Напільна плитка для усього помешкання

 

ЗМІСТ:

1. Оздоблювальні матеріали для напільного покриття: який обрати?

1.1. Паркетна дошка

1.2. Ламінат

1.3. Лінолеум

1.4. Керамічна плитка та керамограніт

2. Особливості використання керамічної плитки для напільного покриття

 

1. Оздоблювальні матеріали для напільного покриття: який обрати?

Широкий асортимент матеріалів для напільного оздоблення містить цілу низку варіантів – паркет, ламінат, лінолеум та керамічна плитка.

1.1. Паркетна дошка

Паркетна дошка складається з трьох шарів. Верхній шар виготовляють з цінних та стійких до зносу порід деревини - дуб, клен, ясень, бук, тік або акація. Товщина верхнього шару призначена для тривалого періоду експлуатації, протягом якого паркет має декілька разів витримати шліфовку. Посередині розташовуються короткі ламелі з хвойної деревини, а нижня частина виготовляється з тонкої ялинкової фанери.

Паркет – це повністю натуральне покриття, безпечне для здоров’я людини. Вважається, що з паркетом можна використовувати систему «тепла підлога». Однак, варто пам’ятати, що в деревини дуже низький показник теплопровідності, тому паркет – не найкраще покриття для утепленої підлоги. 

На фото: напільна плитка Zeus Ceramica Ravello

1.2. Ламінат

В якості основи для ламінату використовується ДВП (деревинно-волокниста плита), спресована під високим тиском для максимальної щільності матеріалу.

На спеціальний папір наноситься малюнок, а зверху – шар меламінової смоли, який служить захисним покриттям. Саме цей шар містить формальдегід, який у підвищених дозах складає небезпеку для здоров’я людини.

Ламінат класифікується за щільністю плити (2 класи – DPL або ламінат прямого пресування, HPL або ламінат високого тиску) та класу екологічної безпеки (4 класи – від Е0 до Е4). Відповідно, ціна залежить від маркування.

Під час вибору ламінату під «теплу підлогу», потрібно враховувати не тільки теплопровідність, але й безпеку ламінату. Класи екологічної безпеки Е3 та Е4 з більш високим вмістом формальдегіду категорично не підходять для використання із системою «тепла підлога».

До того ж перевагу варто надати плівковій інфрачервоній підлозі, яка не дозволяє покриттю перегріватися. 

На фото: напільна плитка Cerrad Giornata

1.3. Лінолеум

Насамперед лінолеум поділяється на три групи за зносостійкістю.

Великою перевагою лінолеуму є простота процесу укладки та легкий догляд за покриттям.

Лінолеум складається з ПВХ та підкладки. Підкладка може бути як натуральною, так і синтетичною.

Природно, що від матеріалу підкладки залежить ціна на лінолеум.

Напільне покриття з лінолеуму не підходить для електричної системи «тепла підлога». Тепла «водяна підлога» годиться для монтажу під лінолеумне покриття. 

На фото: напільна плитка Almera Ceramica Mindanao

1.4. Керамічна плитка та керамограніт

Нарешті, керамічна плитка – оздоблення, яке виготовляється з натуральної сировини. До складу суміші для керамічної плитки входять біла або червона глина, кварцовий пісок та польові шпати.

Сьогодні якість та дизайн керамічної плитки знаходяться на піку досконалості, а сам матеріал впевнено посуває інші оздоблювальні матеріали. Врешті решт, вважається, у холі, кухні та ванній кімнаті завдяки вологостійкості та міцності керамічна плитка – поза конкуренцією.

Керамічній плитці притаманна висока теплопровідність, тому вона є ідеальним напільним покриттям для системи «тепла підлога». При цьому вибір типу обігріву (електричний, водяний) залежить тільки від можливостей та побажань споживача.

Завдяки натуралістичним імітаціям текстур природних оздоблювальних матеріалів, високій якості нанесення орнаментів, малюнків та візерунків керамічна плитка здатна надати будь-якому інтер’єру витончений шарм та вишуканість.

Велике значення має тип поверхні керамічної плитки. У вітальні полірована плитка під мармур виглядатиме просто чудово, а матові поверхні з імітацією натурального дерева прикрасять підлогу спальні або робочого кабінету. 

На фото: напільна плитка ABK Ceramica Sensi Gems

Керамограніт відрізняється від керамічної плитки технологією виробництва. Застосовуються більш високі температура випалу та тиск під час пресування заготовок. Показник поглинання вологи керамограніту не перевищує 0,5 %. Для порівняння, поглинання вологи керамічною плиткою коливається від 3 до 15 %. Тому саме керамограніт використовується у якості напільного покриття як:

- плитка для ванни;

- плитка для холу;

- плитка для кухні.

Основна претензія до керамічних покриттів для підлоги пов’язана із твердою та холодною поверхнею. Якщо перша проблема легко вирішується завдяки килимам та м’яким тапкам, другу допоможе вирішити система «тепла підлога».

Особливо в умовах сучасних помешкань із індивідуальним опаленням. У міжсезоння осінь/зима та зима/весна достатньо тільки теплої підлоги, а опалення можна використовувати, коли потрібно. 

На фото: напільна плитка Geotiles Boulevard

2. Особливості використання керамічної плитки для напільного покриття

Висновок з короткого огляду напільних матеріалів напрошується тільки один: керамічна плитка має низку очевидних переваг:

- міцність та зносостійкість;

- натуралістичний дизайн;

- вологостійкість;

- теплопровідність.

Споживачі все частіше замислюються про використання керамічної плитки для напільного покриття в усіх житлових приміщеннях помешкання.

Форуми переповнені повідомленнями із запитаннями про те, чи можна укладати одну й ту саму плитку у холі та ванній?

Чи добре виглядатиме плитка з різним дизайном у холі та кухні, якщо вони є суміжними приміщеннями?

Чи можлива однакова плитка у ванній та кухні? 

Ванна кімната – це завжди ізольоване приміщення, двері до якого прийнято закривати. Тому дизайн інтер’єру та плитка для ванни підбираються окремо від інших приміщень.

В той же час плитка для ванни може бути схожою за дизайном, форматом, формою та кольором як плитка для кухні та/або холу.

Існує декілька цікавих дизайнерських прийомів, які дозволяють ефектно комбінувати плитку у суміжних приміщеннях.

Прийом № 1. Однакова плитка для суміжних приміщень як плитка для холу та плитка для кухні створюють ефект анфілади. При цьому спеціалісти радять залишити тільки дверний отвір і обійтися без дверей. 

Добре виглядатимуть два близьких відтінки з однієї колекції. Наприклад, напільний керамограніт ABK Ceramica Eco Chic виробник пропонує купити у декількох натуральних відтінках.

Великий формат 1700×200×9 мм в укладці виглядає схожим на звичайний паркет завдяки імітації коротших плашок. 

На фото: напільна плитка ABK Ceramica Eco Chic

Прийом № 2. Якщо хол у квартирі знаходиться у своєрідному «поглибленні», настінна та напільна плитка для холу може бути виконана в одному кольорі та дизайні поверхні.

Плитка для кухні має відрізнятися – бути темнішою або світлішою, аніж плитка для холу. 

Ідеально підійде імітація натурального каменя з однорідною структурою, але різного кольору.

Наприклад, напільний керамограніт Almera Ceramica Avallon у форматі 1000×1000×10 мм з імітацією текстури каменя, рівномірно поцяткований малюнком з прожилок та інтонуванням.

Дизайнери колекції пропонують два кольори – світло-сірий та «слонова кістка». 

Прийом № 3. У приватному будинку роль переходу візьмуть на себе кілька сходинок, які з’єднають дві різні за дизайном напільні поверхні.

Наприклад, як плитка у хол підійде однотонний керамограніт Almera Ceramica Ceppo di Gre (колір - антрацит) із імітацією венеціанського терацо, а ідеальна плитка для кухні в цьому випадку – керамограніт Cerrad Baro із натуралістичною та яскравою текстурою дерева.

Прийом № 4. Межу між двома приміщеннями можна позначити завдяки незвичайній формі плитки.

Наприклад, керамограніт під камінь Bestile Toscana Flamme Terre у формі гексагону має ефект старовини та чудово виглядатиме у комбінації із керамогранітом Flaviker Dakota з імітацією текстури необробленої дерев’яної дошки. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua до 30 січня 2022 року проводиться АКЦІЯ – різдвяні знижки на сантехніку та керамічну плитку.

Товари в колекції Avallon