Накладна чи врізана раковина, яку обрати?

 

ЗМІСТ:

1. Як правильно вибрати раковину у ванну або кухню?

2. Класифікація раковин за типом установки

2.1. Накладна раковина для установки на тумбу або стільницю

2.2. Врізана (вбудована) у тумбу або стільницю раковина

2.3. Яку раковину за типом установки вибрати?

 

1. Як правильно вибрати раковину у ванну або кухню?

Рішення купити раковину у ванну кімнату або кухню обов’язково приведе до виникнення цілого ряду питань, на які варто відповісти перед купівлею.

Сьогодні раковини представлені у широкому асортименті та розрізняються за типом установки, матеріалом виготовлення, формою, розмірами та кольором.

Здається, що зовнішній вигляд раковини та естетика інтер’єру знаходяться на першому місці. Однак, головне питання має відношення до типу установки раковини, а в залежності від відповіді у фокус потрапляє решта критеріїв вибору.

Наприклад, вибір стільниці або тумби під раковину у ванну кімнату або кухню. Якщо заплановано купити раковину, яка вбудовується, значення має матеріал виготовлення стільниці або тумби. Вода потраплятиме на поверхню, постійно випробовуючи її на вологостійкість. 

2. Класифікація раковин за типом установки

Існує лише чотири види раковини за типом установки:

- підвісна;

- накладна;

- врізана або вбудована (зверху або знизу);

- інтегрована у стільницю.

Підвісна раковина – звична модель, яка кріпиться до стіни. На зміну їй прийшли моделі, які виглядають елегантнішими та більш комфортні в експлуатації. 

Інтегрована у стільницю раковина – повністю заводський виріб, дуже комфортний в експлуатації. 

2.1. Накладна раковина для установки на тумбу або стільницю

Накладні раковини користуються заслуженою популярністю у споживачів.

Основні причини вибору на користь накладної раковини:

По-перше, проста установка накладної чаші під силу навіть новачку. У раковини пласке дно, а чаша буквально накладається на горизонтальну поверхню – стільницю або тумбу, в якій передбачено отвір для підключення до комунікацій.

Тумба під накладну раковину підбирається у залежності від обраної стилізації інтер’єру. 

Сьогодні виробники пропонують споживачеві комплексні рішення – колекції для ванної кімнати, в складі яких передбачені й накладна раковина, й тумба для накладної раковини.

По-друге, накладні раковини відрізняються великою різноманітністю форм та матеріалів.

Круглі та овальні форми вважаються більш практичними – раковина без кутів більш ергономічна, її легше вписати до будь-якого інтер’єру, а також простіше очищувати.

Квадратні та прямокутні чаші ідеально підходять для сучасних інтер’єрів, для яких характерні прямі та чіткі лінії. 

Найпопулярніший матеріал, з якого виготовляють накладні раковини – це сантехнічний фарфор або фаянс. Фарфорові умивальники коштують дорожче, тому що фарфор міцніший і довше зберігає первинний вигляд. Виріб з фарфору відрізняється більш тонкими стінками та особливою білизною.

Фаянсові раковини – бюджетний варіант, який візуально поступається фарфору тільки у порівнянні.

Раковини з натурального каменя, в тому числі мармуру, розкішні та довговічні. Єдиний недолік – висока ціна.

Раковини з металу, скла та дерева зустрічаються зрідка та, як правило, отримують статус акцентного елементу у стилізованому інтер’єрі.

Тумба під накладну раковину підбирається у відповідності із зовнішнім виглядом чаші. Наприклад, дерево гармонійно поєднується із будь-яким матеріалом. 

Накладні раковини випускаються у двох варіантах – із отвором для змішувача та без нього. Якщо змішувач не встановлюється в отвір, передбачений у чаші раковини, здійснюється монтаж на стільницю.

Великої популярності набули змішувачі, призначені для прихованого монтажу у стіну. Окрім очевидної економії простору, має місце комфортна експлуатація – зручне очищення зовнішніх деталей змішувача та простору біля нього. 

Для накладної раковини змішувач, встановлений на стільницю, не буде ідеальним варіантом, тому що проблему складатиме очищення місця між раковиною та змішувачем. Набагато простіше очищувати керамічну поверхню, якщо змішувач встановлено на раковину.

Обираючи раковину на стільницю варто враховувати ще один важливий момент – наявність переливного отвору, який запобігатиме затопленню під час використання закритого зливу.

В залежності від типу переливного отвору – наскрізне або вбудоване, перелив по різному поєднується із сифоном. У випадку наскрізного переливу використовується особливий сифон із окремим відведенням для зливу та переливу, які потім об’єднуються в один відвід. 

2.2. Врізана (вбудована) у тумбу або стільницю раковина

Врізані раковини відрізняються від накладних чаш тим, що в буквальному сенсі врізаються у стільницю або тумбу. Краї раковини можуть знаходитись на одному рівні із поверхнею для установки, а може перевищувати її – від 2 см до половини висоти чаші.

У свою чергу, врізані раковини ділять на два види:

- врізана зверху

Врізану зверху раковину також часто називають накладною, тому й виникла деяка плутанина у визначеннях.

Врізана зверху раковина насправді накладається, тому для установки потрібна: 

- тумба для накладної раковини, яка за розмірами відповідатиме розмірам чаші

Навіть якщо тумба під накладну раковину-чашу ідеально співпадає із розмірами раковини, місця з'єднання необхідно ущільнювати із використанням герметика, щоб уникнути забруднення та поступового руйнування поверхні тумби. 

- тумба або стільниця із попередньо пропиленим отвором, на який накладається раковина

В процесі установки нижня частина опиняється внизу, а бортики раковини спираються на стільницю, завдяки чому чаша відмінно утримується. Правильно підібраний отвір робить неможливим зміщення раковини.

Місце стику стільниці та раковини необхідно ущільнити за допомогою герметика, щоб вода та забруднення не потрапляли у щілини.

Якщо потрібних навичок немає (пропилити отвір із розрахунком до мм, обробити стики), краще роботу доручити спеціалісту, а не виконувати самостійно. 

- врізана знизу

Купити раковину, яка врізається у стільницю знизу, має сенс як для кухні, так і для ванної кімнати. За ціною раковини врізана знизу обійдеться дорожче, аніж накладна (врізана зверху).

Після установки краї раковини ідеально співпадають із пропиленим отвором у стільниці. Знизу чаша прикріплюється за допомогою спеціальних кріплень, які входять до комплекту.

Зріз стільниці за контуром обробляється сантехнічним герметиком або клеєм ПВА, щоб стільниця не розбухала під впливом вологи. 

2.3. Яку раковину за типом установки вибрати?

По-перше, потрібно врахувати, для якого приміщення потрібно купити раковину – для ванної кімнати або кухні.

Якщо для раковини у ванній кімнаті велике значення має дизайн чаші, у кухні функціональність та зручність виходить на перший план. Нікому не спадає на думку милуватися раковиною у кухні, хіба що її чистотою.

У ванній кімнаті врізані раковини використовуються вкрай рідко, а перевага надається накладним моделям. Однак, раковини, вбудовані у стільницю також знаходять застосування у якості умивальника для ванної кімнати. Особливо "у дуеті" зі змішувачем прихованого монтажу. 

Для раковини на стільницю важливо, щоб розміри та глибина чаші відповідали висоті змішувача та довжині виливу. В залежності від глибини та загальних розмірів раковини обирається висота змішувача. Вилив не повинен бути довшим за середину раковини.

Врізана раковина для ванної кімнати завдяки глибини дає більше простору для вибору змішувача – низький змішувач до неї підійде так само ідеально, як високий для раковини на стільницю.

В той самий час, у кухні використання раковини на стільницю є не практичним.

Раковини для кухні, врізані знизу, мають важливу перевагу – встановити змішувач можна з будь-якого боку.

Накладні врізані мийки часто використовуються на кухні, тому що за ціною дешевші за врізані знизу раковини. Перевагою накладної мийки є захищеність стиків тумби або стільниці з раковиною.

Якщо накладна врізана раковина встановлюється на тумбу, підібрану за розміром, монтаж під силу навіть новачку. 

По-друге, мають значення особливості експлуатації. Якщо ванна кімната призначена для гостей, раковина буде використовуватися лише зрідка. Для гостьової ванної кімнати підійде більш лаконічна модель (менш об'ємна – неглибока та невелика за розміром), аніж для ванної кімнати, у якій зранку раковиною по черзі користується велика сім'я.

У кухні вбудовані мийки – це додаткова глибина та захист від бризок, завдяки чому перевагу отримують високі змішувачі або змішувачі прихованого монтажу, а також використання висувних лійок, які значно полегшують використання води на кухні. 

Потрібна мийка на кухню або раковина у ванну? Купити витончену накладну або зручну врізану чашу можна у нашому магазині plitka.kiev.ua, де раковини представлені у широкому асортименті та за кращими цінами в Україні.