На що звернути увагу при виборі меблів для ванної кімнати?

 

Як купити меблі до ванної кімнати та не помилитися?

Меблі для ванної кімнати – гарнітур, до якого висуваються спеціальні вимоги, оскільки служити вірою та правдою йому доведеться у приміщенні з високою вологістю та постійним утворенням пару.

Фактори, які важливо враховувати під час вибору меблів для ванної кімнати:

1. Міцність та вологостійкість матеріалів, з яких виготовлені меблі.

2. Розміри ванної кімнати.

Якщо заздалегідь розібратися у нюансах вибору, можна меблі для ванної купити в інтернет-магазині та не боятися помилки. 

 

Вибір меблів за матеріалом виготовлення

Сьогодні зберегти ліси від вирубки допомагають технології виробництва матеріалів з деревинних відходів.

Принципам виробництва сучасних деревинних матеріалів вже два століття. У 1819 р. в підприємця з Таллінну Дитріха Мартіна Лютера з'явилась ідея. Він роками спостерігав за роботою спеціальних станків, на яких виготовлялись... грифельні олівці. З заготовок зрізався тонкий шар деревини, щоб врешті решт залишився тоненький олівець.

Що, якщо з дерев'яних кряжів зрізати шпон та склеювати тонкі шари між собою? Отриману конструкцію прогресивно мислячий власник мануфактури одразу ж запатентував. 

 

Деревинні матеріали для виготовлення сучасних меблів для ванної кімнати:

P Фанера – міцність матеріалу досягається поєднанням листків шпону з перехресним розташуванням волокон та просочуванням на основі вологостійких смол.

Фанера елітного сорту без зовнішніх дефектів використовується у виробництві недорогих меблевих гарнітурів.

P ДСП або деревно-стружкова плита – листовий матеріал, який виготовляється шляхом гарячого пресування великих часток тирси та стружок, змішаних з вологостійкими смолами.

ДСП без обробки не використовується у виробництві меблів. ДСП першого (найвищого у маркуванні) сорту ламінується меламіновою плівкою (міцний полімер) та тільки у такому вигляді стає частиною шафи або пеналу. Особливо вразливі краї плит, які захищають кромками з пластика. 

 

P МДФ – деревоволокниста плита середньої щільності, виготовлена зі спресованої дрібної тирси, антибактеріальних та вологостійких речовин, а у якості декору використовується ламінування та декоративні плівки ПВХ.

Високі показники міцності та вологостійкості максимально наближають матеріал до натуральної деревини, а стійкість до виникнення грибка робить матеріал ідеальним для виробництва меблів для ванної кімнати. 

 

P ХДФ – деревоволокниста плита високої щільності, яка має високу міцність та гарною стійкістю до підвищеної вологості та високих температур. Новий матеріал у ланцюжку промислових деревинних матеріалів, який починався з фанери. Використовується провідними європейськими виробниками меблів для ванної кімнати.

Легко здогадатися, що купити меблі для ванної кімнати з МДФ або ХДФ – сьогодні у пріоритеті.

 

 

Високоміцний пластик використовується для оздоблення фасадів та кромок, так само як метал та скло.

Особливу увагу варто приділити фурнітурі та кріпленням. Хромований метал та нержавіюча сталь – витривалі матеріали.

Сьогодні у тренді ящики та дверцята без ручок, зі спеціальним пазом для захвату фасаду рукою або механізмом TIP-ON (відкривання натисканням).

 

  

Оцінка планування ванної кімнати з точки зору розмірів та функціональності

Маленька ванна кімната вимогливіша до підбору предметів меблів. Помістити повний комплект меблів у ванну кімнату невеликого розміру складно та прийдеться вибирати – тумба під раковину або корзина для білизни, дзеркальна шафа або дзеркало, комод або пенал.

Не можна вважати трагедією факт, що до вашої ванної кімнати окрім тумби та дзеркала або кутового підвісного пеналу та корзини для білизни більше нічого не вміщається. Важливо, щоб меблі оптимально вирішували проблему зберігання та ідеально вписувались у загальний ансамбль.

Багато стилів дизайну передбачають у ванній кімнаті мінімум меблів. Перевага надається відкритим полицям, а вішалки та тримачі для рушників легко замінюються стелажами у вигляді драбини, "щаблі" якої служать полицями.

 

 

Функції меблів можуть узяти на себе аксесуари - настінні полиці, які у залежності від моделі розміщуються на зручній висоті над чашею ванни або у вільному куті.

Дрібні предмети – пляшечки з шампунями, туби з кремами та зубною пастою, щітки для чистки зубів можна зберігати на стільниці під раковину, а під нею буде зручно розмістити корзину для білизни.

 

 

Ергономіка ванної кімнати: що врахувати під час вибору меблів?

Підбирати меблі у ванну кімнату потрібно з урахуванням нескладних законів ергономіки, які спираються на антропометричні виміри (ріст та пропорції тіла, довжина рук та т. ін.) та досвід експлуатації.

1. Меблі для ванної без гострих кутів дозволить виключити невеликі травми.

Переваги згладжених кутів з'ясуються у невеликій ванній кімнаті. В умовах дефіциту вільного простору незграбний рух може привести до неприємного зіткнення з предметами.

2. Підвісні меблі – тумба, шафа або пенал, полегшують прибирання завдяки вільному простору під ними, як і атрибут класичних інтер’єрів – меблі на ніжках.

3. Спеціалісти рекомендують розміщувати дзеркало або дзеркальна шафа на висоті 30-35 см від раковини, щоб було зручно і не долітали бризки.

У сучасних підвісних шафах передбачені відсіки з розетками - для фену або електричної бритви, та підсвічування.

 

 

Якщо планується придбання саме такої шафи, варто заздалегідь продумати розташування електропроводки, яка у приміщенні з підвищеною вологістю повинна бути прихована у стіні.Зона, в якій знаходиться дзеркало, потребує грамотного освітлення. Щоб бачити себе у дзеркалі без відблисків, тіней та спотворення, світло повинно бути яскравим, але розсіяним.

Потрібно залишити місце для освітлювальних приладів, які розташовуються по обидва боки від дзеркала на висоті близько 2 м від підлоги. Це оптимальне положення для світильників, яке помилково вважається лише традицією класичного стиля.

Виключенням є тільки дуже маленька ванна кімната –тут можна обмежитися центральним освітленням з м'яким розсіяним світлом.

4. Перш ніж вибрати та купити меблі у ванну кімнату, продумайте напрямок, у якому зручно відкривати дверцята тумби або шафи. Сучасні меблеві гарнітури складаються з модульних меблів та виробники передбачають навішування дверей з будь-якого боку.

 

  

Меблі для ванної кімнати від провідних європейських виробників представлена в нашому магазині у широкому асортименті. Зверніть увагу на гарнітури від Geberit (Швейцарія), AM.PM (Германія), Devit (Італія), Cersanit (Україна).