Мозаїка в інтер’єрі

 

Мозаїка – стародавнє мистецтво, що дійшло до наших днів

Мозаїка з'явилась задовго до появи паперу. Мальовниче оздоблення використовувалось для укладки на глинобитних стінах шумерських міст. Зображення формувалось зі "шляпок" глиняних паличок-цвяхів конусоподібної форми, які фарбувались поливною глазур'ю з окислів металів та мінеральних солей.

Мозаїка розвивалась разом із людством. Як правило, зміни стосувались матеріалу виготовлення та техніки укладки мозаїки.

З давніх часів робота із мозаїкою вважалась мистецтвом. Укладка мініатюрних фрагментів вимагала багато часу та сил. Сьогодні праця майстрів-мозаїчистів не менш скрупульозна, але стала набагато простіше, якщо порівнювати з давніми зодчими. 

Колись мозаїчні тессери (модулі) виготовлялись з натуральних матеріалів – найчастіше використовувались цінні гірські породи. Таке оздоблення обходилось дорого й дозволити собі розкішне оформлення міг не кожний.

Сьогодні окремі фрагменти мозаїки зі скла, металу, дерева та інших матеріалів ще на виробництві збирають у матриці більш великого формату.

Сучасні технології керамічної промисловості дозволяють отримати матеріали з імітацією будь-якого типу поверхні, в тому числі мозаїки.

Дизайнери керамічної плитки створюють мозаїчну матрицю на керамічній плитці різного формату та на різній фактурі – натурального каменя, мармуру, дерева, металу. Поверхні надають глянсовий лоск або матову елегантність.

Керамічна мозаїка користується заслуженою популярністю завдяки властивостям керамічної плитки – вологостійкість, вогнетривкість, довговічність. За ціною мозаїка з випаленої глини залишила інші види мозаїки далеко позаду – цей найдоступніший мозаїчний матеріал.

Сьогодні мозаїка, купити яку можна в нашому магазині plitka.kiev.ua, представлена в широкому асортименті. Для вибору достатньо відкрити Каталог, у розділі Плитка знайти властивість Імітація та позначити галочкою "під мозаїку". 

Які задачі вирішує мозаїка в інтер’єрі?

Мозаїка зрідка буває монохромною, тому що в одному кольорі мозаїчна поверхня втрачає свій неповторний шарм, в якому велике значення мають поєднання кольорів та переливи.

Підбір відтінків у стилі омбре з найдрібнішою градацією у межах однієї кольорової палітри дозволяє монохрому виглядати яскраво та виразно. 

Однак, найчастіше для реалізації художніх задумів виникає потреба у модулях декількох кольорів.

1. Мозаїка допоможе здійснити художній проект оздоблення інтер’єру за власними ескізами. Створення мальовничого панно із сюжетом, відтворення в оздобленні орнаменту, який припав до душі, але поки що не став декором для керамічної плитки, – кожний з цих проектів складно уявити без дрібних мозаїчних фрагментів.

Унікальна комбінація орнаментів та візерунків, викладена з мозаїки, буде художнім акцентом в інтер’єрі, який задаватиме тон оформлення.

Сюжет панно може містити зображення рослин, тварин та мешканців морського дна.

Написи, зіставлені з мозаїки, є сучасним трендом у дизайні інтер’єрів. Слова, які надихають, можна перенести на стіну, щоб вони завжди були на виду.

Навіть невигадлива вставка з мозаїки у вигляді вертикальних або горизонтальних смужок облагороджує інтер’єр, підвищуючи його статус. 

2. Викласти напільний керамічний килим – популярний декоративний прийом у дусі класики, який дозволить здійснити плитка-мозаїка.

Основний сюжет формується керамічною плиткою з орнаментом або візерунком у якості декору, а межі "килима" викладаються дрібними плиточними фрагментами.

Плитка під мозаїку невеликого формату може бути матрицею з репринту дрібних фрагментів у якості зображення за допомогою технології цифрового друку.

Обрамлення для настінного панно – по вертикалі та горизонталі. Декоративний прийом дозволяє створювати ефектне зонування в інтер’єрі будь-якого приміщення. 

3. Для візуальної завершеності шпалери потребують бордюру, без якого оздоблення зі шпалер виглядає простіше та бідніше. Чи варто купити мозаїку для декоративного бордюру, який вінчатиме укладку з плитки стандартного розміру? Відповідь – так!

Оформлення мозаїкою стику плитки з іншими оздоблювальними матеріалами – фарбою, штукатуркою, шпалерами, надасть інтер’єру елегантної завершеності.

Для бордюру можна використовувати кілька видів мозаїки за кольором та розміром – чим складніше малюнок, тим ефектніше декор.

Стик між стінами та підлогою або "плінтус" з мозаїки – не тільки ідеальне декоративне рішення, але й можливість не підрізати керамічну плитку, яка використовується для настінного покриття.

Підгонка висоти та ширини за допомогою мозаїчних вставок робить геометрію укладки ідеальною. 

4. Мозаїчне оздоблення для душового піддону дозволяє сформувати уклон для стоку води та округлені краї та кути для комфортної експлуатації та легкого прибирання. Мозаїчна поверхня не ковзатиме завдяки великій кількості затертих швів. Саме тому мозаїка часто прикрашає басейни, подіуми та полички-ніші у ванній кімнаті. 

5. Оздоблення стільниці, підвіконня та фартуха на кухні, каміну у вітальні, зони душової кабіни у ванній кімнаті – мозаїка активно використовується для виділення функціональних зон. 

6. Мозаїчні фрагменти дозволяють оформити складні поверхні завдяки невеликому формату. Іноді мозаїка – єдиний вихід, щоб гарно оформити арочний віконний або дверний отвір, нішу або виступ. 

Форма мозаїчних модулів та особливості їх укладки

Разом із кольором та фактурою поверхні форма мозаїки – декоративний інструмент оформлення інтер’єрів.

Квадратні фрагменти укладають чіткими прямими рядами. 

Укладка прямокутної плитки дрібного формату дає простір для маневру. Якщо створити цікаву комбінацію за рахунок незвичайного розміщення модулів, можна отримати ефектний результат. 

Круглі мозаїчні тессери різного розміру комбінуються між собою. Форма кола пом’якшує інтер’єр, але хаотична укладка модулів різного кольору та розміру надасть інтер’єру сучасних рис. 

Основні види укладки мозаїки

1. Мозаїчна суміш або mix

Розміри мозаїчних модулів квадратної форми (у мм) - від 100х100 до 300х300. В тих самих межах знаходиться діаметр круглої мозаїки, а також довжина та ширина прямокутних фрагментів.

Підібрати елементи різних кольорів, форм та/або розмірів для укладки за заздалегідь обміркованій схемі – розповсюджений спосіб роботи з мозаїкою. 

2. Розтяжкою зветься укладка мозаїки смужкою (вертикальною або горизонтальною), колір якої поступово змінюється, набуваючи темнішого або світлішого відтінку у межах однієї кольорової палітри. Ефектно виглядає укладка розтяжкою з двох різних кольорів. 

3. Панно – художній спосіб укладки за принципом відтворення картини з дрібних фрагментів. Зазвичай можна придбати у готовому вигляді, але за наявності певних художніх навичок або за допомогою професійного майстра-мозаїчиста можливий варіант укладки за ескізами з плитки під мозаїку різних кольорів. 

Сучасні виробники створюють колекції керамічної плитки під мозаїку, а наш магазин plitka.kiev.ua радий запропонувати їх вам!