Мозаїка: досконалі різновиди

 

Практично всі господарі квартир або будинків хочуть створитив інтер'єрі щось незвичайне, що підходить тільки їм за запитами, статусом, виходячи з їх індивідуальності.

Але що робити, якщо звичайна плитка набридла? Відповідь проста: «Купити мозаїку

Мозаїка – одна з найдавніших технік при оформленні будь-яких приміщень будинку. Історія мозаїки бере свої витоки в Стародавній Греції.

Мозаїка зачаровує око! Її використовують у будь-якому інтер'єрі, а яка гарна мозаїка в басейні. Доречі, в знаменитому Межигір'ї, колишній резиденції Віктора Януковича, в особистій бані мозаїкою викладений басейн, але таким майстерним чином, що глибина басейну візуально зменшена.

Промислові технології виробництва цього матеріалу прийшли на зміну втраченим старовинним секретам. А укладання мозаїчних композицій заграли новими техніками саме в наш час. Компанії, що спеціалізуються на мозаїці, ніби насміхаючись над величезним вибором матеріалу, створюють все нові і нові дизайни картин і панно. Дизайнери в спеціальних каталогах пропонують велику кількість вже готових ескізів і сюжетів. Але можна використати і малюнки, запропоновані самим замовником. Звичайно, художня виразність і яскравість мозаїчного панно досягається не тільки складністю малюнка, але і різноманітністю матеріалів. 

Скляна мозаїка

Дуже поширений матеріал для виробництва мозаїки – це венеціанське скло. З цього матеріалу виготовляють скляну мозаїку. Її властивості унікальні: вона жаростійка і водостійка, міцна і морозостійка, але найголовніше – довговічна. Маючи суцільну структуру, скляна мозаїка не піддається впливу мікроорганізмів і бактерій. Саме цей вид мозаїки рекомендують сміливо використовувати для обробки басейнів. Колірну палітру скляної мозаїки важко описати кількома словами - вона нескінченно багатогранна. Для створення унікальних колірних відтінків у скло в процесі виробництва додають найрізноманітніші домішки: від кадмію і селену до напівдорогоцінного авантюрину і перламутру.

Поширена форма елементів для набору малюнків з мозаїки (фахівці їх називають «чіпсами», «модулями», «тессерами») - квадратна. Чим тессера менше, тим більш детально буде промальовано зображення на панно.

Скляна мозаїка має широке поширення при оформленні екстер'єру і інтер'єру: це стіни і підлога в закритих приміщеннях, від кухонь до басейнів і ванних кімнат, а також поверхні меблів, каміни, фасади будівель.

Мозаїка зі смальти

Різновид скляної мозаїки – це смальта, а значить, мозаїка зі смальти. До складу смальти входять солі калію та інші природні сполуки, що додають матеріалу колір. Сучасну смальту отримують в результаті пресування дрібних частинок щільно пофарбованого скла з додаванням оксидів і спіканням при дуже високій температурі 700-800°C. Смальтова мозаїка набуває відмінні фізико-хімічні властивості: ударостійкість, морозостійкість, стійкість до різних агресивних чистячих засобів. Мозаїка ніби світиться зсередини, хоч і непрозора. А кожен кубик незримо відрізняється від інших своїм відтінком. Тому велика поверхня, викладена смальтою одного кольору, не виглядає однотонною. Сучасні технології дозволяють виробляти понад 10 000 відтінків смальти.

Технічні характеристики смальти дивовижні. Мозаїка зі смальти спеціально викладається в місцях з підвищеним навантаженням як усередині будівлі, так і зовні (кухня, коридор, поверхню біля басейну). 

Керамічна мозаїка

Керамічна мозаїка зовні дуже схожа на звичайну плитку, вона виготовляється у формі прямокутника або квадрата, тільки меншого розміру. Запропоновані виробниками кольори і відтінки дуже різноманітні. Мозаїка може бути просто глазурованою, а може містити кракелюр (дрібні тріщини на поверхні), вкраплення іншого кольору, імітації нерівностей. Керамічна мозаїка виглядає більш рельєфною, ніж скляна мозаїка. Керамічна мозаїка стійка до абразивного зносу. Керамічною мозаїкою оформляють різні поверхні: басейни, фасади будівель, підлоги, стіни ванних кімнат і кухонь. 

Кам'яна мозаїка

Кам'яна мозаїка виготовляється з різних каменів, у тому числі і з рідкісних порід онікса, яшми, мармуру. Колір природного матеріалу неповторний, гра структур незвичайна, тому кожне мозаїчне зображення унікальне. Випускається кам'яна мозаїка різної форми - від круглої до неправильної.

При купівлі мозаїки з натурального мармуру слід пам'ятати, що це порівняно м'який матеріал, при догляді за якими не можна використовувати абразивні чистячі засоби, що залишають на полірованій поверхні подряпини. 

Керамограніт і мозаїка

До нетрадиційних матеріалів у мозаїці відноситься керамограніт. Його, як і мозаїку можна купити в Києві. Він радо використовується при оформленні інтер'єрів. Керамограніт міцніше, ніж кераміка і обходиться набагато дешевше, ніж привозні матеріали. Але якщо технологія його виготовлення дотримувалася не в повному обсязі, з часом керамограніт почне розшаровуватися і втрачати колір.

Мозаїка і дорогоцінні метали

Золото і платина - ці декори говорять про розкіш. Практично всі фабрики, що виробляють мозаїку, випускають колекції з традиційним жовтим, білим золотом або платиною. Є серії, в яких мозаїка робиться вручну, коли прокладають між двома шарами скла золоту фольгу 99-ї проби. Виглядає вона чудово!

Золота мозаїка найчастіше використовується поштучно для різних вставок. Ця мозаїка пропонується як для стін, так і для підлоги, вкраплення особливо гарно виглядають на дні басейну. 

Шалено привабливі мозаїчні панно професіонали цінують ще й за практичні властивості. Адже матеріалу, порівнянного по довговічності і міцності з мозаїкою, не існує, мозаїка здатна витримати випробування часом.

Перевірені постачальники привозять в Україну якісний обробний матеріал. Сьогодні мозаїку, кераміку і керамограніт можна купити в Києві та інших великих містах країни. Легкого вам ремонту!