Мозаїка при облицюванні душової кабіни: плюси та мінуси

 

Історія виникнення та використання мозаїки

Мозаїка (в пер. з лат. musivum – твір, присвячений музам) – чарівне мистецтво, що має насичену історію. Перші мозаїчні панно були створені ще за декілька віків до нашої ери у палацах та храмах Месопотамії.

Технологія створення мозаїки була напрочуд простою. Конусоподібні "гвіздки" з випаленої глини, які мали назву "торець", вбивались у стіну у певному порядку. Потім торці покривались глазур'ю з окислених металів, що містяться у звичайній глині, чорного, білого або червоно кольору. Врешті решт на поверхні проступали геометричні орнаменти та малюнки. 

Ідея створення мальовничих поверхонь з маленьких різнокольорових фрагментів витримала випробування століттями. Природних та штучних матеріалів, з яких створювалась мозаїка, складно перерахувати. Глиняні кілочки "торці" змінила галька, скляні та глиняні кубики, кольорова смальта (непрозоре скло), шматочки природного або штучного каменя.

Мозаїка у сучасних інтер’єрах

Мозаїка - колоритний декоративний акцент та її популярність у дизайні сучасних інтер’єрів очевидна. Оздоблення мозаїкою підвищує статус приміщення, наповнюючи його атмосферою старовинного мистецтва. 

Види матеріалів, з яких виготовляється мозаїка:

Керамічна – найпопулярніший вид мозаїки. Керамічна мозаїка ідеально поєднується з повноформатною плиткою.

Кам'яна - з натурального каменя (мармуру, туфу, граніту).

Скляна – скло піддається термічній обробці та набуває особливої міцності.

Смальтова –відрізняється високою міцністю непрозорого скла, яке після пофарбування передає абсолютно унікальні образи.

Металева – виглядає сучасною, виробляється з латуні або сталі.

Переваги використання мозаїки у ванній кімнаті:

мозаїка приховує дефекти та нерівності поверхні;

мозаїка підходить для облицювання складних форм в інтерєрі;

велика кількість невеликих фрагментів перешкоджає ковзанню;

унікальний декор напільного та/або настінного покриття;

багатство кольорів, форм та размірів;

автентичне оздоблення для класичного, середземноморського або східного інтер’єрів. 

Недоліки використання мозаїки:

укладка фрагментів у форматі від 2х2 до 10х10 см або зібрана у блоки (матриці) 30х30 мм, що в будь-якому випадку приводить до великої кількості швів, які прийдеться очищувати;

створення мозаїки з дрібних плиток – складний процес, який можна порівняти з ювелірним мистецтвом, і робота обійдеться дорожче, аніж укладка плитки середнього або великого розміру.

Прекрасною альтернативою класичній мозаїці з невеликих фрагментів є повноформатна керамічна плитка з її імітаціями. Оздоблювальний матеріал істотно полегшує укладку, але нічим не поступається у декоративних якостях. 

Керамічна плитка вологостійка, міцна, стійка до впливу абразивних речовин, її легко очищувати від забруднень – в цьому її незаперечна перевага у якості оздоблення для ванної кімнати.

Використання керамічної мозаїки у ванній кімнаті

Чи підходить мозаїка для ванної кімнати? У ванній кімнаті важливий комфорт, тому естетика приміщення завжди виходить на перший план. У приміщенні, де ми отримуємо заряд бадьорості з самого ранку та прагнемо зняти втому ввечері, після насиченого трудового дня, усе повинно бути приємним для погляду. Мозаїка загадкова, красива та надихає, від неї віє загальнолюдськими культурними цінностями та образами з давнини. 

Яка мозаїка у ванну кімнату підійде ідеально – колір, форма, фактура?

1. Формат мозаїчних фрагментів впливає на візуальне сприйняття розмірів приміщення: великі - зменшують, маленькі - збільшують.

2. Візуально зменшити розміри ванної кімнати допоможуть елементи мозаїки ромбоподібної форми.

3. Облицювання стін однотонною керамічною плиткою зі вставками з мозаїки змінює геометрію приміщення – візуально воно виглядатиме просторішим.

4. В залежності від кольорів, обраних для базового оздоблення, мозаїчна вставка може бути яскравою або нейтральною за кольором. 

В асортименті нашого магазину представлена керамічна плитка під мозаїку з пропилами – рельєфною імітацією швів та з декором під мозаїку.

Душова кабіна з мозаїки – особливості вибору оздоблення та укладка

Цікаві дизайнерські ідеї з використанням мозаїки невичерпні:

глянсова плитка світлих відтінків ідеальна для оформлення зони душу, ванни, дзеркала;

темне матове покриття дозволяє розставити в інтер’єрі виразні акценти за допомогою аксесуарів, меблів та інших декоративних елементів;

мозаїка в душі у формі бджолиних стільників – популярний тренд, який в інтер’єрі душової кабіни та ванної кімнати у цілому може стати виразним акцентом;

підтримка оздоблення душової кабіни під мозаїку декоративними вставками в інтер’єрі ванної кімнати – оформлення мозаїкою полиць або ніш для зберігання, зони дзеркала та умивальника, екрану ванни, якщо вона передбачена, та навіть стелі;

використання мозаїки для невеликого простору – оздоблення навколо дзеркала, декорування предметів сантехніки. 

Види укладки керамічної плитки під мозаїку:

1. Укладка сіткою – найпопулярніший спосіб завдяки простоті виконання. Шви між фрагментами мозаїки після укладки схожі на сітку. Спеціалісти не рекомендують використовувати модулі різного кольору.

2. Кутовий спосіб не менш розповсюджений та передбачає розташування фрагментів мозаїки у формі ромбів. Нахил плитки дорівнює 45°, що дозволяє візуально вирівняти стіни, якщо вони мають дефекти.

3. Укладка у шаховому порядку схожа с укладкою сіткою з тією різницею, що використовується два контрастних кольори.

4. Лінійна укладка - суцільні, переривчасті, паралельні, схрещені, симетричні, ламані, хаотичні, хвилясті лінії з мозаїчних фрагментів;

5. Укладка у розбіжку - плитка укладається зі зміщенням наполовину одного облицювального фрагменту. Облицювання має вигляд цегляної стіни. 

Укладка керамічної плитки в душовій кабіні потребує підготовки:

Мозаїка в душовій кабіні повинна бути вологостійкою. Підлога з покриттям проти ковзання допоможе запобігти травмам.

Організація системи зливу. Різниця з підлогою для нахилу - не менш 1 см / 1 м, а напрямок залежить від розташування зливного трапу.

Гідроізоляція підлоги в душовій виконується не тільки для підлоги, але й розповсюджується на стіни на висоту 10-15 см.