Мінімалізм в інтер’єрі: ідеально збалансований житловий простір

 

"Гарний дизайн – якомога менше дизайну" Дітер Рамс

Ідеальна естетика інтер’єру в стилі мінімалізм

Розповсюдження мінімалізму світом в архітектурі, дизайні інтер’єрів та промислових товарів – явище, що виникло не випадково. Сьогодні світ потерпає від експансії – збільшення споживання, захвату простору. Негативна тенденція призводить до серйозних проблем на рівні людства загалом та у сфері екології зокрема.

З першого погляду здається, що інтер’єр у стилі мінімалізм – це спрощення, позбавлення від зайвих предметів, а в результаті – багато вільного простору та зовсім неяскравий вигляд інтер’єру.

Тим не менше, професійні дизайнери впевнені, що стиль мінімалізм в інтер’єрі – це житлове середовище, ідеально гармонізоване та збалансоване. 

Японський дизайнер Наото Фукусава стверджує, що в інтер’єрі, створеному за правилами мінімалізму, предмети та елементи ідеально поєднуються один з одним, а загальна картина викликає відчуття завершеності та повноти.

Основні принципи мінімалізму походять від законів дзену, а японський стиль – джерело, яке надихало дизайнерів. Декор не повинен відволікати, як не відволікає людину ручка під час писання або стакан під час пиття.

Нове віяння у мінімалізмі – тактильний дизайн

Справжня творчість розпочинається там, де дизайнер використовує мінімум елементів та прийомів. В інтер’єрі, оформленому у стилі мінімалізм, необхідні не тільки візуальні "якорі", але й тактильні. Погляд вихоплює з оточуючого простору кольори, форми та текстури, а доторкання формують уявлення про природу поверхонь. 

В інтер’єрі не потрібно використовувати дешеві матеріали та надто грубі лінії, які не передають тактильну інформацію людині або викликають під час дотику неприємні відчуття.

Глянсова плитка у стилі мінімалізму – не тільки прикраса для стін, але й поверхня, приємна для долоні.

Візуально м'який плед повинен підтвердити власний статус приємного на дотик текстилю.

Затишний диван привертає увагу гармонійними формами та перспективою зручного відпочинку. Буде прикро, якщо багатообіцяючий вигляд мебельного гарнітуру не виправдає надій. 

Опустившись у крісло виникає бажання відчути спокій та завмерти в ньому надовго з цікавою книжкою в руках. На вигляд крісло виглядає затишним і якщо сидячи в ньому доведеться весь час змінювати положення, це означає для стиля мінімалізм цей предмет меблів категорично не підходить.

Коли кожна деталь обміркована – це мінімалізм

Функціональність та зручність інтер’єру у стилі мінімалізм – не пустий звук.

Зручні меблі, сучасна побутова техніка додають у побут комфорту. Майбутнє за важелями управління "зручністю", прихованими від очей та такими, що не вимагають додаткових зусиль від споживача.

Автоматичне вмикання світла від простого хлопка у долоні, змінення температури в залежності від періоду доби, програмування підігріву підлоги – приклади функцій, які істотно полегшують життя та побут.

Сучасний етап розвитку дизайну прямує до єднання з простором. Предмети та речі повинні бути максимально непомітними та прагнуть зникнути всередині інтер’єру. 

Шафи-купе колись стали першою ластівкою. Наприклад, мінімалізм у ванній виявляється в тому, що вбудованими та прихованими бувають не тільки дзеркальні шафи, які неможливо відрізнити від звичайного дзеркала, але й бачки для змиву разом з конструкціями для кріплення унітазів та корпус змішувачів. У тумбі під раковину ховається пральна машина, а у стінній ніші – бойлер.

Як створити інтер’єр у стилі мінімалізм?

Зручність, комфорт та візуальна завершеність – "три кити", на яких будується мінімалізм в інтер’єрі.

1. Лінії та форми. В інтер’єрі, оформленому у стилі мінімалізм, переважають прямі та витончено вигнуті лінії, форми з вираженими кутами та обтічні. Інакше кажучи, до мінімалізму пасує будь-яка геометрія – правильна та неправильна. 

2. Кольорова палітра у мінімалізмі – стримана. Здебільшого використовуються чорний та білий кольори, відтінки сірого, коричневого та синього.

Один-два предмети або елементи декору яскравого кольору оживляють інтер’єр та надають йому індивідуальних рис. 

3. Вільний простір. Навіть в маленькому приміщенні вільним повинно залишатися близько 40 % простору. 

4. Система освітлення відіграє у мінімалізмі важливу роль. Освітлення в інтер’єрі повинно бути багатоплановим та/або багаторівневим, щоб підсвітити кожну зону відповідним чином – в залежності від її значення.

Наприклад, центральна люстра виокремить головну зону, де розташовується переважна кількість меблів та предметів інтер’єру. Вбудовані у стелю та стіни світильники підсвітять другорядні зони, щоб вони не перетворились на "потаємні кармани" та не зникли з зони сприйняття інтер’єру. 

Керамічна плитка у стилі мінімалізм – бутафорія або елегантна функціональність?

Мінімалізм – це практично? Відповісти на це питання однозначно не можливо, тому що за межами уваги залишиться естетика інтер’єру. М'який, теплий, тактильний – важливі аспекти для інтер’єру у стилі мінімалізм.

Візуальне сприйняття – головний критерій у відчутті керамічної плитки. Якщо вона виявиться теплою на дотик завдяки системі "тепла підлога" або неоднорідно гладкою завдяки структурованій поверхні, для інтер’єру – це очевидна перевага.

Оздоблення – важливий фактор у побудові палітри кольорів інтер’єру. Якщо в якості основної фактури керамічна плитка під дерево натурального кольору, це дозволить отримати кольорове рішення, що складається з багатоманітності коричневого кольору 

Вибір для базового оздоблення плитки з імітацією білого мармуру з темними прожилками – передумова для використання ахроматичних кольорів – білого, чорного та відтінків сірого.

Для акценту за кольором у мінімалістському інтер’єрі дизайнери зупиняються на м'яких теплих відтінках жовтого, зеленого, червоного та синього.

Тип поверхні керамічної плитки визначає базову фактуру – матова, глянсова, наполовину полірована за технологією lappato (в пер. з італ. – притертий).

З матовою плиткою гармонійно виглядають мебельні фасади без полірованого блиску та фактурний текстиль – с набивним малюнком або довгим ворсом.

З глянсовою фактурою плитки ідеально поєднується скло, гладкі поверхні, дзеркала. 

Ванна у стилі мінімалізм

Керамічна плитка в інтер’єрі ванної кімнати – це справді практично. Найкраще виглядатиме настінне оздоблення з глянсової плитки, а напільне – з матової зі спеціальним покриттям, що захищає від ковзання.

Відверто кажучи, мінімалізм у ванній складається наполовину з плитки, використання якої має низку переваг:

- стійкість до вологи;

- простий догляд;

- зносостійкість та гарантія експлуатації на протязі десятиліть;

- покриття проти ковзання;

- вибір імітації або декору. 

Ванна у стилі мінімалізм не повинна бути тісною, навіть якщо для неї відведена невелика площа.

Велике дзеркало має бути з підсвіченням по контуру. Підійде й дзеркальна шафа.

Ідеальним для мінімалізму є зональне освітлення – біля дзеркала, у зоні ванни та/або душової кабіни

Мінімум аксесуарів, а всілякі дрібниці та предмети побуту приховані. Тумби, пенали, вбудовані шафи ідеально підійдуть в якості системи зберігання.