Метаморфози урбаністичного інтер’єру

 

Урбаністичний стиль – збірна назва для міських стилів оформлення житлових інтер’єрів, які відображають особливості життя у сучасних мегаполісах.

В міському інтер’єрі присутні характерні риси різних стилів, які сформували урбаністичний підхід до дизайну. Якщо виникають складності з точним визначення стиля, можна зі 100 % вірогідністю припустити, що перед нами урбаністичний стиль.

Тематична еклектика – вдале визначення для стиля, який одночасно поєднує в собі елементи конструктивізму, лофта, мінімалізму та хай-тека.

Фактури в урбаністичному інтер’єрі

Яке напільне та настінне оздоблення вибрати для міського інтер’єру? Дерево, цегла, метал, бетон та штукатурка – Топ-5 для урбаністичної стилізації. 

Якщо оголити цегляну та бетонну стіну – це занадто, на допомогу прийде керамічна плитка з яскравими імітаціями інших фактур. Технічні характеристики дозволяють використовувати плитку практично у будь-яких умовах експлуатації – підвищена вологість, перепади температур, вплив абразивних речовин.

Імітації на керамічній плитці умовно поділяються на два види:

- близькі до оригіналу, які відтворюють найдрібніші нюанси прототипу імітації;

- декоративні, в яких дизайнери дозволяють собі деяку свободу інтерпретації фактур – невластивий матеріалу колір, текстура та т.ін. 

Колекції керамічної плитки під цеглу у каталозі Plitka.kiev.ua

Каталог нашого магазину Plitka.kiev.ua містить унікальний асортимент керамічної плитки з імітаціями урбаністичних фактур, які візуально складно відрізнити від оригіналу. Саме фактури, максимально схожі на природні, ідеально виглядають у міському інтер’єрі. 

На фото: колекція керамічної плитки APE Ceramica Grunge (імітація цегляної кладки)

Цегла не повинна виглядати як художня інтерпретація. Цегляна кладка повинна виглядати якомога натуральніше, щоб інтер’єр здавався максимально автентичним. 

На фото: колекція керамічної плитки Golden Tile Seven Tones (імітація цегляної кладки)

Для оформлення міського інтер’єру варто звернути увагу на наступні колекції керамічної плитки під цеглу від провідних виробників:

- APE Ceramica Grunge – ефектний вінтаж;

- Cerrad: акуратна кладка колекції Foggia, зі слідами патини – Piatto;

- Cersanit Lukas – зістарена цегла;

- Golden Tile: зістарена фактура колекції London, проста та натуральна - Seven Tones;

- Rondine Bristol – ідеально передає естетику старовинної цегляної кладки. 

На фото: колекція керамічної плитки Cerrad Piatto (імітація цегляної кладки)

Для брутальнішого, близького до лофту, інтер’єру натуральна цегляна кладка ідеально поєднується з бетоном та металом.

В урбаністичному інтер’єрі, який власною лаконічною естетикою нагадує функціональний мінімалізм, добре виглядає дерево та натуральний камінь.

Скло – головний елемент міського стиля

Скляні вітрини та безліч вікон у багатоповерхових будинках – символ міста. Багато скла в інтер’єрі – признак урбаністичного оформлення.

Від засклених вікон до скляних стільниць та простих ваз зі скла – прозорі крихкі поверхні використовуються навіть для настінних полиць для книг та перегородок.

Вікна закривають жалюзі або римська штора, а іноді – зовсім нічого, як у loft-інтер’єрі. 

Екстравагантні предмети урбаністичного інтер’єру

Лавки з міського парку, вуличний ліхтар, елементи огорожі – антураж, який без сумніву належить тільки міському інтер’єру.

Відтворити атмосферу міста в житловому просторі – приваблива задача для дизайнера.

Однак, урбаністичний стиль – єдиний у своєму роді напрямок, який не втратить власного обличчя, навіть якщо в інтер’єрі використані класичні меблі. Вигнуті ніжки, ажурне різьблення по дереву, лакування та масивність надзвичайно виглядатимуть у міському інтер’єрі, але… тільки у єдиному екземплярі. 

Винуватець такого положення – горищний стиль (loft – в пер. з англ. "горище"). В урбаністичному інтер’єрі, який часто називають урбаністичний loft, оригінально виглядають елементи будь-якого стиля, в тому числі класичного.

Мешканці горищ та спорожнілих фабричних цехів у буквальному сенсі використали все, що потрапить під руку та виявиться придатним для життя. У хід пішло усе, незалежно від зовнішнього вигляду. Серед предметів меблів зустрічались і класичні стільці, тумби та шифоньєри.

Кольорове рішення та освітлення в урбаністичному інтер’єрі

Основні кольори міського стиля належать до нейтральної кольорової палітри – білий, чорний, відтінки сірого та коричневого кольорів.

Серед яскравих кольорових акцентів – усі кольори палітри, але тільки у невеликих дозах. Кольоровий фрагмент – подушки на дивані, оббивка стільців, декоративні елементи – вази, підсвічники, скатертини.

Дизайнери рекомендують використати у якості кольорового акценту відтінки, які відображають вашу індивідуальність. 

Завдяки різноманітному дизайну керамічної плитки бетон може бути пофарбований у відтінок свіжого сіна, а цегляна кладка – у вугільно-чорний колір.

Абстрактні картини – єдина прикраса урбаністичного інтер’єру. Недоладні начерки у суворо геометричній або довільній формі ідеально підходять до прямих ліній та чітких форм міського стиля.

Освітлення передбачає приховане підсвічення або вбудовані лаконічні світильники. Ідеально підійде система освітлення, яка імітує промислове світло, - на додаток до відкритих комунікацій або стельових балок. 

Меблі та текстиль в урбаністичному інтер’єрі

Складні дивани та столи, які трансформуються та є спадком конструктивізму. З функціонального стиля усе починалось – мінімум предметів в інтер’єрі та їх максимальна функціональність.

Однак, еклектика – це поєднання елементів, які, здавалось, не можна поєднати, але разом вони виглядають ефектно. В інтер’єрі знайдеться місце й плетеному кріслу-качалці, та невеликому столику із мармуровою стільницею.

Стіни зазвичай пусті, але підвішений на стіні велосипед – знакове явище.

Хоча це й несподівано, але текстилю у міському інтер’єрі повинно бути багато. Відмінна риса - різноманітність фактур. Шкіряна оббивка поєднується із затишним пледом ручної роботи, а велюрові крісла із щільною твідовою тканиною.

Іноді для зонування використовується килим з непримітним декором, який виглядає функціональним елементом. 

Яку ванну, раковину, унітаз та змішувач вибрати для інтер’єру ванної кімнати?

Ванна кімната – приміщення, в якому можна дати волю фантазії.

Якщо гарну окремо розташовану ванну оточити різноманітними фактурами – цегляною кладкою, глянсовою плиткою-кабанчиком та ледве обробленою дерев'яною дошкою, врешті решт можна отримати унікальну інтер’єрну композицію. Використовувати ванну з чавуна або штучного каменя, масивну вінтажну або лаконічну сучасну раковину – справа смаку. 

Ідеальний вибір: керамічна плитка з імітацією дерева та цегли, якій не зашкодить волога та перепади температури.

Стиль сантехніки – ванни, раковини, унітазу та змішувача може бути як навмисне простим, так і витонченим. 

Однак, перш за все потрібно пам’ятати про функціональність, яка є лейтмотивом міського стиля.

Підвісні унітази з прихованими у стіні кріпленнями та зливними бачками, вбудовані змішувачі використовуються так само як компакти та "однорукі бандити" (одно важільними змішувачами) та двовентильними змішувачами, традиційними для часів, коли зароджувались стилі, що забезпечили основу для урбаністичного оформлення.

Все потрібне для створення урбаністичного інтер’єрукерамічну плитку та сантехніку, легко знайти в нашому магазині plitka.kiev.ua!