Квартира на Театральній вулиці (Вільнюс, Литва)

 

ЗМІСТ:

1. Квартира на Театральній вулиці у скандинавському стилі

1.1. Формула скандинавського інтер’єру

1.2. Чорно-біла графіка інтер’єру у скандинавському стилі

1.3. Система освітлення та фурнітура у сучасному стилі

2. Керамічна плитка в інтер’єрі мансардної квартири

2.1. Особливість оформлення передпокою

2.2. Приклад дизайну ванної кімнати у сучасному стилі

 

1. Квартира на Театральній вулиці у скандинавському стилі

Вузенькі вулички Старого Вільнюсу чимось нагадують павутинки доріг, що розбігаються у різному напрямку від центру Києва. Ті ж самі невисокі будинки із покатими дахами, античними арками та колонами.

Старе та Нове місто зустрілись за вікнами мансардної квартири у районі Вільнюсу, відомому під назвою Погулянка.

Стиль оформлення житлового приміщення, розташованого під самим дахом, багато в чому визначався архітектурою споруди. Під час реконструкції будинку XVIII сторіччя була піднята, в результаті чого стеля стала трохи вищою та природним чином оголилися автентичні дерев'яні балки.

Підібрати дизайн до старих дерев'яних перекриттів та невисокої стелі виявилося досить просто - скандинавському стилю притаманні й стельові балки, й світлі тони в оформленні, завдяки яким невелике приміщення здається просторішим. Обидва прийоми покладені в основу дизайнерського рішення від вільнюської студії "Dizaino Virtuve".

1.1. Формула скандинавського інтер’єру

Дизайн інтер’єру нагадує логічний ланцюжок. Одна деталь чіпляється за іншу та її продовжує.

А можливо, дизайн інтер’єру має схожість із романом з декількома сюжетними лініями, які переплітаються між собою й не дозволяють цікавості читача згаснути? З єдиним виправленням – дизайнерські прийоми та комбінації в інтер’єрі примушують завмерти у захопленні.

Базова фактура інтер’єру – світле дерево натурального кольору. У мансардній квартирі природний матеріал представлений стельовими та опорними балками, розташованими в усіх зонах приміщення, а також паркетом та меблями. 

Не дивлячись на простоту оформлення, табурет з обтесаного та відшліфованого спила із природними тріщинами виглядає надто дивно у компанії акуратних стільців.

Сидіння обтягнуті чорною фактурною тканиною та оточують стіл із мармуровою стільницею на металевій основі із легким золотистим відливом. Плитка під мармур ще з'явиться в інтер’єрі ванної кімнати, а поки що – присутній тільки легкий натяк на благородний камінь.

Текстиль для скандинавського інтер’єру підбирається дуже ретельно – за контрастом до базової палітри кольорів, за виразною фактурою, яка виділятиметься на загальному фоні, або орнаменту.

Відтіняти та доповнювати іншими фактурами та формами – основний принцип дизайну. На бетонному стелажі розташовуються чавунний камін із палаючими у ньому дровами та телевізор, а під ним - кладка дров та… розкладені стопками книжки. 

Оббивка м'якого дивану вибрана під колір бетонної полиці, однак витончений текстиль кольору маренго (велюр або бархат?) за фактурою знаходиться із бетоном у контрастних стосунках. М'які переливи кольору не втрачають своєї чарівності від сусідства із бетоном та чавуном (камін), а ось груба будівельна фактура набуває благородства поруч із гарною тканиною.

М'який килим ручної роботи – в'язаний, у колір із напільним покриттям та дерев'яним табуретом, стає ще теплішим завдяки дереву опорних балок із тріщинами, які родом з рустика або шале, як мінімум. 

1.2. Чорно-біла графіка інтер’єру у скандинавському стилі

Інтер'єр приймає графічні риси завдяки білим стінами та темному пофарбуванню інших елементів. Труба, що йде від каміну до димоходу, контури каміну та плазмової панелі на білому фоні мають чітке окреслення деталей. У білий колір пофарбовано навіть змішувач для кухні, встановлений на накладну вбудовану раковину.

Як ідеальне доповнення – кімнатні рослини у напільних горщиках темного кольору у відповідності до вимог контрастного оформлення, згідно з якими ідеальні білі фасади кухонного гарнітуру поєднуються із опорними балками з тріщинами по усій поверхні.

Вимикачі, дверна фурнітура та освітлювальні прилади – усе підтримує концепцію контрастного оформлення та пофарбовано у чорний колір.

Чорно-білі фотографії у тонких чорних рамках мають схематичний характер – обличчя з вертикальних ліній на фото у спальні перегукуються із декоративними подушками на ліжку.

Лаконічність оформлення, вбудована побутова техніка примушують згадати про принципи мінімалізму та живопису в авангардному стилі, яку завзято підтримував конструктивізм – напрямок, що передував сучасним міським стилям. 

1.3. Система освітлення та фурнітура у сучасному стилі

Чорні плафони циліндричної форми вбудовані у стельові балки з дерева. На перший погляд, сучасна індустріальна форма виглядає недоречно, але, врешті решт, комбінація себе виправдовує.

В поєднанні сучасних технологій та природної простоти щось чарівне. Для зонального освітлення над обіднім столом латвійські дизайнери вибрали східну форму плафона – у марокканському стилі, щоб урізноманітнити інтер’єр.

Фурнітура вбудованих шаф у передпокої та кухонного гарнітуру виконана в однаковому стилі та відрізняється тільки завдяки напрямку – вертикальний для передпокою та горизонтальна для кухонної зони. 

2. Керамічна плитка в інтер’єрі мансардної квартири

Якби довелось оформляти схожий інтер’єр виключно із використанням керамічної плитки, плитка під дерево була б базовим оздобленням. Провідні виробники пропонують імітації паркету за кольором та форматом, які візуально не поступаються натуральним матеріалам.

До того ж напільне покриття з керамічної плитки підходить для системи "тепла підлога", що має велике значення у сучасних реаліях.

Приклади дизайну ванних кімнат із системою "тепла підлога" – ідеальний орієнтир для оформлення. 

2.1. Особливість оформлення передпокою

Невеликий, майже символічний передпокій є єдиним простором перед кухнею та обідньою зоною.

Для зонування використовується напільне покриття – для зони передпокою дизайнери в вибрали керамічну плитку, яка в залежності від напрямку смуг на поверхні – горизонтального або вертикального, створює візуальну геометрію з хаотично розташованих ліній.

Поєднання білого та сірого кольору для напільної плитки у передпокої просто ідеально підходить для скандинавського інтер’єру.

У зоні кухні, їдальні та спальні натуральну деревину цілком можна було б замінити керамічною плиткою під дерево, яка зовсім не поступається натуральному матеріалу. 

2.2. Приклад дизайну ванної кімнати у сучасному стилі

Невелика ванна кімната вмістила усе необхідне – умивальник, тумба для ванної із фасадом під дерево, підвісний унітаз зі змивною клавішею білого кольору та душова кабіна із тропічним душем.

Напільне та настінне оздоблення до середини стіни – це керамічна плитка з імітацією білого мармуру. За насиченістю візерунків з прожилок – це каррарський мармур. 

Не перелічити приклади дизайну ванних кімнат – розкішних та унікальних. Але дивно, що проста плитка "кабанчик" сірого кольору із глянсовою поверхнею (підібрана до кольору прожилок на "мармуровій" поверхні), викладена вертикально, надала інтер’єру індивідуального вигляду. З верхньою частиною стіни, яка оформлена плиткою "кабанчик", гармонійно поєднується із керамічною плиткою під мармур.

В інтер’єрі ванної кімнати усе лаконічно та функціонально, адже дизайн передбачає прагнення до комфортабельності та порядку. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua можна придбати керамічну плитку, умивальники, унітази та душові системи – за кращими цінами в Україні.