Кухня та ванна кімната на дачі: дизайн, оздоблення та сантехніка

 

ЗМІСТ:

1. Облаштування кухні та ванної кімнати на дачі

1.1. Комунікації – це потенційний комфорт

1.2. Дизайн у дачному будинку

2. Кухня та ванна кімната на дачі: дизайн, оздоблення, мийка та змішувач

2.1. Загальні рекомендації для облаштування кухні

2.2. Загальні рекомендації для облаштування ванної кімнати

2.3. Дизайнерські рішення для інтер’єру кухні та ванної кімнати на дачі

 

1. Облаштування кухні та ванної кімнати на дачі

Для городянина поїздка за місто – це подія, а власна дача – взагалі справжнє щастя!

Заміський будиночок повинен бути комфортним настільки ж, як міська квартира. В іншому випадку кілька днів і виникне бажання повернутися у місто – тільки б знову опинитися у комфортабельних умовах.

Дача повинна бути зручною, але не позбавленою особливої атмосфери – заміського гніздечка, де царює домашній затишок. Тому роль кухні та ванної кімнати для дачного відпочинку важко переоцінити.

Приготування їжі та гарний душ – не розкіш, а необхідність. Особливо, якщо уся родина звикла проводити на дачі вихідні та навіть відпуски. 

1.1. Комунікації – це потенційний комфорт

Можливості заміської забудови абсолютно різні. Якщо йдеться про проект дачного будиночка з нуля, потрібно думати про підведення комунікацій:

- централізованого водопостачання;

- централізованої каналізаційної системи;

- електричної мережі.

Власна свердловина успішне підключення до центрального водопостачання, а установка бойлера забезпечить гарячу воду.

Повноцінна ванна кімната – це необхідність, якщо на дачі проживають цілий рік. Для літнього періоду достатньо облаштування душової кабіни. Однак, усе частіше навіть на період відпочинку переважає бажання мати усі зручності. 

Закласти у новобудові справжню пічку – означає мати запасний варіант опалення взимку, а також готувати надзвичайно смачну їжу, яку без пічки не приготувати.

Використання плити, яка працює від електромережі, потягне за собою серйозні трати за електрику. Тому ідеальним варіантом для дачі, до якої не проведено газ, вважається газова плита, підключена до газового балону. 

Вентиляція – облаштування повітроводу є важливим моментом, інакше гар та неприємні запахи зіпсують перебування на дачі, а у ванній кімнаті виникне пліснява.

1.2. Дизайн у дачному будинку

На жаль, про дизайн найчастіше не йдеться. Пояснити таке ставлення до обстановки у заміських будинках нескладно. У дачний побут міцно увійшов стереотип, згідно до якого на дачу відвозили старі холодильники, газові плити, посуд, меблі та текстиль.

Однак, дизайн – не компроміс, а можливість організувати простір та створити художню композицію з меблів, предметів побуту та декоративних елементів, яка сприйматиметься з естетичної точки зору.

Знаходитися у приміщенні без стиля – позбавити себе задоволення зануритися в особливу атмосферу, яку неможливо створити без дизайну інтер’єру. 

2. Кухня та ванна кімната на дачі: дизайн, оздоблення, мийка та змішувач

Облаштування дачної кухні та ванної кімнати починається з дизайнерського проекту та планування. В даному випадку добре обміркований план краще спонтанності.

2.1. Загальні рекомендації для облаштування кухні

На якому б стилі дизайну ви не зупинились, спеціалісти пропонують дотримуватись низки універсальних рекомендацій:

По-перше, для напільного та настінного покриття вибирайте керамічну плитку. Або інші варіанти надійної та довговічної підлоги – наливної, бетонної.

До того ж, дерево не радять використовувати у будинках, де є пічка або камін – для уникнення пожежі.

Шпалери дозволяють оформити стіни на власний смак, однак на кухні випари та бризки у процесі готування піддаватимуть оздоблення серйозним випробуванням. Тому, принаймні, стіни робочу зону необхідно викласти плиткою. 

Пофарбовані стіни виглядають надто просто. Щоб додати "родзинку", пофарбування часто комбінують із плиткою.

Завдяки низці переваг керамічна плитка знаходиться поза конкуренцією:

- міцність (строк служби вимірюється десятиріччями);

- зносостійкість (зберігає першочерговий зовнішній вигляд);

- вологостійкість та вогнетривкість (використання у "вологих" зонах, рядом із плитою, із системою "тепла підлога");

- розмаїття дизайнерських рішень поверхні (імітації інших матеріалів – дерева, каменя, мармуру, бетону, металу, візерунки, орнаменти, сюжетні панно).

По-друге, велика кухня на дачі – це рідкість. Облаштування робочої зони – у пріоритеті, а обідній стін часто встановлюється на терасі або у затінку плодових дерев.

У невеликій кухні доцільно вибрати лінійну планування або встановити необхідну меблі та побутову техніку у формі букви Г. 

По-третє, для кухні на дачі ідеально підійде врізана мийка – в тумбу або стільницю. Врізана зверху або накладна мийка є найпростішим варіантом, а її установка не вимагає спеціальних навичок. Головне, не забути ущільнювати герметиком стик раковини зі стільницею.

Для легкого очищення поверхонь спеціалісти рекомендують купувати мийку, у якій передбачено отвір для змішувача та встановлювати змішувач на раковину. 

2.2. Загальні рекомендації для облаштування ванної кімнати

Якщо усі комунікації підведені централізовано, тоді у процесі облаштування повноцінної ванної кімнати не виникне жодних перешкод.

Більше того, на дачі ванну із гідромасажем можна встановити на свіжому повітрі. Ідеально підійде акрилова ванна, яка вбудовується у подіум.

Існує три варіанти організації ванної на дачі:

1. Душова кабіна. Окрема споруда – може бути як літнім варіантом, так і досить ґрунтовною побудовою з цегли або інших матеріалів.

Облаштовується душовим піддоном та душовою системою.

2. Окремо розташована баня або сауна із душовою кабіною – найдорожчий варіант для дачі. Виникне потреба у пічному обладнання, підвід та відвід води.

3. Облаштування ванної кімнати всередині будинку – найкомфортніший варіант для дачі. Необхідно прокласти труби та електропроводку, забезпечити гідроізоляцію.

Для оздоблення спеціалісти наполягають на використанні керамічної плитки. Шви обробляються епоксидною вологостійкою затіркою, яка після засихання стає водонепроникною. 

Вибір ванни залежить від міцності перекриттів. Чавунна ванна – найважча, тому прийнятні варіанти – сталева або акрилова.

Зверніть увагу на ванни зі сталі Kaldewei, які продаються за демократичною ціною та мають чудовий зовнішній вигляд.

2.3. Дизайнерські рішення для інтер’єру кухні та ванної кімнати на дачі

Для оформлення кухні або ванної кімнати у за заміському будиночку ідеально підходять декілька стилів, які найчастіше використовуються на дачі.

Скандинавський стиль – світлий та життєрадісний. Передбачає використання фактури дерева для напільного покриття та світле оздоблення.

Плитка під дерево натуральних кольорів – практичне рішення, а продукцію від українських та польських виробників можна придбати за прийнятною ціною.

Для настінного оздоблення підійде однотонний кахель у світлих тонах.

Відкриті підвісні полиці для зберігання, тумби зі світлими фасадами у сучасному стилі.

Кольорова палітра – відтінки сірого та коричневого. В якості акценту – червоний та синій кольори. 

Середземноморський стиль забезпечить курортний настрій навіть на власній дачі. Просте оформлення із використанням двох фактур – каменя та штукатурки, яка у сучасній інтерпретації часто замінюється бетоном. Сучасна плитка імітує будь-які фактури, таким чином максимально спрощуючи оформлення інтер’єрів. Не доведеться штукатурити або возитися із натуральним каменем – просто підготувати поверхні та акуратно здійснити укладку.

Особливістю стиля є кований метал (каркаси меблів, основа світильників) та плетені меблі.

Кухонне начиння (ложки, лопатки, сковороди) розвішуються на стені біля плити на металевих крючках. 

Кантрі – плеяда стилів сільського оформлення інтер’єрів, який для кожного етносу та навіть регіону може бути особливим.

Серед загальних рис можна відмінити цегляну або кам'яну кладку, дерев'яні спили у якості стільниць та табуретів, а пофарбовані дерев'яні меблі багатьом знайома по бабусиних комодах та тумбах.

Простий текстиль у клітинку або квітку, салфетки та доріжки ручної роботи – миле наповнення для кантрі-інтер’єру.

У пріоритеті – ніжні природні кольори. 

Мінімалізм – лаконічний стиль, який підкоряється законам ергономіки. Усе акуратно, функціонально по максимуму, а у полі зору немає нічого зайвого.

Інтер’єр складається з сучасних меблів та побутової техніки – краще вбудованої.

Кольорова палітра нейтральна – відтінки сірого та коричневого кольорів.

Керамічна плитка – практичне рішення, яке ідеально вписується у концепцію стиля. 

Наш магазин plitka.kiev.ua пропонує широкий асортимент керамічної плитки та будівельної хімії, сантехнікиванни, раковини, змішувачі, душові кабіни, піддони та системи для приймання душу. У каталозі представлені обігрівачі та бойлери, а також електрообладнання.