Краса азулежу

 

Яскраві міста, колоритні пейзажі, вузькі вулички, будинки, облицьовані різнокольоровою керамічною плиткою, сієста, розмірене життя громадян ... Усі ціознаки відразу переносять нас на Південь Європи до сонячної Португалії тадо її сусіда - Іспанії.

Керамічна плитка для фасаду отримала величезне поширення саме у Португалії: її можна побачити не тільки в інтер'єрах і екстер'єрах церков або на фасадах звичайних будинків. Ця плитка привабливо виглядає на вуличних лавках і фонтанах, на сходах і вивісках магазинів, на табличках із назвами вулиць, ​​в дитячих садочках і на стінах бетонних парканів... Глазурована керамічна плитка асоціюється з Португалією. Вона стала мистецтвом, є гордістю і символом прекрасної країни. Азулежу - саме таку назву отримала португальська розписна глазурована керамічна плитка. 

Португальською мовою «азулежу» (наголос на «ле») вимовляється як «азульехо», але цей варіант назви практично не поширений серед слов'янських мов. А найперше звучання слова було «зульяйдж». До речі, слово «azulejo» арабського походження, що позначає кераміку, керамічну плитку, мозаїку. 

Португальська плитка азулежу має характерні особливості:

якісна глазурована поверхня,

- яскравий розпис,

- випал,

- квадратна форма,

- розмір від 12х12 до 14х14 см.

Своїми малюнками і візерунками ця керамічна плитка обов'язково зверне на себе увагу, надовго залишивши спогади про мальовничий фасад чи інтер'єр.

Про історію азулежу

Араби завоювали Піренейський півострів у VIII столітті і тоді ж завезли з собою до Європи глазурований кахель, який з давніх часів застосовувався на Сході для оформлення стін. Керамічна плитка azulejoза історичними даними, була відома ще у XIII столітті, коли вже іспанці завоювали арабські землі.

Неймовірно красивими візерунками азулежу можна і зараз насолодитися в старовинних монастирях Португалії. Деякі вчені запевняють, що цим зразкам старовинного мистецтва понад 500 роківДо речі, офіційна історія португальських плиток азулежу починається теж з XV століття. 

Символи віри на Сході прийнято зображати за допомогою флористичних орнаментів, геометричних форм і візерунків. Тому перші зразки азулежу мали дуже простий малюнок у формі геометричних фігур з рельєфними поверхнями.

Але Схід і Португалія - ​​це різні народи і традиції. Португальці, впустившидо свогопобуту керамічну плитку, змінили її. І з часом плитка azulejo оновила свої малюнки цілими панно і картинами. На них стали сміливо з'являтися світські сюжети.

Італійське віяння на формування азулежу позначилосяв XVI столітті, коли кахлі були розписані сюжетами з давньоримських міфів. Невеликі зміни відбулися і в техніці розпису: поверхню керамічної плитки для зручності замість рельєфної зробили пласкою, а перед розмальовуванням фарбою її покривали спеціальною цинковою глазур'ю. 

 Єдине зображення панорами Лісабона, зроблене в 1730 році. Кераміка азулежу, Museu Nacional do Azulejo.

У 1755 році великий землетрус суттєво вплинув на Португалію. Лісабон був абсолютно знищений. Місто відбудовували, тоді відбулася зміна архітектурного стилю – від готики до Pombaline style. Він став португальським архітектурним стилем XVIII століття, названим на честь першого Маркіза де Помбала, який зіграв важливу роль у реконструкції Лісабона. Звичайно, всі зміни вплинули і на португальську плитку. Кераміка азулежу отримала новий розвиток і кольори: зелений, пісочний, червоний. 

А вже в ХІХ столітті плитка для фасадів azulejo досягла піку своєї популярності. Її виробництво стало масовим. Яскравими глазурованими кахлями оформлялися палаци і храми, стіни площ і міські комплекси. 

Мандрівникам, які приїдуть до Португалії, а особливо до Лісабону, радимо звернути увагу на яскраві і автентичні кахлі azulejo. На їх тлі можна зробити дивовижні світлини. 

Виробництво азулежу

Виготовлення азулежу складалося з декількох етапів: спочатку керамічну плитку висушували, а потім покривали спеціальною глазур'ю з подальшим випалюванням у печі. Різні оксиди металів, які додавали у виріб під час випалу в печах при високих температурах,розфарбовували кахлі у яскраві кольори.

Унікальність цієї плитки в покритті, воно виблискує, відбиваючи сонячні промені! Не дарма багато хто відзначає особливий блиск кераміки азулежу. До речі, глянцеве покриття додає кахлям твердість і вологостійкість, що дуже важливо при оформленні фасаду. 

Сьогодення азулежу

Фабрики, що виробляють керамічну плитку у наш час, дуже часто вдаються до дизайнів азулежу, створюючи унікальні малюнки на кераміці. Кахлі азулежу в сучасному дизайні стали яскравим доповненням і родзинкою будь-якого інтер'єру або меблів. 

Відомий печворк перейняв багато елементів португальської плитки, тому вони такі схожі. Завдяки яскравим фарбам азулежу унікально виглядає в інтер'єрі. На білому тлі звичайної моноколорной плитки за допомогою кераміки з Португалії можна створювати оригінальні композиції. 

Використання азулежу в інтерєрі 

Азулежу - це ідеальна плитка для ванної. Різноманіття кольорів і малюнків азулежу – справжній скарб для фантазії дизайнерів. 

Азулежу - відмінна плитка для кухні! Її дуже зручно використовувати в облицюванні кухонних фартухів, в керамічних вставках або просто на стінах кухонної зони, в панно та на підлозі. І це ми не обговорюємо практичність та красу матеріалу! 

Глянцевою плиткою можна дивовижно оформити вітальні або спальні, як стіни, так і окремі зони приміщень. Азулежу в інтер'єрі цих кімнат виглядає дійсно унікально. 

Вишуканим доповненням в обробці камінів, віконних і дверних проходів, підвіконь стане португальська плитка азулежу. 

Плитка azulejo підійде для зонування простору або створення акцентних стін. 

Плиткуможна використовувати при оформленні патіо, у передпокоях. 

Азулежу можна застосовувати на фасадах меблів, також вони додають стильного вигляду стільницям та стільцям. 

У будь-якому просторі та на будь-якому предметі інтер'єру яскрава плитка азулежу завжди буде вигідно підкреслювати сам предмет або приміщення, оформлене нею. 

Плитка азулежу стане гідним вибором, якщо ви хочете зробити свій інтер'єр неповторним з акцентними вкрапленнями яскравих фарб та колоритним малюнком!