Конденсат на бачку унітаза. Що робити і як з ним боротися?

Навіть найтихіше і розмірене життя можуть зіпсувати проблеми, які виникають часто-густо в ванних кімнатах і санвузлах. Одна з них – конденсат на бачку унітаза. Чому не варто відразу звинувачувати сантехніку для ванної та як позбутися цієї неприємності, розповімо вам в цій статті.

Фізика і нічого більше

Помітили, що бачок для унітазу покритий конденсатом?

Не поспішайте грішити на протікання. Зняти підозри з сантехніки просто: якщо волога накопичується лише в одному місці, значить, в бачку є мікротріщина, яка і дає протікання. Якщо ж конденсат утворюється на всій поверхні, справа у фізиці. Причин може бути декілька.

конденсат на бачку унітаза

  • Перша – різниця температур. В осінньо-зимовий період вода надходить в бачок набагато холодніша, ніж влітку. Бачки на унітаз опиняються між двох «вогнів» – всередині їх оточує холодна вода, зовні – тепле повітря в приміщенні. Різниця температур робить свою справу, запускаючи механізм утворення конденсату. І чим тепліше в ванній кімнаті, тим активніше він буде з'являтися. Створювати різку невідповідність температур може і несправність спускового механізму. Якщо в бачок постійно набирається вода, нагрітися до кімнатної температури у неї немає жодних шансів. А значить, вас знову чекає конденсат.
  • Друга причина утворення крапель на поверхні бачка – слабка вентиляція приміщення або її повна відсутність. Як тільки ви закриваєте двері і починаєте приймати душ або ванну, конденсат буде з'являтися не тільки на бачку, а й керамограніті для ванної кімнати. Постійна волога, яка нікуди не дівається, а лише накопичується, може зіграти з сантехнікою і ремонтом злий жарт і спровокує утворення іржі, цвілі і грибка. Під ударом опиняться металеві та дерев'яні елементи – меблі, двері, полиці та ін. Ну а специфічний запах стане ще одним неприємним бонусом.
  • Третя причина конденсату на біде і унітазі для ванної кімнати – підвищена вологість. У санвузлі таке явище звичне, але коли показники занадто скачуть вгору, зайва волога просто не встигає випаровуватися. Особливо яскраво це помітно восени, коли централізоване опалення ще не включили, а ви змушені сушити у ванній речі.

Вирішуємо проблему

Як тільки ви з'ясуєте причину появи конденсату, оперативно приступайте до її усунення.

Якщо вся справа в несправному спусковому механізмі, виходу два – замінити його або купити бачок для унітазу.

Проблема в великій різниці температур?

конденсат на бачку унітаза

Утепліть труби водопостачання, зробіть термоізоляцію стін бачка зсередини і не влаштовуйте з ванни сауну. Відключати опалення взимку, ми, звичайно, не рекомендуємо. Але в той час, коли ви не приймаєте душ або ванну, не обов'язково користуватися всіма доступними методами обігріву – відключайте сушитель для рушників за відсутності на ньому речей і теплі підлоги. Приємний бонус – так ви заощадите електроенергію. Ще один варіант – половинний злив бачка. Так в ньому завжди буде залишатися вода кімнатної температури.

У разі, коли конденсат утворюється через недостатню вентиляцію або її відсутність, доведеться потурбуватися її посиленням і відновленням. Якщо ви заклали вентиляційний вихід під час ремонту, потрібно його повернути. Наявна вентиляція не справляється з обов'язками? Підсильте її вентилятором, встановленим в циркуляційний отвір. Як варіант – встановити вентиляційну решітку на дверях.

Якщо ж проблема в підвищеній вологості, допоможе комплексний підхід. Це додаткова вентиляція, придбання осушувача повітря, мінімізація факторів, що впливають на підвищення рівня вологості, і часте провітрювання ванної кімнати.

підвісний унітаз в інтер'єрі

Універсальний варіант – покупка підвісного унітазу. В такому випадку бачок розташований в інсталяційній системі, а та, в свою чергу, ховається в стіні. В полі зору лише чаша унітазу і кнопка спуску – і ніякого тобі конденсату. Підвісним буває і біде в ванну кімнату.

Відмінний вибір – інсталяція з цільнодутим бачком з поліетилену. Він славиться міцністю, а значить, завжди буде герметичним. Більш того, бачки вбудованих унітазів мають захист від конденсату, а це гарантія того, що за стіною не з'явиться волога.

Крім зазначених переваг вузька інсталяція для унітазу має ще кілька – дарує сантехніці бездоганний і лаконічний дизайн, відповідність останнім тенденціям, гігієнічність (вимити її можна з усіх боків, доступною залишається і підлога під унітазом).

У величезній різноманітності сантехніки Києва є і бачки з протиконденсатною функцією. В них встановлена  пластикова перегородка, яка створює прошарок повітря разом з керамікою. Подібну систему можна зробити і своїми руками, купивши пластикові вкладиші. Утворитися в таких умовах конденсат не має ніяких шансів.

Питання відповідь

Інсталяція для унітазу – що це?

Інсталяція – це металева конструкція блочного або рамного типу. У ній розташовані плоский резервуар для води (бачок унітазу) і всі необхідні комунікації. Інсталяцію встановлюють в стіну або за фальшстіной, приховуючи від очей. У самому санвузлі буде лише унітаз над підлогою і клавіша змиву.

Збираючись купити інсталяцію, люди часто бояться, що в разі поломки якогось елементу не доберуться до неї і доведеться руйнувати стіну. Ці побоювання марні. Ревізійним вікном служить кнопка змиву, через яку ви завжди можете провести ревізію інсталяції.

Де можна купити унітаз?

Кращі унітази будь-якого цінового сегменту від вітчизняних і європейських виробників представлені в інтернет-магазині сантехніки і плитки. Тут ви знайдете якісний товар з гарантією виробника, отримаєте професійне обслуговування і зможете скористатися вигідними пропозиціями. Залишилися ще питання?