Керамограніт: імітації натуральних матеріалів та їх застосування

 Вибираючи напільне покриття для кухонь, терас, ванних та незасклених веранд, насамперед, варто проаналізувати технічні характеристики керамічної плитки: якість, довговічність, міцність, оригінальність й т.ін.

 Знання властивостей матеріалів допомагають прийняти найкраще рішення, обираючи покриття. Керамограніт настільки міцний, практичний у застосуванні та легкий в обслуговуванні, має властивості відштовхувати бруд та стійкість до подряпин, тому сьогодні йому немає рівних, як оздоблювальному матеріалу для підлоги, зовнішніх поверхонь, в тому числі й фасадних.

 Завдяки гарному зовнішньому вигляду, керамограніт масово використовують у напільних покриттях в різних умовах експлуатації. Якщо ви цінуєте міцну та стійку до ударів підлогу, цей матеріал – найкращий варіант.

Основні переваги керамограніту

Базова сировина для керамічного граніту - вогнетривкий шамот, окиси металів, натуральні фарбники та суміш з червоних та білих каолінових глин з низькою пористістю та домішками, такими як залізо або вуглерод, а також кварц та мінеральний каолін.

 Вогнетривкі глини витримують температури до 1400 С, мають високу концентрацію каоліну та невелику кількість слюди та кварцу. Не вогнетривкі глини вміщують велику кількість слюди та польового шпату. На відміну від кахлю керамограніт випускається у великому форматі – до 600 мм, він має не пористу поверхню, тому що виготовлений з очищених матеріалів, що впливають на міцність, всотування вологи та ступінь ковзання.

 Завдяки низькій пористості він простий у догляді, оскільки стійкий до утворення плям та появи плісняви. Серед найбільш суттєвих особливостей широкоформатного керамограніту висока стійкість до зносу. Колір цього матеріалу однорідний та стійкий завдяки пофарбуванню по всій товщині тіла плитки.

 Для порівняння: у кахлі зафарбовується тільки лицьова поверхня. З естетичних причин не будь-яка керамічна плитка використовується як у приміщенні, так і на вулиці. Кахель може стати проблемою, якщо його застосовувати у зовнішньому середовищі на відкритому повітрі.

 Кахель не такий міцний та кріпкий, як керамічний граніт, для зовнішнього застосування та може розтріскатися на морозі.

Основні переваги керамограніту:

- висока стійкість до ударів та зносу;

 - високий рівень амортизації;

 - стійкість до подряпин та сколень;

 - морозостійкість;

 - стійкість до впливу побутової хімії;

 - забруднення, яке легко очищується;

 Види керамограніту: з матовою поверхнею, мозаїчний, а також глазурована плитка. Кожний вид має різні властивості. Види плитки відрізняються між собою способом виготовлення та призначенням.

Характеристики керамограніту

Технічні характеристики керамограніту встановлюються шляхом отримання досвіду.

 Результати контролю якості товару корисні для розуміння характеру керамограніту. Деякі з них вказуються на упаковках, тому споживач без особливих складностей зможе визначити добротність матеріалу.

 Вологостійкість

 Поглинання вологи залежить від пресування матеріалу. Усі інгредієнти керамограніту випробовується високим тиском та температурою, що дозволяє зменшити ємність матеріалу для проникнення води.

 Спротив деформаціям

 Протистояння матеріалу максимальним навантаженням, наприклад, вигину у трьох точках, не деформує керамогранітну плитку.

 Коефіцієнт відновлення

 Керамограніт має кращі ударостійкі характеристики. Спротив ударам вимірюється скиданням сталевої кульки з певної висоти на плитку та подальшого вимірювання висоти відскоку.

 Стійкість до зносу

 Стійкість матеріалу до стирання визначається здатністю глазурованої поверхні протистояти зносу, яка викликана ходінням або механічним стиранням предметами та обладнанням.

 Найбільший знос плиток керамічного граніту відбувається від взаємодії з гумовими та шкіряними підошвами, вологою, піском, брудом та класифікується по п’яти категоріям в залежності від умов застосування.

 PEI I - плитка для поверхонь без особливих забруднень, наприклад, у ванних кімнатах, спальнях;

 PEI II - для кімнат з середнім рівнем трафіку з низьким абразивним зносом, наприклад, у кабінетах та віталень житлових будинків;

 PEI III - для зон з великою та середньою на насиченістю руху, наприклад, у фойє, кухнях у приватних будинках;

 PEI IV - для зон з інтенсивним рухом, наприклад, громадських місць;

 PEI V - для зон із особливо інтенсивним навантаженням на підлогу;

 Коефіцієнт лінійного теплового розширення

 Глазурована керамогранітна плитка дуже стійка до теплового удару та не боїться різниці температур. Для визначення коефіцієнту лінійного теплового розширення матеріал тестують, проводячи повторні цикли занурення матеріалу у воду при кімнатній температурі. Після чого заготовки випалюють у печі при температурі вище 105 С. Результати тесту встановлюють, стійка плитка чи ні.

 Морозостійкість

 Ця властивість керамограніту визначається впливом води на структуру плитки при температурі нижче 0 С. При замороженні тестують спротив плитки низьким температурам.

 Стійкість до впливу побутової хімії

 Здатність глазурованих поверхонь плитки витримувати вплив побутової хімії означає протистояння фарбникам, хімічним добавкам, розчинникам та кислотам.

 Стійкість до утворення плям

 Метод випробування застосовується до всіх робочих поверхонь керамічного граніту та глазурованої плитки. Кожний пофарбований зразок повинен проходити випробовування на протязі не менше доби, тобто 24 годин.. Видалення фарбників відбувається на подальших стадіях із використанням різних чистячи засобів та процедур очищення, а за результатом визначається клас стійкості.

 Клас 5 – пляма видаляється за допомогою гарячої води;

 Клас 4 – з використанням слабого комерційного засобу для очищення;

 Клас 3 – за допомогою сильної комерційної очистки агенту;

 Клас 2 – із використанням розчинника – такого як ацетон, наприклад;

 Вміст свинцю та кадмію

 Тест на визначення кількості свинцю та кадмію,що вивільняється глазурованою плиткою, проводиться шляхом впливу на поверхню розчину оцту.

 Вогнетривкість

 Матеріал піддають впливу вогню у певних умовах. Реакція на вогонь матеріалу, як правило, виражається у класах. Керамограніт входить у клас A1 (не горючі матеріали).

 Оцінка стійкості до ковзання

 Індекс стійкості до ковзання визначається в залежності від кута нахилу, при якому людина, що йде по нахиленій поверхні не може втримати рівновагу. Вимір динамічного коефіцієнту тертя встановлюється у відповідності зі стандартами.

Особливості застосування керамограніту

Керамограніт призначений для укладки на поверхні з високим ступенем навантаження на підлогу, постійним впливом вологи та екстремальних температур. Він виготовляється із використанням високоякісних випалених та пресованих компонентів, завдяки чому отримує надзвичайну міцність, щільність та морозостійкість.

 Універсальні властивості керамічного граніту дозволяють використовувати його як у приміщенні, так і на вулиці. Окрім того, він легко викладається на будь-якому типі цементу, що робить його ідеальним декоративним варіантом для модернізації поверхні у будь-яких умовах – сільській місцевості або у традиційному міському середовищі.

 Дизайн керамічної плитки

 Керамічний граніт часто імітує зовнішній вигляд натуральних матеріалів, таких як деревина та камінь, тому його все частіше вибирають у якості більш доступної альтернативи натуральним матеріалом.

 Забарвлення керамогранітної плитки здатна замінити більш дорогі матеріали, наприклад, мармуру або цінним породам деревини.

 Наприклад, колекція Muralla, створена компанією Monopole Ceramicaіз розмірами модулів 280×75×6 мм, імітує натуральний камінь. Під бежевий, кремовий, сірий та рожевий мармур запропоновано широкоформатні плитки розміром 600×600×9 мм Art Line от бренда KITO.

 Керамограніт здебільшого перевершує очікування: керамограніт – "підробка" виглядає краще за оригінал, а міцність та низькі експлуатаційні витрати керамогранітної підлоги виправдовують вибір на їх користь.

 Переконатися у цьому можна, дивлячись на колекцію Toscanaвід бренду Bestile. На поверхні керамічної плитки - імітація осінніх крон, виконані у стилі модерн (розмір одиниці - 290×258×8 мм).

 Керамічна плитка з колекції Carpetвід іспанської компанії Aparici демонструє імітацію складної жакардової тканини шовковими вставками.

 Під цеглу створена італійська колекція у білому кольорі NewYorkвід Rondine (розміри однієї одиниці - 250×60×10 мм). Відрізнити її від натуральної цегляної стіни досить складно. Гарні акварельні макові букети на плитці з іспанської колекції Toscana (розмір одного модуля - 290×258×8 мм) від компанії Bestile вразить уяву найвимогливіших клієнтів.

 Детальніше розглянути кожну колекцію в нашому інтернет-магазині Plitka.kiev.ua.

Обслуговування та догляд

Регулярне очищення керамогранітної плитки здійснюється чистою водою. Спеціалісти наполегливо рекомендують не використовувати деякі речовини - олія, оцет та т.ін. Щоб видалити вапняні відходи з розчину та затірки, які липнуть до бруду, є спеціально розроблені засоби для очищування.

 5 порад для чистки керамограніту:

 Не очищуйте кислотою, тому що вона вступає у реакцію із цементом та приводить до пошкодження плитки.

 Перед будь-якою хімічною обробкою просочіть поверхню чистою водою, щоб попередити можливе поглинання керамогранітом та затіркою. А також після обробки, щоб видалити сліди хімічних речовин.

 Перед роботою з матеріалом для зовнішнього застосування ознайомтеся із рекомендаціями виробника.

 Не використовуйте абразивні матеріали, які можуть подряпати або пошкодити поверхню підлоги.

 Використовуйте суху або слабо вологу швабру, щоб очистити матеріал від пилу та шерсті домашніх улюбленців.