Керамічна плитка в квартирі, наскільки це практично?

"… реальний вибір людини – між гарним життям та поганим", - сказав відомий психолог Еріх Фромм, вмістивши в одну фразу сподівання усього людства.

Придбання для оздоблення дому керамічної плитки – міцного, екологічно чистого та естетично привабливого матеріалу – це, безумовно, вибір на користь гарного життя.

Сьогодні виробництво керамічної плитки стрімко розвивається. Передові технології дозволяють створювати високоякісну продукцію з декором на будь-який смак.

Імітація фактур натуральних матеріалів – під дерево, камінь, метал, шпалери та текстиль. Особливою популярністю користується штучно-зістарена поверхня.

 Штучно-зістарена поверхня (колекція Ca Di Pietra от Zeus Ceramica)

Іспанська керамічна плитка – зразок якості. Італійська – вершина естетики. На традиції середземноморських майстрів орієнтуються польські та українські виробники.

Варто розібратися в асортименті керамічної плитки, щоб не припуститися помилки під час вибору.

Керамічна плитка виробляється з обпаленої глини та мінеральних осадових порід (кварц, польовий шпат, карбонати, слюда – близько 20 видів).

Підготовані "інгредієнти" змішуються в потрібній пропорції до однорідної маси, яку виробники називають "бісквіт".

Керамічна плитка формується у два способи – за допомогою пресування під високим тиском або методом екструзії.

На наступному етапі технологія виробництва має відмінності.

У процесі випалу керамічна плитка набуває своїх основних властивостей.

Під час одноразового випалу відпресовані заготовки відразу вкриваються глазур'ю. Плитка має високу міцність, більш стійку до зносу глазур, низьке водопоглинання та морозостійкість.

Глазурована керамічна плитка Alaplana Oakland

В процесі подвійного випалу спочатку обпалюється відпресована заготовка, потім виріб вкривається глазур'ю та обпалюється ще раз. Подвійний випал надає дизайнерам широкі можливості у виборі декору.

Яку плитку для підлоги придбати?

Керамічна плитка для підлоги найчастіше виробляється за технологією одноразового випалу. Місця, в яких використовується плитка для підлоги – кухня, ванна кімната, передпокої, вітальні та спальні. Облаштування системи теплої підлоги – важливий фактор, що гарантує комфорт. Керамічна плитка на стіну виробляється за обома технологіями випалу.

Підлогова плитка (колекція Cromatic від Geotiles)

Керамічна плитка або керамограніт?

Технологія виробництва керамічної плитки та керамограніту дуже схожі, але виготовленні керамограніту пресування відбувається під більш високим тиском, а випал – з використанням вищих температур.

На поверхні відсутні мікропори, тому матеріал стійкий до впливу води та низьких температур.

Види керамограніту визначаються за типом поверхні:

матовий керамограніт після випалу не обробляється додатково і виглядає природно;

полірований керамограніт отримують, рівно зрізуючи поверхню з її подальшою обробкою абразивними матеріалами – до блиску та глибокого насиченого кольору;

лапатірований керамограніт (в пер. з італ. lappato – притертий) отримують за технологією поверхневого шліфування, яка полягає в зрізуванні верхнього шару невеликого розміру, а результатом є поверхня з ефектним поєднанням полірованих та грубих матових ділянок.

Лапатірована керамічна плитка (колекція Aruba від Alaplana)

Плитка підлогова та настінна повинна відповідати умовам експлуатації. Для внутрішніх приміщень досить технічних характеристик керамічної плитки.

Перед випалом заготовки вкриваються глазур'ю. В процесі виробництва неглазурованої плитки глазур не наносять. Матова текстура поверхні виглядає більш натурально та наближена до природного кольору та вигляду випаленої глини. Відтінки надаються з використанням домішок, які впливають на колір готового виробу.

В процесі глазурування колір досягається за рахунок додавання солей та оксидів металів – для синього кольору використовують кобальт, для зеленого – хром, для червоного – залізо. Глазурована плитка естетичніша, її поверхня – гладка та приваблива.

До складу глазурі додаються спеціальні компоненти, що додають готовому виробу цінних властивостей. Саме так формується антибактеріальна поверхня керамічної плитки.

Брудовідштовхуюча здібність пов’язана з мікроскопічними порами на поверхні керамічної плитки. Чужорідні частки притягуються між собою сильніше, аніж до поверхні, тому будь-який бруд видаляється після висихання.

Технологія Anti Slip (проти ковзання) полягає в тому, що до процесу випалу на верхній шар глазурі наносять додаткову суміш с мінеральних компонентів.

В процесі випалу на поверхні утворюється дрібнозерниста рельєфна текстура, що перешкоджає ковзанню. Коефіцієнт спротиву ковзанню має градацію (R9-R13).

Для укладки важливим фактором є процес ректифікації, що полягає у обрізанні кромки керамічної плитки. Завдяки ректифікації укладка можлива з мінімальним швом – 1 мм.

Плитка під мозаїку 

Використовуючи мозаїку, можна створити унікальний дизайн інтер’єра. Виробники керамічної плитки враховують ключові тенденції сучасного дизайну й більшість колекцій містять різноманітну мозаїку – у клаптевому стилі, з геометричних фрагментів, з виразною текстурою натуральних матеріалів.

Плитка під мозаїку Alaplana Mysore

Яку керамічну плитку обрати на фартух для кухні?

Стильно, коли плитка на фартух відрізняється від базового оформлення кухні за кольором та текстурою. Керамічна плитка "під мозаїку" – ідеальний варіант для кухонного фартуха. Підлогова плитка в кухні не повинна мати глянсової поверхні, оскільки в зонах попадання води вона стає слизькою.

Як обрати плитку для вітальні?

Плитка в вітальні повинна відповідати обраному стилю оформлення інтер’єру.

Ефектно виглядають імітації під мармур та дерево. Виразна текстура цих натуральних матеріалів має універсальний характер і пасує до різних стилів – класичних та сучасних.

Імітація під дерево, колекція Flake від Opoczno

Підлогова плитка для залу з ефектним декором або мозаїкою – традиційний прийом для некласичних та середземноморських інтер’єрів. Створити стилізацію допоможе керамічна плитка – Одеса надає перевагу оформленню у стилі Модерн, Київ та Харків – в стилі Прованс, а от Львову пасує класика.

Як правильно розрахувати кількість керамічної плитки для холу?

Необхідно визначити площу, призначену для оздоблення, та придбати керамічну плитку із запасом – 5-10 %.

При використанні діагонального методу укладки витрачається більше матеріалу.

Додаткова кількість плитки знадобиться для підгону орнаменту.