Керамічна плитка та інші елементи емоційного дизайну

 

Емоційний дизайн – в інтер’єрі все приємно для очей та на дотик

Людина не може жити відокремившись від п’яти почуттів, завдяки яким сприймає світ. Бачити, чути, відчувати на дотик, запах та смак – великий дар, кий не варто витрачати дарма.

Дизайн інтер’єру можна порівняти з мистецтвом складання фігурок з паперу. В орігамі існує шість основних згинів, кожний з яких – проста дія, а безкінечна кількість комбінацій відкриває шлях безкінечному числу форм. У давньому світі фігурки, складені з цільного листка паперу, символізували вдачу, щастя, довге життя. 

Як і фігурки орігамі, дизайн має приховане значення для того, хто житиме в оточенні форм, кольорів та тактильних вражень.

Емоційний дизайн орієнтується на людину. Інтер’єр повинен викликати приємні асоціації, створювати атмосферу, в якій людина почуватиме себе природно та невимушено.

В основі піраміди емоційного дизайну знаходяться надійність, функціональність та зручність, а на верхівці – естетика інтер’єру. Створити інтер’єр, який викликатиме емоційний відгук, вийде лише якщо врахувати усі складові. 

Створення атмосфери в інтер’єрі – ключ до емоційного дизайну

Атмосфера – цариця інтер’єру. Зазвичай так і говорять – тут царює та або інша атмосфера. Інтер’єр, в якому комфортно одній людині, для іншої перетвориться на справжнє покарання.

Натхнення приховується у дрібницях - красоті сходу та заходу сонця, в панорамі за вікном та навіть грі тіней у світлі свічок. Знаходячись в оточенні кольорів, фактур та предметів, людина повинна емоційно заряджатися позитивною енергією.

Кольорові комбінації, оздоблення, освітлення, розташування предметів в інтер’єрі, як згини орігамі, формують унікальні поєднання. До концепції емоційного дизайну, окрім психологічних факторів, входять культурні традиції та інтереси конкретної людини. 

Тренди володіють світом дизайну, однак їх влада тимчасова. Серед задач дизайнера – створення інтер’єру "поза часом", який залишиться актуальним навіть після чергової зміни модних трендів.

Стилі інтер’єру, які легко піддаються оновленню

Яскраві враження відкривають шлях до нових перспектив. Дизайнери рекомендують не лякатися експериментів та частіше змінювати інтер’єр, до того ж зміни можуть бути сезонними.

Для яких дизайнерських стилів постійне перетворення – норма?

1. Стиль Ф'южн (від англ. fusion – "сплав") – поєднання сучасних, класичних та етнічних елементів. Інтер’єр як полотно, з якого можна видалити старі шари фарби та наповнити новими яскравими мазками. Кожна річ в інтер’єрі має певний заряд та створює атмосферу в домі. Якщо з'явилося відчуття дискомфорту, варто змінити антураж. 

2. Стиль Арт-Деко – неокласика з елементами інших культур та навіть цивілізацій. Розкіш в оздобленні – мармур, глянець, геометричний орнамент. Тон задають предмети меблів та декору, які пов’язані з традиціями екзотичних культур – єгипетської, африканської, індійської, майя та ацтеків.

Бубен шамана або ароматичні палички, фігурки слонів або японські нецке – вибір за вами та він дуже широкий. 

3. Індустріальний стиль – призначений для оформлення великого простору. Легко змінює вигляд - від грубого промислового до інтелігентного та сучасного. Великі вікна, суцільний простір, розділений на зони перегородками и меблями – основа стиля, а решта - еклектика. 

Керамічна плитка як елемент емоційного дизайну

В історії є багато свідчень про художню цінність керамічної плитки у різних культурах.

Чи може сучасна керамічна плитка створювати настрій?

Створені за ескізами відомих дизайнерів, сучасні колекції плитки часто прикрашають орнаменти та візерунки.

1. Геометричний орнамент впорядковує простір. 

2. Квітковий візерунок сприяє розслабленню. 

Імітації унікальних текстур натуральних матеріалів – мармуру, каменя, дерева, текстилю, а також сучасніших поверхонь – металу та бетону дозволяють створювати в інтер’єрі атмосферу з будь-яким естетичним та історичним підтекстом.

1. Плитка під мармур – не дешевий шик, а вишукана розкіш, кА може бути як класичною, так і сучасною. Лаконічна краса мармуру особливо ефектно виглядає у глянці та наполовину полірованій плитці Lappato, на якій шліфовані ділянки поєднані з матовими та шорсткими (в пер. з італ. – "притертий").

Якщо багате вбрання підіймає вам настрій, плитка під мармур підійде ідеально. 

2. Плитка під дерево – затишок та тепло в інтер’єрі, навіть якщо мова йде про класичний стиль. Дерево – універсальне оздоблення завдяки широкому спектру текстур та способів обробки деревини.

З полірованим деревом чудово поєднуються елементи класичного стиля. 

Необроблену деревину гармонійно доповнює фактура каменя, створюючи атмосферу близькості до дикої природи. Бетон наблизить оформлення до індустріального стиля, а цегляна кладка – до сільського кантрі. 

Дерево після шліфування та обробки морилкою – великий вибір стилів та настрою:

- акуратний мінімалізм;

- актуальний hi-tech;

- стримана класика;

- строкатий бохо;

- самобутній скандинавський. 

3. Плитка під камінь – архаїчність чи запах моря та сонця?

Імітації каменя з потертими ділянками та тріщинами додадуть інтер’єру нотку старовину – античність, готика та навіть шале. 

Дрібнозернистий камінь, галька, текстура сіль / перець підійде для середземноморських стилів, а також для будь-якого сучасного інтер’єру, що передбачає в якості оздоблення камінь. 

4. Плитка під бетон у сучасній інтерпретації має багато облич. Від грубого оздоблення зі слідами опалубки та розводами до елегантної поверхні, на якій зернистість виглядає витончено. 

Бетон пов'язаний з відчуттям свободи та незадоволення, прагнення до отримання нових знань та бажання бути собою. 

Погортайте наш каталог у розділі Плитка та переконайтесь, наскільки плитка може бути емоційною!