Католицька церква у Монтіньї-ле-Кормей: мінімалізм у стилі Тадао Андо

 

ЗМІСТ:

1. Античні атріуми та гра світла у мінімалізмі японського архітектора Тадао Андо

2. Католицька церква св. Йосипа у Франції, місті Монтіньї-ле-Кормей

3. Керамічна плитка з імітацією бетону та штукатурки

 

"Світло потрапляло зверху крізь вбудоване у купол вікно та падало безпосередньо на розташований посередині гладко відполірований мармуровий стіл, який підтримував сфінкс. Окрім того, у кімнаті не можна було побачити щось незвичайне".

Э.Т.А. Гофман "Крихітка Цахес"

 

1. Античні атріуми та гра світла у мінімалізмі японського архітектора Тадао Андо

У казці, що опублікована у 1819 році, знаменитий німецький казкар описав архітектурний елемент античного походження, який набув широкої популярності у в XX сторіччі.

Атріум у давньому світі був відкритим простором посеред кріпосних стін, звідки сходи вели униз – до прихованих під землею приміщень.

Пізніше атріум перетворився на внутрішній двір під відкритим небом, який розташовувався у центрі давньоримського житла або монастиря.

Атріум щедро прикрашався зеленими насадженнями та звідти знаходились виходи до будь-яких приміщень. Дворик призначався для прогулянок, відпочинку та роздумів, яким небо над головою тільки сприяло.

Легендарний архітектор та дизайнер Тадао Андо поклав ідею атріуму у підґрунтя власних проектів та створив незвичайне планування або, ураще сказати, геометрію споруд. У проектах знайшлося місце для обох варіантів – раннього та пізнього. 

Тадао Андо вважають "співцем бетону". Про бетон у проектах видатного японця кажуть, що він виглядає гладким, немов шовк. Метр наполягає на тому, що вся справа у формі, через яку виливається бетон. А ось отвори від опалубки – це візитна картка знаменитого архітектора.

До того ж, геніальному самоучці (Тадао Андо побудував кар’єру без спеціальної освіти) вдалося поєднати сувору геометрію бетонних споруд у стилі конструктивізм (відомий японець навіть собаку назвав Ле Корбюзье) із імпровізаціями атріумів - "криницями" під відкритим небом із водоймою внизу або бетонними лавами для відпочинку. 

Будівлі – це продовження ландшафту завдяки "озерам" на даху та спуску у приміщення безпосередньо між ними.

А ще ставку зроблено на єднання із природою через потрапляння крізь "криниці" та вертикальні "отвори" у стінах сонячного світла, блакитне небо зверху та водойми у бетонній оправі внизу.

Це протистояння створює напругу у проектах Тадао Андо. Можливо, природа сильніше за цивілізацію та вривається до її володінь? Або природа поспішає на допомогу мертвій матерії, щоб вдихнути в неї хоча б трохи життя?

Милуючись спокійними водами у бетонній оправі або сидячи на лаві у глибокій задумливості можна підняти очі до неба та побачити пробігаючи зверху білі хмарки.

Сувора геометрія стін, текстури матеріалів, світлі та темні відтінки сірої палітри – головні інструменти японського дизайнера. В цьому проявляється японський дзен або аскеза, властива східним традиціям.

Зрештою, у будівлях та їх внутрішніх інтер’єрах, створених за проектами Тадао Андо, "…не можна будо помітити щось незвичайне". 

Лауреат Прітцкеровської премії Тадао Андо у 2021 році відзначить власне 80-річчя. Сьогодні він викладає у Токійському університеті та консультує студентів знаменитого Йєлю.

Головний заповіт знаменитого метра зайняв лише декілька речень: "Архітектуру потрібно відчувати нутром. Архітектура – це фізичне переживання. Ескізи - лише половина справи. Гарна архітектура завжди вибудовує стосунки з людьми. Можливо, немає більш емоційно-зарядженого виду мистецтва".

2. Католицька церква св. Йосипа у Франції, у місті Монтіньї-ле-Кормей

Знаменитий храм світла у Японії (район Кіта-Касугаока, г. Ібаракі у префектурі Осака) став прообразом католицької церкви у французькому містечку Монтиньи-ле-Кормей. 

У кубі правильної геометричної форми церкви світла розташована зала для літургії, а вузькі отвори у стіні мають форму хреста, через які потрапляє денне світло.

Французьке архітектурне бюро Enia Architectes подарувало Франції споруду церкви у побідному мінімалістському стилі. Церква не тільки радує прихожан католицького приходу, але й звернула на себе увагу суспільства та спеціалістів.

Проект виявився гідним незалежної міжнародної премії для архітекторів та дизайнерів A+Awards. 

Конструкція будівлі суміщає у собі два прямокутних "короби" різного розміру, які поєднані між собою.

"Родзинка" будівлі – білий колір фасаду, прикрашеного кольоровими вітражами. Для внутрішнього оздоблення обрані матеріали у європейських традиціях – свіжа оброблена деревина, світла цегла кольору бетону та світле скло.

Через кольорові вітражі та вікно у даху до великої зали, заставленої дерев'яними лавами, без перешкод потрапляє сонячне світло. 

Білі оштукатурені колони та фрагменти бокових стін складають каркас зали. Інтер’єр зали для богослужінь має суворі геометричні форми, але пом’якшується фактурою дерева натурального кольору.

Вранішнє сонце потрапляє всередину у вигляді кольорових відблисків, які відкидають різнокольорові вертикальні смуги, створюючи ефектну гру світла та тіней.

Сонячне світло, що потрапляє у вертикальні "отвори" у стилі Тадао Андо, на відміну від дизайнерських рішень японського метра проходить крізь кольорове скло та підсвічує різнокольоровими відблисками (рожевими, зеленими, синіми) великий металевий хрест бронзового кольору. 

А бетон з'являється тільки у кольорі напільного покриття під цеглу.

3. Керамічна плитка з імітацією бетону та штукатурки

Кристалічна решітка води визначає її властивості для живих організмів. Архітектура впорядковує простір, надаючи йому характер, який може відчути людина.

Що тоді дизайн інтер’єру? Гармонійне наповнення простору, обмеженого архітектурною геометрією.

Напільне та настінне оздоблення – це основа інтер’єру, яка визначає його стиль.

Керамічна плитка – чудове базове оздоблення для будь-якого приміщення. Сучасний оздоблювальний матеріал з випаленої глини усе частіше нагадує витвір мистецтва. Навіть якщо йдеться про імітації сірого бетону або звичайної штукатурки.

У нашому магазині plitka.kiev.ua в широкому асортименті представлена напільна та настінна плитка під бетон та штукатурку.

Іспанський керамограніт Almera Ceramica Beton у форматі 900×900×12 мм призначений для укладки на підлогу. Темний та світлий відтінки сірого кольору – стримане кольорове рішення у стилі Тадао Андо. 

Колекція Cersanit Dreaming представлена морозостійким кермогранітом у форматі 598×298×8 та 298×298×8 мм. Бетон білястого кольору нагадує звичайну штукатурку та ідеально підійде для оформлення у стилі мінімалізм. 

Стіни у стилі Geotiles Inox – це особлива естетика. Плитка під бетон у форматі 900×300×8 мм перламутрового та темно-сірого кольору завдяки незвичайному декору буде прикрасою інтер’єру у стилі мінімалізм.

Мінімалізм не передбачає декоративних хитрощів, тому висока варіативність імітації бетонних поверхонь буде важливим елементом декору інтер’єру. 

Напільний керамограніт Cersanit Lukas у форматі 598×298×8 мм – імітація напільного покриття з цеглинок кольору бетону. 

В нашому магазині до 31 серпня проводиться АКЦІЯ – великий розпродаж керамічної плитки зі знижкою до 35 %!