Яку душову кабіну вибрати: з піддоном або без піддону?

Зробити вибір на користь душової кабіни можна з багатьох причин – як данина модним тенденціям, маючи на думці невелику площу ванної кімнати, раціональне ставлення до проведення гігієнічних процедур або бажаючи отримати додаткові можливості, якими щедро збагачують свою продукцію виробники.

Душова кабіна – вдале рішення для сучасного життя, напружений ритм якого примушує людину до пошуку абсолютного комфорту в умовах економії часу та ресурсів.

Де придбати душову кабіну? Скільки коштує душова кабіна?

Душові кабіни представлені на сучасному ринку в широкому асортименті, тому душову кабіну можна купити у будь-якому магазині, враховуючи торгівельні площадки в мережі Інтернет, для яких продаж душових кабін – сегмент торгівлі. Київ – місто, в якому споживачі мають широкий вибір та альтернативу у придбанні сантехнічного обладнання.

Важливо пам’ятати, що функціонування душової кабіни матиме повноцінний характер тільки в умовах нормального тиску у водопровідній мережі.

Для класифікації моделей використовуються певні технічні параметри.

Особливості конструкції – відкрити та закриті.

Відкрита душова кабіна – найпростіший та економічний варіант. Зона для приймання душу формується за рахунок стін ванної кімнати, оздоблених керамічною плиткою з відповідними властивостями (найчастіше – кутове розташування).

Закрита душова кабіна – автономна конструкція з панелей, піддону, стелі та дверей (розсувних або розпашних). Закриті бокси для душових процедур обладнуються різними технічними пристроями, поєднуються із ванною, комбінуються із справжньою сауною, "турецькою" банею з вбудованим парогенератором. 

Варіанти внутрішнього оснащення та набір додаткових функцій душової кабіни різноманітні – кольорове багаторівневе підсвічення, наявність контрастного душу, гідромасажу, "турецької" бані, ароматерапії, регулювання температури води, дозатор миючих засобів, вбудоване дзеркало, радіоприймач або програвач CD-дисків.

Форми конструкції – кругла, квадратна, прямокутна.

Матеріал для душових кабін повинен мати певні технічні характеристики – міцність, екологічність, стійкість до впливу води. Зазвичай використовується прозорий тонкий пластик та загартоване скло для панелей та дверей, емальована сталь, кераміка, акрил або штучний камінь – для піддону.

Сталевий піддон має один суттєвий недолік – потрапляння струменя води на піддон викликає гучний звук.

Керамічний піддон потребує обережного поводження, тому що випадкові удари можуть призвести до пошкоджень та сколів.

Акрил – ідеальний провідник тепла, на ньому не помітні подряпини та інші сліди тривалої експлуатації.

Надмірна пластичність акрилу компенсується застосуванням міцного каркасу, який попереджає деформацію акрилового піддону.

Штучний камінь – міцний та довговічний, конкуренції з ним не витримає жоден матеріал. Його єдиний недолік – висока ціна.

Загартоване скло та акрил – розповсюджена комбінація. Загартоване скло у випадку ушкодження не утворює гострих уламків, а акрил швидко нагрівається, що гарантує безпечні та комфортні умови.

Перш ніж придбати душову кабіну з мінімальними розмірами (70х70 см), варто переконатися, що її використання буде комфортним для усіх членів сім'ї. Важливо, щоб була можливість зручно розміститися всередині у повний зріст, вільно повертатися та нахилятися. Максимальний формат кабіни – 150х150 см.

Недорогі душові кабіни без піддону

Душова кабіна без піддону – ергономічна конструкція, монтаж якої вимагає виконання певних умов.  

Підлога у зоні ванної кімнати, яка відведена під душову кабіну, викладається керамічною плиткою з використанням лазерного рівня без "утоплених" кутів, в яких накопичується вода. Щоб вода не застоювалась та не розливалась по підлозі, необхідно передбачити систему зливу під потрібним кутом та підвести воду до душу.

Рівень підлоги піднімають або "втоплюють" для утворення необхідного кута. Бажано, щоб підлога була утепленою, тому що в іншому випадку перебування у душовій кабіні буде некомфортним.

В звичайній квартирі така реконструкція неможлива. Ідеально, коли душові кабіни без піддону входять до будівельного проекту.

Душовий трап використовується для відведення використаної води до каналізації.

Точковий душовий трап – вода зливається у воронку, яка з’єднана з каналізацією. Ідеально підходить для невеликого душового приміщення.

Найпопулярнішим вважається лінійний душовий трап – жолоб, покритий пластиковою або сталевою решіткою. Лінійний трап розташовують вздовж обраної стіни – туди ж спрямовують уклін. Призначений для великих приміщень, має велику приймальну здібність.

Душова кабіна без піддону має обмежений функціонал. Додаткове обладнання доведеться встановлювати окремо.

Скляна душова кабіна без піддону – конструкція, яка може бути позбавлена верхнього перекриття. Завдяки цьому "недоліку" до кабіни можна не підводити електрику – загального освітлення буде достатньо.

Душові кабіни 80х80 без піддону та душові кабіни 80х90 без піддону – стандартні варіанти, які користуються попитом.

Кутова душова кабіна 70х70 з глибоким піддоном – практично ванна, в якій при потребі можна навіть сидіти.

Душова кабіна 100х100 з низьким піддоном – зручна конструкція, всередині якої достатньо простору.

Вибір розміру кабіни та висоти піддону – суб’єктивне питання. Для великого приміщення зробити вибір значно легше. У випадку маленької ванної кімнати доводиться шукати компромісні рішення.

Душова ширма з піддоном – зіставна конструкція. Ширма з каркасом або без нього – це загородження з простим механізмом кріплення та функціонування.

Обладнання душової кабіни власноруч – чи варто робити спробу?

Знадобиться гідроізоляція підлоги, обладнання зливу, підведення електрики, встановлення вентиляції. Споруджується "піддон", над ним встановлюється скляна кабіна або душова ширма.