Як вибрати унітаз?

 

Сучасна сантехніка вражає своїм різноманіттям. Виробники змагаються між собою, випускаючи на ринок не лише функціональні, але й дуже привабливі зовні вироби. Сьогодні ми поговоримо про те, як підібрати унітаз — основний елемент будь-якої вбиральні. Це завдання не можна назвати дуже простим, адже потрібно врахувати безліч нюансів: розміри, спосіб кріплення, тип змиву та підведення води. А ще велике значення відіграє інсталяція для унітазу, якщо ви вирішили прикрасити санвузол найстильнішим і зручнішим в експлуатації рішенням. Але про все докладно. 

Матеріали виготовлення унітазів

Підбираєте ви унітаз для дачі або будинку, офісу чи магазину, перше, на що слід звернути увагу, це матеріал виготовлення. На українському ринку можна знайти сантехніку з:

 санфаянсу — найпопулярніше рішення, що пояснюється доступною ціною та привабливим виглядом, проте швидкий знос емальованого покриття є головним недоліком такого варіанту;

● порцеляни — ще один керамічний матеріал, більш зносостійкий і, відповідно, дорогий. Багато унітазів «Коло», відомого виробника сантехніки, виготовляються саме з порцеляни

● нержавійки — дуже міцний і довговічний матеріал, який часто використовують у громадських туалетах. З мінусів відзначимо високу вартість виробів зі сталі;

● мармуру — такі конструкції затребувані у власників розкішних будинків і квартир, їх обожнюють дизайнери, адже камінь дозволяє втілити у життя найоригінальніші стилістичні ідеї;

● акрилу (пластику) — непоганий вибір для дачного унітазу, дешево коштує, легко монтується, але недовго служить за умови регулярного використання. 

Способи розміщення та кріплення сучасного унітазу

Після того, як з матеріалом розібралися, слід переходити до установки унітазу. І тут можуть чекати справжні складності. Вибираючи сантехніку, обов’язково враховуйте:

● розміри приміщення;

● підведення води та каналізації;

● стилістику санвузла.

У невеликих кімнатах добре буде виглядати кутовий унітаз. Якщо ж габарити дозволяють, то можна задуматися і про інші рішення. Перелічимо основні способи монтажу цієї сантехніки:

● підлоговий — найпопулярніший і простий, для фіксації на місці використовуються анкери та гайки, що йдуть у комплекті;

● приставний — є варіацією підлогового типу, але відрізняється більш оригінальною конструкцією, у нього масивний задник, а бачок нерідко монтується всередину стіни;

● підвісний — унітаз такого типу зустрічається все частіше, він ефектно виглядає, доволі надійний (деякі моделі витримують до 400 кг) і спрощує прибирання підлоги.

Злив в унітазі може бути горизонтальним і вертикальним. Перший частіше зустрічається у міських квартирах, другий характерний для дач і приватних будинків. Яких-небудь особливих плюсів і мінусів у різних видів зливу немає, робіть вибір, відштовхуючись від того, яка у вас каналізація. Важливим є також підведення води до унітазу. Воно може бути нижнім і бічним. Експерти радять перший варіант як більш тихий, та й шланг практично непомітний. Моделі з бічним підведенням дешевше коштують, але чи варто економити на комфорті та естетиці? 

Практичні підвісні унітази та традиційні компакти

Більшість українців вибирає унітаз підвісний або підлоговий компакт. У кожного варіанту є свої переваги та недоліки. Тому так важливо уважно розібрати особливості моделі, що сподобалася зовні, та прийняти обдумане рішення. Наприклад, підвісний унітаз дорожче коштує та складніший у монтажі, але має футуристичний зовнішній вигляд. Він може використовуватися навіть у дуже невеликих кімнатах, тихий і зручний в експлуатації. Рекомендуємо таке рішення тим, хто готовий трохи переплатити за дизайн і функціональність і знає, як правильно встановити таку конструкцію.

Унітаз компакт являє собою сукупність двох елементів — основної чаші з сидінням і бачка, який можна, за необхідності, легко замінити. Деякі магазини сантехніки дозволяють без проблем підібрати частини окремо, щоб створити ексклюзивну композицію. Компакти цінують за низьку вартість і високу ремонтопридатність. Їхня установка не повинна викликати складнощів навіть у недосвідчених фахівців.

Поради щодо вибору унітазу від фахівців

Вибираючи унітаз для будинку, квартири, офісу або дачі, експерти рекомендують звертати увагу на такі моменти:

● дизайн;

● рівень шуму;

● доступ до комунікацій;

● складність збирання;

● міцність інсталяції.

Ми радимо довіряти сантехніці відомих світових виробників — вона точно буде виготовлена ​​з якісних матеріалів і прослужить максимально довгий термін. Це може бути унітаз Kolo, Cersanit або будь-якого іншого бренду подібного рівня. У лінійці кожного з них є як підвісні моделі сантехніки, так і підлогові. Наприклад, компакт Cersanit, виконаний з санфаянсу, зможе радувати вас своєю функціональністю та зовнішнім виглядом не менше 15 років за умови належного догляді. А вироби з санфарфору — і того довше.

Спробуємо уявити досконалий домашній унітаз:

● виконаний з порцеляни або каменю, що гарантує максимальну довговічність;

● у нього відсутній ободок, а значить, під ним не будуть накопичуватися бруд і бактерії;

● звужений і глибоко втоплений зливний отвір забезпечить відсутність бризок;

● змив по колу дозволяє якісно видаляти нечистоти з усієї поверхні чаші.

Насправді, поняття ідеального унітазу у кожного своє. Тому описана нами модель не обов’язково влаштує всіх. Вибирайте сантехніку, керуючись власними поняттями прекрасного, враховуйте нюанси кімнати, де вона буде стояти, складність монтажу, якщо плануєте виконувати його самостійно. Підвісний унітаз Cersanit або компакт Kolo? Будь-який з цих брендів випускає надійну і довговічну продукцію, відповідну найжорсткішим стандартам якості. Звертайте увагу не лише на виробника, а й на саму сантехніку. Адже вам і вашим близьким користуватися нею не один рік.