Як вибрати колір спальні?

 

ЗМІСТ:

1. Вплив основних кольорів спектру на людину

2. Колір та стиль: правила поєднання

 

Вибір кольору для спальні залежить від мешканців приміщення. Підхід до оформлення спальні для сімейної пари, для маленької або дорослої дитини кардинально відрізнятиметься.

Експерти з кольору стверджують, що кольори землі – відтінки коричневого та сірого кольорів, знаходяться у пріоритеті для оформлення будь-якого житлового приміщення, окрім спальні.

В результаті опитування, респонденти (жінки та чоловіки) погодилися в одному: коричневий колір – убивця гарного настрою, який потрібен для релаксації перед спокійним та здоровим сном. 

Кожний колір може впливати на самопочуття та настрій людини – позитивно чи негативно. Спосіб лікування людей за допомогою впливу різних відтінків кольорового спектру не позбавлений смислу. Будь-який колір – це електромагнітна хвиля певної довжини, а дія електромагнітних хвиль давно доведена.

1. Вплив основних кольорів спектру на людину

Червоний колір збуджує нервову систему. У спальні із червоними стінами заснути буде дуже важко.

Якщо червоні тони використовувати в оформленні спальні, краще зупинитися на «згущених» відтінках – більше темних та глибоких. Буряковий, кизиловий, гранатовий – перелік відтінків червоного кольору природного походження дуже довгий. Дизайнери пропонують надавати перевагу саме природним відтінкам, які оживлюють інтер’єр та додають нотку домашнього затишку. 

Жовтий колір переключають нервову систему людини від надмірної активності до творчості. Відтінки жовтого кольору відповідають за схильність до роздумів, обмірковування та планування. Лимонний, абрикосовий, медовий, гірчичний, індійський карі та їх поєднання надасть інтер’єру спальні літній життєрадісний настрій. 

Оранжевий колір знаходиться у спектрі між жовтим та червоним, а його відтінки в інтер’єрі – кораловий, гарбузовий, апельсиновий не дозволять сумувати. При переході від жовтого кольору до оранжевих тонів схильність до роздумів поступово перетворюється на емоційний підйом. 

Зелений колір вважається найгармонічнішим кольором по відношенню до психіки та фізіології людини. Лайм, смарагдовий, морська хвиля, свіжоскошена трава повертають людині відчуття близькості до природного оазису. 

Синій колір заспокоює та розслаблює, а точніше - загальмовує усі процеси в організмі. На відміну від жовтого кольору, який сприяє інтелектуальній активності, синій більше сприяє до філософського настролю та глибокого усвідомлення життя.

Існує категорія людей, для яких важливо наприкінці напруженого робочого дня у думках повернутися до вічних цінностей. Відтінки синього кольору ідеально підходять для цієї мети – васильковий, кобальтовий, ультрамарин, лазурний або сапфір? 

Білий колір має згадуватися в першу чергу, однак надати перевагу абсолютно білій спальні – надто сміливе рішення. Однак, у вечірніх сутінках та при світлі нічних ламп колір ванілі, перламутровий або молочний виглядатимуть просто фантастично.

На білому фоні ідеально виглядають будь-які інші кольори, оригінальні форми та текстури. Можна сказати, що оформлення спальні у білому кольорі – це суцільне задоволення для дизайнера. 

Чорний колір у великій кількості може викликати пригнічення, тому у спальні дизайнери радять використовувати його світліші та цікавіші відтінки – антрацит, графітовий, маренго.

Оформлення спальні у чорному кольорі передбачає мінімальні кольорові акценти, світліші елементи декору та виразніші текстури. 

2. Колір та стиль: правила поєднання

Сучасні стилі – мінімалізм, скандинавський та hi-tech, передбачають використання нейтральної палітри. Спальня не є виключенням.

Як підкреслити стиль в інтер’єрі спальні? Які деталі інтер’єру вкажуть на стиль та допоможуть відрізнити мінімалізм від hi-tech або скандинавського?

Кольорова палітра у мінімалізмі та скандинавському – це відтінки нейтральних кольорів. Сірі та бежеві тони вважаються базовими. На практиці це природні кольори дерев’яної підлоги та меблевих фасадів, а також у повній відповідності до філософії стиля - настінної плитки під камінь або бетон.

Напільна плитка під дерево Cerrad Lussaca за технологією виробництва є міцним вологостійким клінкером. Невеликий формат 175×600×8 мм дозволить в укладці повторити традиційне оздоблення з дерева – паркет та паркетну дошку.

Темний горіховий відтінок найкращим чином підійде для інтер’єру у стилі мінімалізм або скандинавський. 

Відмінністю скандинавського стиля вважається доповнення базової палітри відтінками синього кольору.

Плитка під бетон Cerrad Bestone від популярного польського бренду з витонченою наполовину полірованою поверхнею, на які поруч знаходяться шорсткуваті та глянсові ділянки. Однотонна сіра плитка у форматах 1200х600 та 600х600 (у мм) представлена двома відтінками – світлим та темним. Колекція Cerrad Bestone буде ідеальним оздобленням для інтер’єру спальні у стилі мінімалізм. 

Виразність у мінімалізмі досягається завдяки текстурам – набивний малюнок на текстилі, тип поверхні на керамічній плитці.

В оформленні надається перевага закритим системам зберігання, вбудованим світильникам або світлодіодним стрічкам. Простір турботливо охороняється від нагромадження деталями.

Дизайнери вважають грубою помилкою суворо дотримуватися канонів стиля. Легка вольність оживлюють інтер’єр, надаючи йому природність та оригінальність.

Наприклад, панель із каретною стяжкою біля узголів’я ліжка у класичному стилі може бути стриманою прикрасою у мінімалістському інтер’єрі.

У спальні, оформленій у стилі hi-tech, візитною карткою є контрастні кольори, металеві та дзеркальні поверхні, кольорове підсвічення.

Переважають гладкі фактури, але зона із шорсткою поверхнею – візуально або на дотик, буде контрастною по відношенню до відшліфованого металу та блискучих дзеркал та надає інтер’єру особливий шарм.

Плитка під мармур – ідеальне оздоблення для інтер’єру спальні у стилі hi-tech.

Матовий керамограніт Cerrad Calacatta у форматі 600х600 мм є універсальним оздобленням (напільним та настінним). Для hi-tech-спальні плитка під мармур буде доречною і на стінах, і на підлозі. 

Класичні стилі виглядають надто розкішними, якщо не додати до них сучасну нотку. Однак, у класичному оформленні не можна допускати вольність у підборі кольорів. Теплі бежеві тони вважаються ідеальними для класики.

Сучасний тренд – бетонні поверхні у якості фону для класичного антуражу. Меблеві силуети у стилі ретро, бархатні покривала та шовкові простирадла, картини та сімейні фотографії, вази та витончені плафони світильників набувають ще розкішнішого та вишуканого вигляду.

Колекція універсального керамограніту Cerrad Batista у форматах 1200х600 та 600х600 (в мм) – це імітація бетонних поверхонь із виразним інтонуванням. Бетонна фактура колекції нагадує знамениту італійську штукатурку.

Плитка під бетон у стилі Cerrad Batista надасть інтер’єру спальні шарм старовини всупереч репутації бетону як сучасного брутального оздоблювального матеріалу. 

Складні відтінки (бірюзові, коралові, бузкові, малинові) традиційно використовуються в інтер’єрах, оформлених у середземноморському, східному або кантрі стилі.

Товари в колекції Bestone