Як вибрати плитку для підлоги і не помилитися?

Як не помилитися, обираючи покриття для підлоги? Найкоротший шлях до правильного вибору складається з трьох простих етапів:

  1. Дослідити оздоблювальні матеріали для підлоги з точки зору стійкості до різноманітних забруднень, впливу вологи та абразивних засобів, до ваги людей та предметів меблів.
  2. Оцінити всі плюси та мінуси.
  3. Обрати оптимальний варіант для умов, в яких підлогове покриття буде використовуватися.

Переконання за допомогою аргументів легко досягає мети, якщо вони ґрунтуються на фактах.

Розповсюдженими є декілька видів покриття для підлоги – паркет, ламінат та керамічна плитка.

Паркет виробляють з деревини цінних порід:

  • бук;
  • дуб;
  • ясень;
  • сосна;
  • береза;
  • клен. 

Паркетна дошка складається з трьох шарів, які скріплені між собою за допомогою клею. Верхній шар – деревина, середній шар – рейки з дерева тієї ж породи, нижній шар – з безшовного шпону. Використовуються вставки для посилення торців з міцнішої деревини. Зверху планки вкриті лаком.

Обидва покриття розраховані на тривалий термін служби – близько 20 років. На протязі цього періоду виникає потреба в оновленні підлоги. 

 

Ламінат – в основі знаходиться деревинно-волоконна плита, а в якості додаткових шарів – декоративний та вологостійкий папір, а також плівка, яка посилює вологостійкість. Ламінат вкривають шаром акрилатної або меламінової смоли. Через 10 років ламінат з великою вірогідністю встратить презентабельність і його доведеться замінити.

Пошкоджений паркет або ламінат полагодити не вийдет – планка підлягає заміні.

 

Спільний недолік – дерев'яні покриття бояться впливу води, кислот, абразивних засобів, їх не рекомендовано використовувати в приміщеннях з високим навантаженням на підлогу – вага та постійне тертя. Тим більш, дерев'яне покриття не можна використовувати на вулиці та піддавати впливу перепадів температури.

Дерево ближче до людини, тому плитка на підлогу під дерево ніколи не виходить з моди. Глина - основа суміші для виготовлення керамічної плитки, матеріал не менш природний. 

 

Колекція Nordic Oak від українсько-польського бренду Opozcno (підлогова плитка під дерево)

 

Глина не містить шкідливих для людини домішок. Цемент и цегла також виготовлені з глини. Навіть в не обпаленому вигляді вона не пропускає воду. А при обпалі глина змінює структуру і набуває нових властивостей, в том числі надвисоку міцність. 

Глиняні будинки, побудовані сотні років тому, досі придатні для житла. В таких домах не холодно зимою і не жарко в літній час, тому що глина – зразковий теплоізоляційний матеріал. Частота вібрації молекул глини відповідає вібраціям здорового тіла людини.

Особливо міцний вид білої глини – каолін, входить до складу керамічної плитки для підлоги. Керамічна плитка виробляється з сировини, у складі якої головним компонентом є якраз каолін.

Керамічна плитка для підлоги раніше асоціювалась з різнокольоровим кахлем – плитка моноколор для ванної кімнати, санвузла та кухні. Сьогодні мир керамічної плитки дуже змінився. Виробники створюють колекції на будь-який смак, в том числі керамічна плитка декорована імітацією фактур інших оздоблювальних материалів – дерева, каменя, металу та бетону. 

Керамограніт під мармур – один з трендів 2019 року. При цьому плитка з імітацією мармуру візуально не можна відрізнити від натурального аналогу.

Колекція Marmo Acero від українського бренду Zeus Ceramica

 

Підлогова плитка з орнаментом – ще одна модна тенденція в оформленні інтер’єрів.

Колекція Boulevard від іспанського бренду Geotiles

 

Але який би не був декор поверхні, у випадку підлогового покриття значення має висока якість керамічної плитки, створеної у відповідності із сучасними технологіями.

50 років – максимальний термін служби оздоблення керамічною плиткою. Офіційно виробники вказуються більш скромний термін гарантії - від 6 до 10 років в залежності від технології виробництва.

Сьогодні керамогранітна плитка на підлогу викладається вже традиційно:

  • плитка на підлогу у кухню;
  • плитка на підлогу в ванну;
  • плитка на підлогу у квартиру;
  • плитка на підлогу у гараж;
  • плитка на підлогу у будинок.

 

Під час вибору важливо звернути увагу на ряд характеристик матеріалу.

 

Геометричні властивості плитки:

  1. Формат – великий, середній, маленький.
  2. Форма – здебільшого прямокутник або квадрат. Однак, плитка у формі шестикутника – сьогодні досить ймовірний варіант.
  3. Калібр.

Детальніше варто зупинитися на останньому показнику. Щоб споживач не вникати в таке поняття, як калібр, виробники піддають матеріал ректифікації.

Ректифікована плитка обрізується і не має відхилень за розміром. Калібр – це величина, на яку розміри керамічної плитки в одному наборі можуть відрізнятися.

 

Фізичні властивості керамограніта:

Керамограніт міцніший, аніж керамічна плитка. Міцність визначається по декількох напрямках.

  1. Показник граничного навантаження на вигиб та стиснення – статична сила, вплив якої повинна витримувати керамічна плитка.
  2. Зносостійкість поверхні:

Шкала Мооса – стійкість до впливу твердих тіл, а саме мінералів – від тальку до алмазу (усього 10). Під час випробування поверхню намагаються пошкодити (подряпати).

Шкала PEI – від I до V класу. Абразивний круг, обертаючись, впливає на поверхню плитки тертям. В залежності від того, як довго матеріал здатен витримувати таке випробування, йому надається клас зносостійкості.

Підлоговий керамограніт для внутрішніх приміщень повинен мати показник PEI не нижче II класу зносостійкості. 

Колекція Dry River від українського бренду Opozcno (підлоговий керамограніт для внутрішніх приміщень та прилеглих територій)

 

II клас –використовується тільки у житлових приміщеннях, в яких носять м'яке взуття. Фактично, це спальня, ванна кімната, санвузол, кабінет. Навіть дитяча кімната, якщо в ній живуть активні дітлахи, потребує підлогового покриття більш високого класу зносостійкості.

III клас – плитка витримує середнє навантаження, її навіть можна застосовувати для зовнішніх територій, але з невисокою прохідністю.

Для експлуатації в умовах високого навантаження підходить тільки IV-V класу – як правило, такий матеріал вологостійкий та морозостійкий.

Важливо пам’ятати, що теплоізоляційні властивості матеріалу гарантують зберігання тільки того тепла, яке генерується всередині приміщення за допомогою обігрівання. Тому вибір на користь керамічної плитки повинен супроводжуватися рішенням про обладнання теплої підлоги для холодного сезону.

Підлогова плитка не ковзаюча – такою може бути матова плитка для підлоги, вкрита модифікованою глазур'ю. На поверхні утворюється непомітний рельєф, якого досить для спротиву ковзанню.

Колекція Citywood від польського бренду Cersanit

 

Таким чином, навіть недорога підлогова плитка для кухні або ванної кімнати може мати достатній коефіцієнт протидії ковзанню.

Скільки коштує плитка на підлогу?

У нашому магазині можна придбати підлогову керамічну плитку за прийнятною ціною.