Як вибрати плитку для каміна та печі?

 

Ви, здається, вважаєте, що найкумедніше чинно триматися на вулицях і

на урочистих обідах, а у себе вдома, біля каміна

(ви праві — камін собі я можу дозволитисмішити гостей до упаду.

Гілберт Честертон (англійський журналіст і письменник)

 

Ми сиділи в камінній. Жарко палало вугілля, крісла були старовинні,

справжні, надійні. Портвейн був гарячий, з лимоном, ароматний.

Напівтемрява була затишна, червонувата, абсолютно домашня.

Надворі починалася завірюха, в каміннихдимаряхсвистіло.

Аркадій і Борис Стругацькі

 

Запах тостів з маслом ну просто говорив з містером Тоудом про абсолютно

конкретні речі: про теплі кухні, про сонячний вранішній сніданок, про затишні крісла

біля палаючого каміна зимовим вечором, коли вже всі прогулянки завершені і

ноги в капцях спочивають на камінній решітці, про ситі муркотіння кота і

тихе цвірінькання сплясої канарки.

Кеннет Грем

 

Що для вас затишок? Зразу ж спадає на думку камін. Ми завжди увяляємо палаючі поліна дров, затишні крісла біля каміна, які манять присісти до своєї затишної глибини, про плюшеву ковдру і подушки під голову... І ще потрібно не забути про маленькі стільці під ноги... Погодьтеся, що це і називається затишком.

Але тільки в заміському будинку можна дозволити собі справжній камін або, в крайньому випадку, на останніх поверхах міських багатоповерхівок і то, якщо будинок цегляний і дозволяють технічні умови побудувати повноцінний камін.

А яке у камінів оформлення! Це ж справжній витвір мистецтва! Але раніше існувало лише два способи оформлення камінів: це штукатурка та вапняна побілка або декоративне облицювання унікальними кахлями в багатих будинках. Чому унікальними? Тому що кожен керамічний кахель створювався, та й тепер створюється окремо. 

Інші види оздоблювальних жароміцних матеріалів, якими можна облицювати каміни виникли вже з розвитком науково-технічного прогресу.

І як же без керамічної плитки для камінів. Так-так, це не помилка. Звичайна керамічна плитка може бути використана для облицювання камінів –так звана жаростійка або термостійка керамічна облицювальна плитка.

Від ушкоджень захищає камін керамічна жаростійка плитка, а головне – захищає від різного виду загорянь будь-яке приміщення. Також технологія створення такої вогнетривкої плитки передбачає швидкий нагрів каміна або печі, а значить, і підвищення теплоємності і поліпшення тепловіддачі нагрівального елемента, це додатково цінується у такій плитці –економія енергії. І обов'язково варто сказати про естетичні функції керамічної плитки. Яка краса створюється печниками, плиточниками, які облагороджують камін, наче витвір мистецтва.

Звичайно, при виборі плитки для камінів або печей слід дивитися на її маркування.

Маркування облицювальної плитки для печей та камінів

Жаростійкість - перша важлива складова плитки для камінів.

Літера «Т» на упаковці розповість нам про те, що така кераміка не руйнується при великому нагріванні. Також 1, 2 або 3 – ті цифри, які вкажуть на ті ж властивості плитки або це можуть бути значки з вогниками. Цифри говорять про кількість випалу плити. І як ви вже зрозуміли, чим більше, тим краще.

Температурне розширення. Здібності плитки під дією високої температури зберігати свої розміри розкаже про цей теж важливий параметр. А як ми всі знаємо, в каміні температура доходить до сотень градусів. Розширення не більше 7-8% - гарний вибір плитки для каміна або печі.

Наступний важливий параметр - водопоглинання. Якісна керамічна плитка для каміна (і не тільки) практично не вбирає вологу, що однозначно захистить її від руйнування на багато десятиліть. Буква «Е» при визначенні такої керамічної плитки допоможе вам знайти таку, а індекс біля неї не повинен перевищувати 3% (наприклад, граніт має 0,5%).

Ви також повинні звернути увагу увагу на зносостійкість і хімічну стійкість такої плитки...

Безперечно, коли ви дуже хочете, то можете оформити камін або піч звичайною керамічною плиткою для, наприклад, екстер'єру або ванної кімнати. Але все одно для цього потрібно мати уяву про тип печі або каміна і на їхню обробку. Просто іноді для каміна може підійти звичайна керамічна плитка, якщо камін буде служити вам для прикраси інтерєру. Але помилка з вибором плитки може коштувати грошей та виявити різні неприємності, наприклад, кракелюр на плитці. Тому краще вибирати плитку для каміна з правильним маркуванням, про яку написано вище.

Видів жаростійкої плитки не так вже й мало. І щоб розумітися на предметі вибору, давайте поговоримо про види жаростійкої плитки. Вона поділяється на кілька видів.

1.  Кахельна плитка або кахлі – глазурована теракотова кераміка. Ще у давнину кахлі дуже цінувалися і могли бути тільки у багатих людей. Ззаду у кожної такої плиточки є невеликий бортик (румпа), який збільшує термін використання матеріалу і покращує теплопровідність. До речі, кахлі не нагріваються сильно, тому, доторкнувшись до них, ніхто не обпечеться. Такі каміни з кахлями збереглися, наприклад, у Києві в «будинку Барона» - дивовижні зразки початку ХХ століття. Але така кахельна плитка для каміна або печі – одне з дорогих задоволень, так як виготовляється вручну і коштує недешево. 

2.  Теракотова керамічна плитка виробляється з каоліну по технології екструзії з випаленням, але без просушки, тим самим знижуючи собівартість продукції. Правда, фактура всієї теракотової плитки однакова. Зате вона досить тверда і міцна, небагато важить, токсичні виділення практично відсутні, а термостійкість такої плитки 1100 градусів! Головне знати, якщо ви хочете використовувати теракотову плитку для облицювання повноцінного каміна, вона повинна пройти додаткову обробку, щоб знизити пористість кераміки і перетворити теракоту в майоліку. 

3.     Плитку з теракоту, покриту матовою глазур'ю, називаютьмайолікою. Вона має всі гарні якості теракоту плюс «забиті» глазур'ю пори,а гладка поверхня є ідеальним матеріалом для облицювання камінів і печей. 

4.     Жаростійка шамотна плитка обпалюється при 1300 градусах, що говорить саме за себе. Це суміш тугоплавких глин з кам'яним борошном. Плитка для каміна або печі з шамоту стовідсотково вогнетривка, тому не відшаровується від основи, тому що при нагріванні має рівне з кладкою корпусу теплове розширення. Плитка з шамоту екологічна, стійка до перепадів температури, відмінно віддає й накопичує тепло. 

5.     Клінкерна плитка для камінів - це жароміцний, покритий глазур'ю або не глазурований матеріал. Він досить міцний, має високу щільність і жаростійкість, низьку водопроникність, морозостійкий, безпечність та екологічність. Термостійка клінкерна плитка придатна тільки для оформлення камінів, які не розігріваються до дуже високих температур. Для обробки краще використовувати неглазуровану клінкерну плитку, вона, на нашу думку, привабливіша кераміки з глазур'ю. 

6.     Керамограніт – цей матеріал ідеально підходить для облицювання каміну або печі. Жаростійкий матеріал, який за своїми якостями не поступається натуральному каменю. Переваг керамограніта багато. Він цінний тим для камінів та печей, що маєвисоку морозостійкістьта жаростійкість, велику твердість і міцність, має високу щільність, високий коефіцієнт теплопроводності. 

 Дизайн камінів – це скоріш за все питання вибору і смаку, стилів і їх змішування. Тим паче, сьогодні знайти плитку для каміна можна на будь-який гаманець та смак. Хоча дизайнери говорять про те, що найпопулярнішими варіантами залишаються плитка «під камінь» або «під цеглу» для тих жестилів лофтабо мінімалізм, панно для каміна для класики або ар-деко, плитка під гжельський розпис і дзеркала для еклектики або модерну.