Як вибрати клей та плитку в сауну?

Історія фінської сауни. Відмінності від традиційної бані

Відомо, що банні процедури корисні для здоров'я, а їх доповнення прохолодним душем або купанням у басейні активізує імунні ресурси організму.

Фінській сауні вже майже 2000 років. За цей час вона пережила схвалення та заборону. Між стародавньою фінською сауною та сучасною – велика різниця. Вражає трансформація від переносних кочових шатрів, осілих бань-землянок до сучасних саун, які представляють собою комбінацію інженерних систем з високим рівнем технологій та сучасних оздоблювальних матеріалів.

 Як вибрати клей і плитку в сауну?

Нову хвилю популярності фінська баня пережила на початку XX ст. У 1924 р. під час підготовки до Олімпіади у Парижі спеціально для фінських спортсменів була обладнана сауна. У підсумку фіни продемонстрували блискучі результати. 

З того часу почалось тріумфальний хід сауни Європою. Сьогодні без фінської бані не обходиться жоден готель, спортивний комплекс або лікувально-профілактичний заклад. 

Сауна або фінська баня кардинально відрізняється від традиційної бані, де температура пари досягає 40-60 гр. за Цельсієм та вологості 40 %. Сауна передбачає підвищення температури до позначки у 120-140 гр. з вологістю, яка не перевищує 5 %. 

 Як вибрати клей і плитку в сауну?

У сауні повітря розігріває електропіч, яка виготовляється з надійних матеріалів та має привабливий вигляд. Розміри електропечі дозволяють розмістити фінську баню навіть у невеликому приміщенні.

Особливості оздоблення фінської бані

Сауна складається з трьох функціональних приміщень – парна, душова, кімната для відпочинку. У деяких випадках, охолодитися між сеансами можна у басейні. 

Баня славна традиціями, одна з яких – дерев'яна оздоблення стін. Вважається, що ідеально підходить деревина преміальних порід, щоб наповнити приміщення ароматами корисних для здоров'я смол.

 Як вибрати клей і плитку в сауну?

Сьогодні переважно використовується термостійка деревина, яка відрізняється від звичайного дерева підвищеною вологостійкістю. Матеріал надмірно не розігрівається, та в той же час, довго зберігає тепло. Звичайно, оздоблення вимагає спеціального та регулярного догляду. Та однаково раз на 3-5 років дерево у парній доведеться повністю обновити, щоб позбавитися накопичених запахів.

Стереотипи поступово здаються під навалою практичності. Сьогодні все частіше не тільки для напільного покриття, але й для оздоблення стін використовується керамічна плитка для сауни. 

 Як вибрати клей і плитку в сауну?

Яка плитка підходить для сауни? Основні критерії вибору

Отже, за якими параметрами підбирати плитку у сауну? 

Керамогранітна плитка у сауну підбирається з урахуванням специфічних умов експлуатації:

✓ постійний контакт з водою;

✓ висока температура;

✓ постійний механічний вплив.

Плитка для стін повинна витримувати великі перепади температури та контакт з водою. Зносостійкість – характеристика, яка передбачає стійкість до механічного впливу, що для настінної плитки не має значення.

 Як вибрати клей і плитку в сауну?

Для оздоблення стін у парній та душовій краще використовувати глазуровану плитку з сировини, основу якої складає біла глина. Ідеально підійдуть глазуровані модулі, отримані за технологією подвійного випалу та такі, що пройшли через процес ректифікації – обрізки кромки. 

Після формування основи плитки здійснюється первинний випал, після чого вироби вкривають глазур'ю – спеціальною сумішшю, яка під час повторного випалу герметично запечатує зовнішні пори та надає гладкість поверхні. Такою самою повинна бути керамічна плитка для стін у кухню або ванну кімнату.

Ректифікат укладається з мінімальним швом (1,5-2 мм), що важливо для банних приміщень. Для заповнення швів між плитками у паровій знадобиться спеціальна жаростійка затірка.

 Як вибрати клей і плитку в сауну?

Іншим варіантом для оздоблення є керамограніт для стін з білої глини, який виготовляється за особливою технологією - пресується під високим тиском, після чого проходить через випал в умовах надвисоких температур. 

Деревина або натуральний камінь – дві фактури, які відповідають традиціям оформлення банних приміщень. 

Завдяки сучасним технологіям у нашому магазині, де можна купити плитку онлайн, представлений широкий асортимент керамогранітної плитки з імітацією деревини або натурального каменя різних видів:

плитка під камінь;

плитка під гальку;

плитка під мармур;

плитка під дерев'яну дошку – оброблену, необроблену, зістарену або вибілену;

плитка під дерев'яний зруб.

 Як вибрати клей і плитку в сауну?

Особливої уваги вимагає оздоблення зони навколо електропечі. Вибір відбувається між керамогранітом та клінкером. 

Клінкерна плитка – високоміцний матеріал, стійкий до перепадів температур та механічного впливу, для виробництва якого використовується тугоплавка сланцева глина. Випал клінкера відбувається при t > 1000 гр. за Цельсієм. Термін служби оздоблення з клінкера – близько 100 років.

Клінкер виробляється за двома технологіями:

екструзія – готові вироби стійкі до механічного впливу та перепаду температур;

напівсухе пресування – готовим виробам властива низька теплопровідність.

Клінкерна плитка для оздоблення зони, де знаходиться електропіч –розповсюджений вибір. Якщо дизайнерський задум передбачає цегляну кладку – клінкер підійде ідеально. 

 Як вибрати клей і плитку в сауну?

Важливо, щоб підлогу під металевою піччю у порівнянні з основною поверхнею був "піднятий" приблизно на 5 см.

З метою безпеки на підлогу у сауну (в паровій та душовій, навколо басейну) укладається матова або структурована плитка, шорстка поверхня яких не ковзатиме після контакту з водою.

В паровій знадобляться напільні дерев'яні трапи, встановлені на облицьований керамічною плиткою підлогу, який в умовах високої температури нагріватиметься.

 Як вибрати клей і плитку в сауну?

Клейові суміші для укладки керамічної плитки у сауні

Клей для укладки керамічної плитки у сауні повинен мати наступні характеристики:

вологостійкість;

стійкість до високих температур;

висока ступінь адгезії;

еластичність.

Для укладки керамограніту клейовий склад повинен мати високу адгезію - мінімум 28 кг/кв.см. Плити практично не поглинають вологу та мають відчутну вагу.

Високий ступінь еластичності клею необхідний, щоб підлога витримала перепад температур.

 Як вибрати клей і плитку в сауну?

Постало питання, де купити плитку з доставкою онлайн? 

Наш магазин має широку географію по усій Україні:

плитка для сауни у Києві;

плитка для сауни у Харкові;

плитка для сауни у Львові;

плитка для сауни в Одесі;

плитка для сауни у Житомирі.

Бажаєте купити плитку для стін? Є потреба купити плитку на підлогу у сауні, клей та затірку? Можна замовити плитку онлайн та отримати замовлення у Вашому місті.