Як вибрати душову кабіну?

 

Душова кабіна – купити чи не купити?

Бажаєте придбати душову кабіну замість ванни? Або "…й того, й іншого, й можна без хліба", як провіщав розумний Пух з улюбленого мультику?! Привабливе поєднання, але тільки для просторої ванної кімнати. Якщо питання сформульоване, можна вважати, що є мотивація:

1. Маленька ванна кімната, в якій не вистачає простору навіть для найнеобхіднішого – умивальника, шаф, пральної машини.

2. Ванна лише зрідка використовується за призначенням. Поніжитися, лежачи у теплій водичці однаково немає часу, а душ приймати незручно.

3. Приваблюють додаткові можливості, які пропонують виробники душових кабін. Гідромасаж, тропічний душ, функція сауни – велике задоволення та, у якості бонусу, укріплення здоров'я. 

Як вибрати гарну душову кабіну?

Купити душову кабіну під впливом спонтанного рішення, без попередніх досліджень теми, – невдала ідея.

По-перше, все одно доведеться розбиратися в типах душових конструкцій та відповісти на важливі питання. Наприклад, в чому полягає різниця між душовою кабіною та душовим куточком або душовим боксом?

По-друге, обрана душова кабіна повинна відповідати можливостям установки у конкретній ванній кімнаті. У багатоквартирних будинках варто поцікавитися можливостями системи водопостачання. Наприклад, чи досить показників тиску, під яким відбувається подача води по трубах, для використання душової кабіни з додатковими функціями?

По-третє, варто розглянути можливість придбання душової кабіни частинами. Окремі деталі – огорожа, піддон, душова система легко підбираються під потрібні розміри.

Як правило, душова кабіна встановлюється біля стіни або в кутку, тому знадобиться душова огорожа тільки з двох стінок. В якості настінного оздоблення добре підходить керамічна плитка.

По-четверте, в вашому випадку, може підійти обладнання подіуму с гідроізоляцією та системою зливу, вмонтованих у підлогу. В якості оздоблення для імпровізованого піддону підійде керамічна плитка – вологостійка, з покриттям проти ковзання. 

Що таке душова кабіна?

Просте питання пов’язане з різницею у назвах.

1. Наприклад, що таке душовий бокс? Душовий бокс – це тип душової кабіни з піддоном, боковими стінками, дахом та душовою системою – стандартною або багатофункціональною. Конструкція підключається до труб, через які подається вода та відводиться у каналізацію, після чого повністю готова до експлуатації.

В душового боксу лише одна відмінність – глибокий піддон, який може бути використаний як сидяча ванна. Як вибрати душовий бокс? Все те саме, що й у випадку душової кабіни, тільки варто звернути увагу на глибину піддона.

Що краще – душова кабіна або душовий бокс? Вибір залежить від ваших потреб, а також від бюджету. Душовий бокс коштуватиме більше. 

2. Душова кабіна власними руками також має право називатися душовою кабіною. Оформлення душової зони на власний смак – цікавий досвід та можливість насолоджуватися результатами на протязі тривалого часу.

Існує лише один нюанс, на який потрібно звернути увагу, стосується зливного трапа. Краще зупинити свій вибір на трапі з нержавіючої сталі, який виявиться міцніше аналогів з сантехнічного пластика. Якщо трап пошкодиться, прийдеться ремонтувати й вдатися до руйнування викладеного керамічною плиткою п’єдесталу. 

Класифікація душових кабін за комплектацією, глибиною та матеріалом піддону, місцю установки

1. Душова кабіна може бути відкритою, закритою та комбінованою. Відкриті та закриті відрізняються наявністю верхнього перекриття або кришки.

Комбінована душова кабіна може бути відкритою та закритою, а єдина відмінність полягає у використанні в якості піддону міні ванни з акрилу, сталі або чавуна. 

2. Глибина піддона – важливий критерій вибору душової кабіни.

Інженери розробили низький піддон для людей з обмеженими можливостями. Несподівано для розробників піддон з невисокими бортами став популярним у широкої аудиторії споживачів.

При виборі глибини піддона необхідно орієнтуватися на розташування труби, що відводить воду у каналізацію.

Установка душової кабіни з низьким піддоном може супроводжуватися проблемою з підключенням до комунікацій, яку можна вирішити завдяки невеликому п’єдесталу або підняттю рівня підлоги по усій площі ванної кімнати.

Інший спосіб – встановлення компактного насоса для відкачування використаної води.

Піддони для душової кабіни з глибиною 30-40 см встановлюють без будь-яких проблем, окрім однієї. Кожного разу доведеться "підкоряти висоту", переступаючи високі борти. Якщо у сім'ї немає людей похилого віку або інвалідів, до високих бортів піддону прилаштовують 1-2 спеціально виготовлені сходинки. 

Популярні матеріали, з яких виготовляють піддони:

- чавун

Міцні та довговічні піддони, на яких емаль в умовах правильного догляду практично не стирається. Головний недолік – велика вага.

- сталь

Сталь значно легше за чавун, а її довговічність залежить від товщини металу. На жаль, сталева поверхня гуркотітиме від струменів води та швидко втрачатиме тепло.

- акрил

Акрилові піддони – це широкий вибір форм та розмірів. Чистий акрил схильний до деформації, тому піддони виготовляють з акрилу з додаванням домішку для затвердіння.

Піддон з кварилу – матеріалу, який умовно кажучи, є удосконаленим акрилом (патентом володіє німецька компанія Villeroy & Boch), достатньо міцний та швидко нагрівається.

- литтєвий мармур

Міцний піддон, який тривалий час зберігатиме зовнішній вигляд та за необхідності легко ремонтується шляхом шліфування. Матеріал добре зберігає тепло, але має вищу вартість. 

3. Кутова душова кабіна, купити яку для маленької ванної кімнати – дуже практичне рішення, займатиме порожнечу вільного кута. Відвоювати навіть трошки вільного місця у тісному приміщенні – велика перевага. 

Зручність розташування душової кабіни пов’язана з типом дверей:

- двері, що відкриваються звичайним способом

Відкриваються назовні та відрізняються способом кріплення дверей – на петлі або шарніри. Останній варіант спеціалісти вважають надійнішим. 

- розсувні двері

У маленькій ванній надати перевагу варто розсувним дверям, для відкриття яких не важлива наявність додаткового простору. 

- складні двері

Двері, які складаються "книжечкою", відкриваються всередину. Половинки дверей компактно складаються – ідеально для невеликого приміщення. 

- поворотні двері

Якщо є зовсім трошки вільного місця перед душовою кабіною, підійдуть поворотні двері. Шарнір рухається прихованим треком, а двері без зайвих зусиль з боку людини впускають всередину та випускають назовні. 

Готова душова кабіна – купити її варто, якщо є бажання користуватися додатковими функціями:

- каскадний та/або тропічний душ;

- гідромасажні форсунки;

- сауна з парогенератором;

- радіоелектроніка – телефон, програвач, радіо. 

В нашому магазині широкий асортимент душових кабін від провідних європейських виробників. Подзвоніть на нашу лінію й досвідчені менеджери нададуть кваліфіковану допомогу у виборі моделі душової кабіни, яка ідеально підійде для вашої ванної кімнати.