Як вибрати бойлер та вписати його до інтер'єру?

 

Бойлер – вступ про користь водонагрівачів

Водонагрівач або бойлер для нагрівання води вважається сугубо утилітарним обладнанням – вкрай корисний, але абсолютно суперечить ідеї дизайнерського мистецтва.

Насправді, сьогодні встановлення бойлера у квартирах багатоповерхового будинку – практичне рішення. Перебої з гарячим водопостачанням давно нікого не дивують, але звикнути до дискомфорту зовсім немає бажання.

У заміських володіннях бойлер для будинку незамінний – для нагрівання води просто немає іншої альтернативи. 

Якщо слова "водонагрівачі", "бойлери" видаються знайомими, але однак викликають острах при думці, що покупка – це необхідність і все одно прийдеться визначитися з моделлю, давайте розбиратися разом.

Історія бойлера

Перший аналог бойлера створив давньогрецький знавець точних наук та винахідник Герон Олександрійський. Конструкція першого водонагрівача складалась з бронзового баку з пічкою для спалювання дров, яка розташовувалась під ним, та трубами, через які надходила холодна та відводилась гаряча вода.

На протязі віків про винахід не згадували. Тільки у кінці XVII – на початку XVIII ст. Почали з'являтися водонагрівачі, які працювали завдяки різним видам енергії, починаючи з сонячної та закінчуючи електричною. Сучасні технології вражають, однак головні принципи роботи бойлера залишились такими самими.

Що таке водонагрівач та/або бойлер?

Водонагрівач та бойлер – це обладнання для нагрівання води. У побуті найчастіше будь-який водонагрівач називають бойлером (в пер. з англ. boiler – котел). 

Бойлер – це накопичувальний бак для нагрівання води, який обладнаний нагрівачем - внутрішнім або зовнішнім.

На цьому етапі варто позначити різницю між водонагрівачем та бойлером.

Водонагрівачі за принципом функціонування поділяються на два типи:

- проточні (миттєвої дії – гаряча вода одразу подається у кран);

- накопичувальні (резервуари, в які надходить вода для нагрівання у заданому параметрами обсязі).

1. Проточні водонагрівачі - електричний прилад, що має невеликі габарити та обладнаний електричний теном. Холодна вода надходить через вузьку трубку та проходить поруч з теном – маленького проміжку часу вистачає, щоб гаряча вода одразу ж надходила у кран до споживача. 

Здається, проточний водонагрівач є ідеальним:

- компактний, оскільки використовує потік води з системи водопостачання та для роботи йому не потрібен об'ємний резервуар;

- передбачає миттєву подачу гарячої води;

- має тривалий термін служби.

Чи є у проточного водонагрівача недоліки?

По-перше, для електричного приладу вирішальне значення має потужність. В умовах надмірного використання води водонагрівач з недостатньою потужністю може не впоратися зі своїми задачами.

По-друге, важливо врахувати особливості електромережі та встановлених у будинку розеток. Розетка розрахована на напругу 220 В та силу току в 10 А. Показники слід перемножити, щоб визначити енергетичну віддачу розетки - 2 200 Вт або 2,2 кВт. Якщо розетка розрахована на силу току в 16 А, показник виявиться вищим - 3 520 Вт або 3,5 кВт.

2. Бойлер передбачає наявність накопичувальної ємності або баку.

Бойлери з внутрішнім нагрівачем обладнані змійовиком – трубкою-теплообмінником, в якому циркулює вода, пар, масло або електрика. 

Бойлери з зовнішнім нагрівачем для нагрівання води передбачають використання різних енергоносіїв (газ, вугілля, дрова), які згораючи віддають баку з водою теплову енергію.

Вода нагрівається та розподіляється у баку шарами. Холодна надходить у нижню частину бойлера. Гаряча вода знаходиться зверху. Бойлер побудовано таким чином, що до споживача надходить з верхнього шару.

Завдяки використанню теплоізоляційних матеріалів втрати тепла сучасних моделей бойлера – це усього лише 3-4 градуси на добу.

Який обсяг накопичувального резервуара вибрати? Наприклад, для звичайного вранішнього умивання знадобиться від 5 до 16 л, на миття посуду піде 20-25 л, а щоб прийняти душ прийдеться витратити 60-85 л. Поніжитися у ванній обернеться витратою 160-180 л води. 

Порівняємо ці дані з приблизним часом, потрібним для нагрівання бойлерів з баками різного обсягу до 80 градусів:

30 л, енергоспоживання 1-1,5 кВт – час нагрівання 1-1,5 години;

50 л, енергоспоживання 1,5 кВт – час нагрівання 2 години;

120 л, енергоспоживання 2 кВт – час нагрівання 4 години.

Ємнісний водонагрівач електричний надто великого обсягу – не краща ідея для невеликої сім'ї.

Можна зробити висновки, що для сім'ї з 2-3 осіб достатньо ємності у 50-80 л, а для великої цілком вистачить 100-120 л.

3. Комбіновані водонагрівачі. Проточно-накопичувальний водонагрівач обладнано накопичувальним баком невеликого розміру, а електричний тен може перемикатися на різну потужність. Водонагрівач може працювати у двох режимах - накопичувальному або проточному.

Які бувають водонагрівачі?

Водонагрівач для будинку варто вибирати, визначившись з доступним джерелом енергії для нагрівання води або, простіше кажучи, паливом. Класифікація бойлерів за цією ознакою виглядає наступним чином:

- газові;

- електричні;

- непрямого нагрівання (вбудовуються у систему опалення);

1. Газові водонагрівачі (газові колонки).

Тип водонагрівача кардинально відрізняється від інших, тому варто приділити йому більше уваги. 

Установка газового водонагрівача можлива тільки після отримання спеціального дозволу. Колонка повинна знаходитися у приміщенні, яке не призначене для проживання. Кухні, сумісні з вітальнею, кухні-студії потрапляють під заборону.

До обов’язкових вимог належить наявність витяжки. Установка датчиків витоку газу має рекомендований характер.

Як правило, установкою газового водонагрівача займаються спеціалісти з газорозподільних організацій, оскільки неправильний монтаж може призвести до катастрофи.

Одним словом, це газ – немає місця для недбалості, якщо йдеться про життя людей.

Прилад обов'язково зареєстрований.

2. Електричні бойлери (водонагрівачі).

Враховуючи обмеження з установки газових колонок, електричний бойлер є оптимальним варіантом. Типи бойлерів, які працюють від електромережі, детально обговорювались вище. 

3. Водонагрівачі непрямого нагрівання. Вбудовуються у діючу систему опалення. Особливо актуальні у приватних будинках, де опалення забезпечує газовий котел.

У багатоповерхових будинках опалювальний сезон закінчуються з настанням тепла, тому водонагрівач непрямого нагрівання також змушено перейде у режим паузи.

Як зберегти стиль та сховати бойлер в інтер’єрі?

Бойлер повинен розташовуватися близько до системи водопостачання та надто далеко від труб розташувати його не вийде.

Як зберегти стиль приміщення (ванна кімната, кухня), в якому встановлюватиметься бойлер?

Для кожного стиля існують методи, завдяки яким інтер’єр приміщення не постраждає. Загальними дизайнерськими заходами є кольорові поєднання, гра фактур та форм. 

1. В сучасних інтер’єрах – мінімалізм, hi-tech, індустріальний, проблема вирішується формально.

Якщо у планах установка проточного водонагрівача, скоріше за все, нічого не прийдеться приховати. Компактний прилад, як правило, сучасний дизайн та тільки додасть технічного шарму інтер’єру.

У крайньому випадку, можна приховати водонагрівач у просторі під умивальником.

Індустріальний стиль у ретро варіанті у пріоритеті знаходиться білий кахель та плитка-кабанчик, на фоні яких бойлер виглядатиме природно. Біле на білому фоні – ідеальний дизайнерський захід. 

Додаткових зусиль потребуватиме інтер’єр, стиль якого розрахований на мінімальне навантаження простору предметами. Мінімалізм надає перевагу зберігати за закритими дверцятами шаф. Чому у навісній шафі не сховати й бойлер? Головне, щоб діаметр баку та глибина шафи співпали.

Організація ніші у стіні, яку варто передбачити на стадії будування або генерального ремонту, стане чудовим притулком для бойлера. До речі, розташувати її можна й за межами приміщення – безпосередньо за дверима. Важливо, щоб бойлер при цьому розташовувався не надто далеко від труб, через які надходить вода. 

2. Класицизм, кантрі, рустик - підійдуть "бабусині методи". Достатньо вбудувати над бойлером металевий карниз для занавіски, яка впишеться у загальну композицію та приховає водонагрівач від загального огляду.

Можна сховати бойлер у шафі, дизайн якої відповідає стилю інтер’єру.

І ще залишається ніша, прихована за панеллю, яка зливається із загальним оздобленням. 

Бажаєте заказати бойлер у нашому магазині? Розпитайте наших менеджерів про будь-яку дрібницю, яка вас цікавить, погортайте наш каталог у розділі "Бойлери" та зробіть свій вибір!