Біде – як зробити правильний вибір?

 

Сьогодні мало хто замислюється про придбання біде. Наважується на купівлю біде лише той споживач, який обізнаний у перевагах оригінального, майже інопланетного, представника сантехніки, що здебільшого мають стосунок до гігієни та комфорту.

Особняком стоїть ще одна група споживачів. Коли наполегливі продавці сантехніки старанно повторюють французьке слово "bidet" (в пер. з фр. "маленька конячка"), ті, не приховуючи подиву на обличчі, запитують: "Що таке біде?". 

Людей, не обізнаних на перевагах купівлі для власного санвузла фарфорового красеня з краником на торці, не варто вважати неосвіченими. Просто любов до комфорту – справа наживна, а будь-які навички набуваються з досвідом.

Що таке біде? Трохи історії

Питання пряме та чесне й заслуговує такої самої прямолінійної відповіді. Звичайно, з конячками біде споріднює тільки схожий спосіб "сідлання", що обумовлює форма. До речі, наприкінці XVII сторіччя, вузька ванночка для обмивання інтимних зон тіла справді мала конфігурацію, що нагадує круп коня (вид зверху).

Твердження щодо біде як комфортної заміни туалетному паперу, не витримує жодної критики. У Європі до появи туалетного паперу з'явилися вищезгадані ванночки, як прототип сучасних біде. 

Вже у XIV сторіччі китайські імператори з метою дотримання гігієни користувались папером з різними ароматами (!), застосовуючи на протязі року 15 тисяч листків (розмір 70 х 90 см). У XIX сторіччі американець Джозеф Гайєтті винайшов папір, призначений лише для туалету. На прямокутних пачках з папером, просоченим алое, красувалась назва "Gayetty’s Medicated Paper", що перекладається як "Лікувальний  папір Гайєтті".

У випадках, що мають безпосередній стосунок до медицини, у яких біде – це спасіння, а використовувати туалетний папір не рекомендується взагалі.

Сучасні моделі біде – дизайнерська різноманітність та спільна мета

Опис призначення середньовічних ванночок для обмивання дають уявлення про функціональність біде. На відміну від свого примітивного аналога сучасні біде обладнані різноманітними пристроями, які надають процеси експлуатації комфортніше:

- аератор або розпилювач водного струменя;

- термостат, призначений для регулювання температури води;

- фен з регулюванням температури повітря;

- дезодорація (очищення повітря);

- підігрів сидіння;

- мікроліфт – безшумне опускання кришки;

- гідромасаж;

- "режим сну", коли відбувається економія електроенергії. 

Форсунки, через які подається вода, знайомі споживачеві по гідромасажним ваннам, подають струмінь у різних режимах:

- простий потік;

- інтенсивний потік;

- пульсуючий струмінь;

- м'яка подача;

- збагачена киснем вода.

Виробники сантехніки створюють колекції, де передбачено увесь асортимент для ванної кімнати – ванни, раковини, унітази та біде. Усі предмети виконані в одному стилі – формі, кольорі, типі покриття (матове, глянсове).

Інтер'єр повинен бути візуально гармонійним, тому важливо, щоб за формою та принципом установки (напільна, підвісна) унітаз та біде були схожі. Різниця буде особливо помітною, якщо унітаз матиме незвичайний зовнішній вигляд.

Сьогодні купити біде для туалету у комплекті з унітазом – практичне рішення, яке користується популярністю. 

Біде – корисний предмет, якщо у складі сім'ї є:

- люди з обмеженими можливостями, яким легше користуватися біде, аніж ванною або душовою кабіною;

- люди, хворі на геморой, яким користування туалетним папером може зашкодити;

- маленькі діти – в цьому випадку поверхня чаші утримуватись майже у стерильній чистоті.

- елементарна потреба у підвищеній гігієні.

Дві причини відмови купити біде

Головних причин відмови від установки біде лише дві:

1. Невеличка площа санвузла або ванної кімнати.

Якщо приміщення не дозволяє установку ще одного предмета, інженери, що ведуть розробки у сфері сантехнічного обладнання, пропонують декілька альтернативних варіантів:

- унітаз з функціями біде

Можна зустріти унітаз-біде напільний, підвісний або щільно присунутий до стіни – так само як і його звичайний собрат. 

Побудова унітаза з функцією біде, є інтуїтивно зрозумілою, хоча сама конструкція має розміри, більші за звичайний унітаз, але займає менше місця, аніж два сантехнічних прилади – біде та унітаз.

Для використання функцій біде потрібно натиснути спеціальну кнопку, яка примусить з'явитися висувний штуцер, вільний кінець якого представляє собою аератор. Вода подається зі спеціального відсіку у зливному бачку.

Сучасний унітаз-біде має антибактеріальне покриття поверхні, декілька режимів роботи, нагрівальний елемент для підігріву води до комфортної температури та ще ряд додаткових функцій, що підвищують зручність в процесі експлуатації:

- автоматичний підйом кришки – механізм, який приводить у дію сенсорний елемент;

- гідромасаж;

- вбудований освіжувач;

- сушка – фен з регулюванням температури повітря;

- плавний рух форсунки для подачі води.

Деякі моделі йдуть у комплекті з пультом керування. Природно, що функціонал вимагатиме витрат електроенергії. Необхідно встановити поруч з унітазом розетку.

- кришка для унітазу з функціями біде

Кришка біде – це електронна модель кришки, яка оснащена функцією біде та низкою додаткових зручностей, аналогічних тем, які супроводжують унітаз з функцією біде. 

- гігієнічний душ

Установка гігієнічної душової системи зі змішувачем поруч з унітазом – практичне рішення, що вимагатиме підведення труб до певного місця. Як користуватися гігієнічним душем? Гігієнічний душ відрізняється від звичайної душової системи тільки місцем установки. Принцип експлуатації інтуїтивно зрозумілий будь-кому, хто користувався звичайним душем. 

Важливо врахувати один нюанс – розташуйте тримач для рушників неподалік, щоб можна було простягнути руку й дістати. Якщо туалетом користується багато людей, підійде рулон з паперовими рушниками.

2. Складності розуміння, як саме користуватися біде?

Якщо місця у ванній кімнаті достатньо, тоді установка біде візуально додасть приміщенню статусності та функціональності.

Як сідати на біде?

Питання багато в чому надумане. Культури використання біде як такої не існує. Хтось вважає, що сідати потрібно спиною до стіни, комусь зручніше розміщуватися обличчям до змішувача. Важлива рекомендація від медиків: використовуйте мило. 

Біде – для кого призначено?

Використання біде додає комфорту чоловікам, жінкам та дітям. Купити біде у ванну кімнату – вигода, яку відчуватиме на собі вся сім'я.

Поруч з біде або між біде та унітазом потрібно встановити урну для салфеток та паперових рушників, щоб не засмітити стік. 

Надто скорочувати відстань між унітазом та біде не рекомендується, тому що експлуатація буде утрудненою.

В процесі установки між унітазом та біде, перед біде бажано залишити вільний простір – 60-70 см. Відстань до стіни або меблів повинна дорівнювати 20-30 см. 

Переходьте до нашого каталогу товарів, де у розділі Сантехніка / Біде познайомтесь з багатим асортиментом біде. Ми допоможемо порадою та забезпечимо комфортну покупку.