Як встановити змішувач на кухні?

 Хоча б раз у житті ми стикаємося з істотною проблемою - установкою змішувача на кухню, будь то при ремонті (в нову кухню) або заміни старого обладнання (при поломці, перепланування). Можна скористатися послугами сантехнічних служб, що доставить деякі незручності (очікування за часом), а також своїми силами, що скоротить фінансові витрати і додасть значний технічний досвід.

Установка змішувача для кухні можна поділити на три основні етапи:

  • вибір змішувача;
  • демонтаж попереднього (в разі заміни) або підготовка місця для установки;
  • установка.

змішувач для кухні

Перший етап грає велику роль в самому процесі установки, так як від Вашого вибору залежить подальший термін експлуатації і практичні функції вибраного обладнання.

В даний момент, змішувачі в кухню виготовляють з м'яких і більш міцних сплавів. Перший варіант має привабливий вигляд, бюджетний, але термін служби дуже короткий (різьбові з'єднання швидко виходять з ладу через великі навантажень, сам матеріал кришиться, що унеможливлює ремонт такого виробу). Другий варіант зазвичай виготовляють з міцного сплаву - латуні, такі вироби досить міцні, при тривалому терміні служби потрібна заміна тільки витратних матеріалів (ущільнювачі, мембрани), їх можна підібрати з будь-яким декоративним покриттям, яке впишеться в інтер'єр кухні (хром, алюміній, нікель, натуральний камінь ...), мінусом є досить висока ціна.

 

Змішувачі для кухні також відрізняються особливістю конструкції

Установка змішувача одноважільного. Це найзручніше і практичне рішення, так як регулювання тиску і температура води виконується одним вентилем, що значно заощадить витрата води і полегшить догляд за таким виробом.

двухвентильний змішувач

Установка ДВОХВЕНТИЛЬНІ системи. Цей варіант підійде для любителів класики в інтер'єрі, регулювання температури води проводитися двома вентиля, до яких окремо підключені шланги з гарячою і холодною водою. Такі вироби вимагають додаткових витрат в догляді за ними.

Установка безконтактних систем. Система забезпечена фотоелементами (їх програмують на певну температуру і натиск води), які реагують на рух рук, підносячи їх під кран. Незважаючи на мінімальні витрати в догляді, такі змішувачі не практичні на кухні, так як часто доводиться набирати воду в різні ємності, міняти температуру самої води.

У виборі змішувача потрібно враховувати нюанси з приводу довжини, висоти і кута повороту самого змішувача - висота повинна бути достатньою, щоб поставити під змішувач високу каструлю, довжина повинна бути такою, щоб струмінь води з змішувача потрапляла в центр зливу в мийці (ідеальним варіантом поєднання параметрів довжина-висота - це змішувачі з висувним шлангом виливу, що дозволяє набирати будь-які ємності поза миючого простору), а кут повороту вибирають виходячи з кількості встановлених мийок (для однієї мийки - кут повороту 900, а для двох мул трьох - 1800 і 3600).

 

Також, при виборі змішувача потрібно враховувати його розташування:

  • установка змішувача на мийку. Найпоширеніший в наш час варіант, мийки під нього продаються з заздалегідь прорізаними отвори, необхідно тільки підібрати змішувач по діаметру отвору в мийці.
  • установка змішувача на стільницю. Цікаве рішення для великої кухні, коли є можливість монтажу двох мийок, через дизайнерських рішень інтер'єру або неможливістю установки в мийку.
  • установка змішувача на стіну. Оригінальне рішення з метою економії місця, але клопітно в монтажі.

 

Після вибору змішувача переступаємо до другого етапу установки - підготовчі роботи.

 Змішувач для кухні

Якщо Вам необхідно поставити новий змішувач на заміну попереднього (через поломку або заміну морально застарілої моделі), виробляють демонтаж старої системи.

Спершу потрібно відключити подачу води в системі, і в наслідку, випустити залишкову частину води, відкривши кран. Розвідним ключем від'єднати гнучкі шланги подачі холодної гарячої води (з часом кріпильні гайки можуть закиснути, на цей випадок потрібно мати під рукою багатофункціональну мастило - WD 40 або обійтися побутовими засобами від іржі і вапнякового нальоту), попередньо підставивши ємність. Далі, розвідним ключем відкручуємо гайку з'єднувального штиря, і викруткою відкручуємо сам з'єднувальний штир. Через монтажний отвір витягуємо змішувач разом з затискачем.

Якщо Вам необхідно поставити новий змішувач в кухню через нових технологічних рішення, зміна розташування даної системи, підготовку до установки також варто провести. Наприклад, при установці змішувача на кухні в стільницю, необхідно накреслити розмітку на стільниці, де буде знаходитися мийка, далі провести розрахунок, де буде розташовуватися змішувач: при близькому розташуванні до мийки виникнуть незручності відкриття вентиля подачі води, а при віддаленому є ризик залити стільницю при слабкому напорі води. Отже, розрахунок зроблений, необхідно накреслити розмітку розташування і діаметр змішувача. Необхідним інструментом (лобзик, електродриль) пропиливается отвір і ставиться спеціальний ущільнювач.

Приступаємо до безпосередньої установки змішувача в кухню. Сьогодні в комплект до змішувача додається всі необхідні матеріали для установки і інструкція. Збираємо змішувач згідно з інструкцією, на різьбове підставу одягаємо ущільнювач, який входить в комплект і, в монтажний отвір вставляємо систему, знизу в отвір також одягаємо ущільнюючий матеріал і притискаємо фіксуючу гайку. Далі з'єднуємо гнучкі шланги подачі води, звертаючи на логотип - червоний для гарячої, синій для холодної води. Включаємо подачу води в систему.

Правильно підібраний змішувач для кухні буде запорукою Вашого комфорту!