Як доглядати за дзеркальною шафою у ванній?

 

Важливість догляду за меблями для ванної кімнати складно переоцінити. Специфічні умови у приміщенні – підвищена вологість та перепади температури, кидають виклик оздоблювальний матеріалам та предметам меблів.

Потурбуватися про тривалий термін експлуатації мебельного гарнітуру для ванної кімнати варто ще на стадії придбання. В іронічному та дещо парадоксальному вислові "Ми не настільки багаті, щоб купувати дешеві речі" закладений глибокий зміст. Економія на придбанні меблів для ванної кімнати абсолютно не виправдана. Досить швидко помилковий вибір дасть про себе знати й прийдеться змиритися з новими витратами або непривабливим виглядом пошкоджених меблів. 

Як правильно вибрати дзеркальну шафу для ванної кімнати?

Дзеркальна шафа – чудова альтернатива простому дзеркалу. У сучасному інтер’єрі заміна дзеркала на дзеркальну шафу для ванної кімнати виправдана з точки зору зручності та економії корисної площі.

Які варіанти дзеркальних шаф пропонують виробники? Отже ергономічні шафи із дзеркалом розрізняються за:

- способом установки (напільна, навісна);

- формою (кутова, пряма, горизонтальна);

- способом відкриття дверцят (розпашні, розсувні, нижні, верхні);

- видом матеріалу (дерево, ДСП и МДФ, ДСП, МДФ, метал та скло);

- оздобленням фасаду (самоклеюча стрічка, акриловий лист, лакований шпон – розташовані у порядку зростання відносно стійкості до умов ванної кімнати). 

З точки зору прибирання та очищення системи зберігання важливе значення має спосіб установки, вид матеріалу та оздоблення фасаду.

Догляд за дзеркальною шафою не відрізняється від дбайливого ставлення до звичайної шафи без дзеркала на фасаді.

Важливо пам’ятати: за дзеркальними дверцятами доглядати потрібно зовсім інакше, аніж за шафою в цілому.

Окрім того, існують правила як для приміщення, де встановлюється не тільки дзеркальна, але й звичайна шафа, так і для розташування меблів:

1. Забезпечте якісну вентиляційну систему у ванній кімнаті, завдяки якій меблі не накопичуватимуть вогкість.

В умовах поганої вентиляції меблі всотуватимуть неприємні запахи, тому вони не припустимі.

2. Розташовуйте меблі таким чином, щоб бризки не потрапляли на її поверхні.

Навісну дзеркальну шафу розташовують на висоті 20-40 см від умивальника, при цьому враховують висоту гусака, глибину раковини й т. ін.

Напільний пенал із дзеркалом на фасаді розташовується на такій відстані від джерел води, щоб вода ні в якому разі не затікала у щілини або під шафу і не накопичувалась там. 

Як доглядати за дзеркальним фасадом?

Правильний догляд за дзеркальним фасадом шафи для ванної не відрізняється від догляду за дзеркалом.

Важливо пам’ятати: очищення дзеркал, в тому числі дзеркальних фасадів, відрізняється від очищення вікон або інших скляних поверхонь. При очищенні дзеркальної поверхні неможна використовувати спирт та засоби для чистки вікон – існує великий ризик пошкодити тонкий шар срібла.

Заборонено використання прального порошку та інших лужних речовин. 

Як чистити дзеркальну шафу, а саме її дзеркальну поверхню?

1. Вибирайте чистячи засоби, призначені для дзеркал.

2. Для очищення дзеркал можна застосовувати розчин нашатирю, який слід розвести у співвідношенні 1 мл / 1 л теплої води.

3. Бруд, який накопичується у куточках, очищуйте за допомогою ватних паличок, а ватні диски, змочені у горілці, допоможуть здійснити легку щотижневу очистку дзеркальної поверхні.

4. Обов'язково витирайте дзеркальний фасад м'якими салфетками насухо.

5. Дзеркальний фасад заблищить, якщо його протерти розчином синьки у холодній воді. 

Види дзеркальних шаф за способом установки: яку шафу зручніше прибирати

1. Напільна шафа – містка та надійна. Висока напільна дзеркальна шафа у ванній кімнаті або пенал у ширину та глибину займає порівняно небагато місця.

Напільна установка потягне за собою певні незручності під час прибирання під шафою, а також при очищенні самої шафи. Верхні полиці будуть важкодоступними, в тому числі для прибирання. Заздалегідь придбана драбина, стілець зі сходинками або просто міцний табурет допоможуть вирішити проблему.

2. Навісна шафа – не тільки ергономічний предмет меблів, але й дуже зручний.

По-перше, навісна установка економить місце.

По-друге, дзеркальна шафа не буде проблемою під час прибирання ванної кімнати.

По-третє, вміст шафи завжди знаходитиметься на рівні очей.

Дзеркальна шафа, як і дзеркало, розташовується над умивальником. Під час прибирання шафи виникають проблеми з доступом до верхніх полиць.

Очевидно, що будь-який спосіб установки не гарантує, що не виникне ускладнень з прибиранням на верхніх полицях дзеркальної шафи. 

Як доглядати за внутрішніми та зовнішніми поверхнями дзеркальної шафи?

Очищення полиць пилососом ефективно позбавляє від пилу, волосся та іншого сміття. Власне кажучи, використовувати пилосос потрібно обов’язково, щоб вологою салфеткою не розвозити бруд.

Не важливо, з якого матеріалу виготовлено дзеркальну шафу, категорично забороняється для її чистки використовувати відбілювач. Корпус зсередини та зовні протирається м'якою вологою салфеткою, а потім витирається насухо. Потрібно ретельно видалити будь-які розводи. 

Для генерального миття поверхонь найпростіший засіб – це оцет, розведений у воді. Після очищення розчином оцту, потрібно протерти вологою тканиною та витерти насухо.

Якщо корпус дзеркальної шафи для ванної кімнати дерев'яний, витирати насухо поверхні потрібно дуже ретельно, щоб вони не ні в якому разі не залишалися вологими. Для очищення корпусу шафи з МДФ та/або ДСП краще використовувати розчин мила у воді замість оцту.

Меблі для ванної кімнати з дерев'яних матеріалів особливо чутлива до надлишкової вологи та перепадів температури, а також до механічного впливу. Експлуатація меблевого гарнітуру потребує підвищеної уваги, щоб подовжити строк його служби. 

Накопичення вологи на полицях та особливо у куточках шафи – благодатний ґрунт для розмноження плісняви та грибкових бактерій, тому рекомендація витирати шафу насухо не є нічого не значущою порадою.

Серйозно полегшує прибирання шафи використання всередині корзинок та всіляких ящичків для зберігання різних дрібниць. Придбати такі ємності з пластику або інших матеріалів не буде складно.

Ще деталі у догляді за дзеркальною шафою

Сучасні дзеркальні шафи зазвичай не мають фурнітури, що полегшує догляд за ними.

Важливо пам’ятати: дзеркальні поверхні надто чутливі до вібрацій, тому не варто під раковину ставити пральну машину, яка сильно вібрує – існує ризик пошкодження дзеркала. 

Потурбуйтесь також про розсувну систему, якщо дверцята обладнані саме нею. Важливо регулярно видаляти пил, волосся, шерсть тварин, сміття з розсувного механізму. Пил полюбляє накопичуватися у важкодоступних місцях, а наслідком будуть проблеми із пересуванням дверцят.

Щоб очистити розсувний механізм, використовуйте пилосос, який ідеально звільнить усі потаємні куточки від забруднень. Якщо повністю видалити пил та сміття не вийшло, для додаткової очистки візьміть підходящий предмет – зубочистки, ватні палички. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua дзеркальні шафи для ванної кімнати представлені в широкому асортименті, ознайомитися з яким можна у розділі каталогу Меблі / дзеркальні шафи.