Як зручно та безпечно розташувати сантехніку та меблі у ванній кімнаті?

 

ЗМІСТ:

1. Ергономіка ванної кімнати – в чому суть?

2. Як вибрати матеріали для оздоблення та меблів?

2.1. Оздоблювальні матеріали для ванної кімнати

2.2. Як вибрати меблі для ванної?

3. Правила ергономіки для ванної кімнати

 

1. Ергономіка ванної кімнати – в чому суть?

Ванна кімната – функціональне приміщення, в якому обов’язково доведеться розмістити певну кількість предметів сантехніки (ванна та/або душова кабіна, унітаз та біде, раковину), а також меблі для ванної (тумба під раковину, настінні / напільні шафи та пенали, дзеркало або дзеркальна шафа) та аксесуари для ванної кімнати.

Проблеми починаються, якщо приміщення, відведене для ванної кімнати, дуже маленьке. Недостатньо розмістити на невеликій площі усе необхідне, важливо зробити усе правильно. 

Існують правила ергономіки для ванної кімнати, які дозволяють забезпечити комфорт у процесі експлуатації приміщення. Якість та властивості матеріалів для оздоблення та меблів, відстань між предметами сантехніки та меблів – параметри, які у ванній кімнаті мають велике значення.

2. Як вибрати матеріали для оздоблення та меблів?

2.1. Оздоблювальні матеріали для ванної кімнати

Дизайн ванної кімнати – це питання естетики та особистого смаку. Однак, оздоблювальні матеріали у ванній кімнаті насамперед мають відповідати певним вимогам та бути практичними.

Підвищена вологість, перепади температур, постійні випари – специфічні умови, які не залишають шансу звичним, але не вологостійким оздоблювальним матеріалам.

Сьогодні керамічна плитка – найпопулярніший практичний матеріал для напільного та настінного оздоблення у ванній кімнаті.

Сучасні виробники пропонують широкий вибір розмірів та дизайну керамічної плитки. У нашому магазині plitka.kiev.ua можна підібрати оздоблення до будь-якого стилю. 

Дизайнери відтворюють на поверхні керамічної плитки фактуру інших оздоблювальних матеріалів, прикрашають орнаментами та візерунками.

Можна сказати, що керамічна плитка універсальна та за необхідності може замінити практично будь-який матеріал для оздоблення. У каталозі нашого магазину у широкому асортименті представлена:

- плитка під дерево;

- плитка під камінь;

- плитка під мармур;

- плитка під бетон;

- плитка з орнаментом.

Технічні характеристики керамічної плитки, які дозволяють використовувати її для оздоблення у ванній кімнаті:

- вологостійкість та стійкість до перепаду температур;

- зносостійкість та міцність;

- довговічність. 

2.2. Як вибрати сантехніку та меблі для ванної?

Тумба у ванну підбирається до розмірів та типу раковини (підвісна, накладна, вбудована).

Тумба під раковину може бути закритою або складатися з пари відкритих полок. Місце під раковиною однаково часто залишається пустим, тому не варто відмовлятися від зручної системи зберігання. Це особливо актуально для маленької ванної кімнати, де тумба під раковину може бути єдиним предметом меблів.

Купити меблі для ванної кімнати у комплекті – гарне рішення для просторої ванної кімнати. У маленькому приміщення доводиться погоджуватися на компромісні рішення.

Дзеркало у ванну – це дуже гарно, однак у невеликому просторі практичніше використовувати дзеркальну шафу як додаткову систему зберігання. 

Варто розглянути кутові моделі сантехніки та меблів, якщо площа ванної кімнати надто обмежена. Якщо кутовий підвісний унітаз купити для маленької ванної кімнати, з'явиться можливість звільнити місце для вільного пересування.

Перед тим як купити меблі для ванної кімнати, необхідно впевнитися у тому, що поверхні вологостійкі. Сучасні виробники пропонують меблі для ванної з металу, високоякісного пластику та плит МДФ, які є щільними та стійкими до впливу вологи. 

3. Правила ергономіки для ванної кімнати

Ергономіка – синонім зручності. Кутові моделі сантехніки та меблів, вбудовані змішувачі, інсталяції для підвісних унітазів вирішують проблеми невеликих ванних кімнат.

Ергономічними є й аксесуари для ванної кімнатипідвісні полиці, тримачі для рушників, гачки економлять місце та одночасно прикрашають інтер’єр. До розробки колекцій меблів, сантехніки та аксесуарів для ванної кімнати залучають відомих дизайнерів.

Сантехніку та меблі для ванної купити – тільки перший крок. Предмети потрібно зручно розташувати.

Відповідно до правил ергономіки ванну краще встановлювати вздовж короткої стіни. Якщо коротка стіна менше 150-160 см, варто розглянути кутові моделі з овальною чашою, що за формою нагадує пелюстку або авокадо. 

Як варіант, можна встановити душову кабіну, розміри якої не повинні бути менше 90х90 см.

Якщо у сім'ї є люди похилого віку, необхідно потурбуватися про придбання ванни із поручнями. Зручний поручень можна змонтувати на стіні, біля якої встановлена ванна, - на висоті 100 см від підлоги, тобто на рівні поясу людини.

Люди похилого віку надають перевагу душовим кабінам, тому що не потрібно переступати через високий бортик. Спеціалісти рекомендують розглянути модель ванни із перегородкою, яка одночасно є дверцятами, через яку після прийняття ванни та повного зливу води можна вийти.

Стандартна висота установки ванни від підлоги дорівнює 60 см. Більшість сучасних моделей продаються у комплекті із ніжками, які регулюються. До того ж висота від дна ванни до стелі має бути достатньою для того, щоб дорослі члени сім'ї могли стояти у ванні на повний зріст. 

Настінні бра необхідно вішати на висоті 150-180 см.

У ванній кімнаті буде зручніше знаходитися, навіть якщо вийде звільнити 10-15 см.

Розмір унітазу повинен відповідати розмірам ванної кімнати або санвузла. Для безпеки перед унітазом повинно залишитися не менше 60 см. Якщо забезпечити такі умови у роздільному санвузлі не можливо, варто замінити розпашні двері на розсувні.

Тримач для туалетного паперу розміщуватися на відстані напівзігнутої руки - у 20–30 см від унітазу. Зручна висота від підлоги для настінного тримача туалетного паперу дорівнює 60-70 см.

У деяких випадках установка гігієнічного душу безпосередньо під сидінням унітазу буде зручніше, аніж на стіні. Особливо, якщо в когось з членів сім'ї мають місце проблеми із шийним відділом хребта або суглобами рук. 

Якщо у планах є установка біде, повинно залишатися місце для установки на відстані 35-45 см від унітазу.

На якій відстані від підлоги встановлювати раковину? Стандартна висота установки раковини у ванній кімнаті - від 80 до 110 см.

Якщо йдеться про установку раковини на стільницю або, інакше кажучи, настільної раковини, висоту чаші треба відняти від загальної висоти та зафіксувати стільницю на відстані від підлоги, яка отримана у результаті.

Ще одна важлива дистанція у ванній кімнаті – відстань між раковиною та підвісним дзеркалом або дзеркальною шафою, яка не повинна бути менше за 20 см. Інакше постійно доведеться очищувати дзеркало від мильних бризок. 

Підвісні стакан для зубних щіток, мильницю або дозатор для рідкого мила рекомендується розміщувати по боках від скляної полиці на відстані 5-10 см від неї та висоті від підлоги 95-110 см. 

Магазин plitka.kiev.ua спеціалізується на продажу усіх необхідних предметів для ванної кімнати – сантехніки, меблів та аксесуарів для ванної кімнати.