Як створити оригінальний інтер’єр за допомогою керамічної плитки?

 

Як оформити інтер’єр за допомогою керамічної плитки й не припуститися помилки?

Створюючи дизайн інтер’єру, важливо не забути про призначення приміщення. Дизайнери обережно використовують керамічну плитку та інші матеріали саме з цієї причини.

У ванній кімнаті, кухні або холі керамічна плитка давно прижилася. Специфічні умови диктувати особливі вимоги до оздоблення, тому адаптація пройшла швидко та успішно. У ванній кімнаті та кухні – підвищена вологість та перепади температур, у холі – постійне тертя напільного покриття об підошви та вплив абразивних речовин (піску).

У житлових приміщеннях – вітальні, кабінеті, дитячій кімнаті або спальні, керамічна плитка виступає в якості декору та надійного оздоблення, яка служитиме десятиріччями.

Однак, зруйнувати інтер’єр вітальні або спальні неправильно підібраною плиткою дуже легко. Одна з причин помилки полягає в тому, що при виборі оздоблювального матеріалу в інтернеті або будівельному магазині фактура та колір можуть виглядати по-іншому, аніж в інтер’єрі. 

Тип освітлення, поєднання з іншими матеріалами та кольорами накладають свій відбиток, тому комбінації варто обмірковувати дуже ретельно.

Які переваги в керамічної плитки у порівнянні з натуральними матеріалами?

Переваги керамічної плитки простіше проаналізувати на прикладі фактури дерева.

По-перше, керамічна плитка здатна посперечатися з будь-яким натуральним матеріалом, якщо йдеться про стійкість до зносу та забруднень.

Наприклад, у порах натуральної деревини та стиках між плашками накопичуватиметься бруд, який практично неможливо повністю вичистити. Якщо в інтер’єрі використовувати керамічну плитку під дерево замість натурального матеріалу, подібна проблема не виникне.

По-друге, керамічна плитка володіє стійкістю до зносу та довговічністю. Більшість порід деревини та напільні матеріали з дерева не витримують конкуренції зі строком служби та здатністю зберігати зовнішній вигляд, яким характеризується керамічна плитка. 

По-третє, за допомогою керамічної плитки легше створити акуратне покриття – напільне або настінне. Натуральні матеріали, в тому числі деревину, створює природа, тому дошки відрізнятимуться за кольором та візерунком. Варіативність за кольором та малюнком на керамічній плитці має певну градацію, але однаково шансів на створення гармонійної поверхні набагато більше.

Виробники керамічної плитки турбуються про те, щоб плашки стикувались ідеально та підходили за тоном.

По-четверте, натуральним матеріалам складно надати невластиві для них риси. Особливо колір – деревина має стримані натуральні відтінки, а керамічній плитці можна надати будь-який колір.

Геометричний орнамент, глянсова або полірована поверхня, яка блищить під впливом сонячного світла – привілеї керамічної плитки.

По-п'яте, коли перешкодою до здійснення мрії є недоступність натурального матеріалу – породи каменя або дерева, з точки зору естетики керамічна плитка є ідеальною заміною. 

Прийоми використання керамічної плитки в інтер’єрі

1. Настінна плитка – ідеальний інструмент для створення крупних акцентів в інтер’єрі будь-якого приміщення.

Настінна плитка з орнаментом або квітковим візерунком ідеально виглядатиме біля узголів’я ліжка у спальні, у зоні каміну у вітальні. Важлива перевага керамічної плитки: акцент характеризує не тільки декор, але фактура та колір.

3D-рішення у декорі іспанської плитки від торгівельної марки Peronda додають простору глибину та достовірно імітують фактури інших оздоблювальних матеріалів. Імітації декоративної штукатурки, шпалер, тиснення на текстилі або шкірі, орнаменти та візерунки дозволяють додати інтер’єру яскравий акцент.

Однак, у порівнянні зі шпалерами або текстилем, керамічна плитка –більш практичний матеріал.

Кольорові переходи на керамічній плитці вражають – передати особливості кольору за допомогою фарби практично неможливо. Виробники керамічної плитки прагнуть передавати у своїх імітаціях передавати техніку акварелі аж до найтонших переходів.

Завдяки керамічній плитці інтер’єрам спалень легко надати нотку романтичності. 

2. Фактурна плитка – рельєфна, з виразним орнаментом або створена у незвичайній геометричній формі.

Варіанти плитки з мікрорельєфом з імітацією набивного малюнка, як правило, на тон світліше, безмежні. Ефект інших оздоблювальних матеріалів – штукатурки, бетону, каменя, дерева або металу, етнічний або рослинний орнамент дозволяють створювати інтер’єри з яскравою виразною основою та під будь-який стиль дизайну.

Фактурна плитка з рельєфом або виразним малюнком – яскравий акцент в інтер’єрі, тому не варто використовувати багато дрібних предметів, особливо яскравого кольору, а також текстиль з візерунками.

Керамічну плитку з візерунком та/або рельєфом варто використовувати з гладкими однотонним тканинами та простим меблевим гарнітуром. 

3. У вітальні чудовою дизайнерською ідеєю є "керамічний килим" або напільне чи настінне панно, створене з керамічної плитки.

Спеціально розроблені колекції дозволяють створювати з плитки килими з орнаментом або візерунком у класичному стилі.

Для арок або ніш в античному стилі, які сьогодні знаходяться на верхівці популярності та не прив’язані до стиля, оздоблення мозаїкою або під мозаїку, є чудовим дизайнерським рішенням.

Напільна плитка допомагає не тільки оформити, але й вирівняти напільне покриття – завдяки клейовій суміші. 

4. Порядок завжди полегшує сприйняття простору. За допомогою керамічної плитки з різним декором, розміром або формою дизайнери виділяють функціональні зони та створюють особливу геометрію приміщення.

Геометрична розкладка керамічної плитки сьогодні знаходиться на піку популярності. Керамічна плитка завдяки укладці дозволяє створювати складні візерунки та оптичні ілюзії.

Керамічна плитка різної форми – ще один спосіб розділити приміщення на функціональні зони. Напільна плитка у гексагональній формі змінюється на квадратну плитку на межі різних приміщень – наприклад, кухні та холу, виглядатиме виразно та незвичайно. 

З чим поєднувати керамічну плитку з різним декором?

Керамічна плитка під мармур, витерте дерево або камінь, вкритий патиною, добре поєднується з класичними, в тому числі антикварними, меблями, багатим текстилем – велюром, бархатом, твідом. 

Імітація італійського терасо, майоліки або візерунку, в основі якого знаходиться королівська лілія, очевидно вкажуть на середземноморський стиль – італійський, грецький або іспанський. Камінь та штукатурка – імітації, властиві традиціям Середземномор'я. 

Світлі та помірно світлі натуральні тони деревини добре вписуються до скандинавських інтер’єрів у якості напільного покриття. Настінне оздоблення – білі або дуже світлі відтінки на фактурі штукатурки або бетону. 

Груба фактура дерева або каменя, пофарбована деревина ідеально підійдуть для різних стилів кантрі – шале, рустік, прованс. 

Керамічна плитка на будь-який смак представлена в нашому магазині plitka.kiev.ua – достатньо уважно погортати наш каталог у розділі Плитка.