Як оформити дизайн інтер’єру з нуля?

 

Стильний інтер’єр з чистого листа

З чого почати оформлення інтер’єру з нуля, якщо ви вирішити займатися дизайном власного житлового простору самостійно?

Вибір дизайнерського стиля не завжди проливає світло на подальші дії. Розпочинаються болісні пошуки декоративної теми для інтер’єру, а з відправної точки не виходить просунутися навіть на крок.

Досвідчені дизайнери радять розвивати проект дизайну, відштовхуючись від деталей. Заохочується рух від нюансів до загальної картини, але не навпаки, особливо якщо ви – новачок у дизайні.

Будуйте загальну картину інтер’єру, починаючи з індивідуальних переваг – колір, тип оздоблювальних матеріалів, смаки в галузі живопису та літератури. Створюйте власну історію дизайну, яка міститиме ваші смаки та інтереси. 

Улюблений колір та поєднання кольорів

Нехай улюблений колір буде покладений в основу кольорового рішення вашого інтер’єру, який не складається з одного кольору, а з цілого віяла тонів та напівтонів.

Як поєднувати кольори в інтер’єрі? Колорист – це професія, для оволодіння якою навчаються. Велику кількість нюансів неможливо охопити за короткий період та, найголовніше, не утримати у голові.

Не варто вибирати кольори за інструкцією до стилю, якщо вони не викликають жодних емоцій, а виглядають "так собі" або "нічого начебто". 

Декілька правил загального характеру допоможуть зорієнтуватися:

1. Для невеликого приміщення обирайте холодні відтінки, а для просторого – теплі. В обох випадках додатковим кольором буде колір тієї ж температури, а у якості кольорового акценту – колір з протилежним характером.

2. Використовуйте коло кольорів та кольорові схеми. Поєднуються протилежні та сусідні за позицією кольори. Існує поняття контрасту – світлих та темних, холодних та теплих відтінків.

Симультанний контраст, коли будь-який колір викликає потребу доповнити його кольором, що розташований у колі на протилежному боці. Фантасмагоричний характер явища, коли мозок сам доповнює сприйняття кольорів, викликаючи своєрідну галюцинацію, нагадує чарівництво та ідеально підходить для hi-tech.

Базові кольори з нейтральним характером – білий, чорний, відтінки сірого та бежевого, гармонійно поєднуються з будь-якими кольорами, навіть з найпримхливіші. До розряду примхливих кольорів закономірно потрапили червоний, фіолетовий, фуксія та бузковий. 

3. Білий колір поєднується з будь-яким кольором, але якщо ви вирішили використати контраст білого та чорного кольорів, виникає асоціація з неокласикою арт-деко або суперсучасним hi-tech.

Поєднання білого кольору з блакитними, рожевими або жовтими відтінками вказує на стилі кантрі. Особливо тяжіє до таких комбінацій кольорів французький Прованс. 

Улюблені картини в інтер’єрі визначають стиль

Улюблена картина, яку ви збираєтесь повісити на стіну, допоможе визначитися зі стилем та виявиться чудовою відправною точкою для створення інтер’єрної композиції.

Стилі дизайну тісно пов’язані зі стилями у мистецтві. Переваги у сфері мистецтва вказують на історичну епоху, яка вам найбільш до вподоби, а це означає, що й на дизайнерський стиль.

В готовому інтер’єрі буде важко визначити, що є первинним – картина та її палітра кольорів та стиль або предмети меблів та декору.

Спробуйте наслідувати стиль та атмосферу картини, тобі кімната набуде унікальний образ та комбінацію дизайнерських заходів. Доповнити кольори та стиль можна за допомогою м'якої або грубої фактури тканини, кольорової гамми, вигинів та мебельних силуетів. 

Планування приміщення – виміри та розстановка

Виміри приміщення допоможуть уникнути серйозних наслідків. Співвідношення розмірів приміщення та предметів мебельного гарнітуру – важливий аспект. Помилка коштуватиме як мінімум нервового стресу, тому щ доведеться повертати диван або шафу.

Досвідчені дизайнери попереджують – меблі не варто розміщувати вздовж стіни. Сучасний дизайнерський тренд – створення мебельних острівків з конкретним призначенням. Журнальний столик та два крісла, зручний диван та пара торшерів для читання – будь-який набір меблів повинен природно виглядати в інтер’єрі й не перетворюватись на банальну окантовку. 

Для класичного стиля важливим є центр композиції, навколо якого будується інтер’єр.

Для сучасного стиля важливо, щоб кольори та предмети рівномірно заповнювали простір.

Освітлювальні прилади – елементи дизайну

Не варто нехтувати вибором світильників, оскільки їх форма та стиль визначають стиль загального оформлення. Випадковий вигляд плафонів зруйнує дизайнерський задум та виявиться найбільшою помилкою оформлення.

Як шикарне кольє перетворює звичайне чорне плаття на шикарний вечірній наряд, так форма і матеріал плафонів світильника бере участь у формуванні стиля інтер’єру.

Циліндри, шари та прямокутники, а також форма, що нагадує прожектори для стадіону або театральної сцени – це індустріальний стиль. 

Плавні лінії, форма ледве розкритої квітки, пірамідальні торшери, обтягнуті текстилем, нерозривно пов’язані з класикою.

Приховане підсвічення, світлодіодні стрічки – ознака мінімалізму та hi-tech. Як відрізнити два стилі між собою? Для hi-tech характерне кольорове підсвічення – найчастіше у блакитному спектрі.

Керамічна плитка з імітацією натурального оздоблення, орнаментами та візерунками

Керамічна плитка – єдиний у своєму роді матеріал, який передає на власній поверхні будь-який декор:

1. Імітації натуральних матеріалів – дерева, натурального каменя (мармуру, кварцу, оніксу, граніту та сланцю), та штучних – бетону, металу та текстилю. Завдяки сучасним технологіям імітації достовірні, а тому виводять керамічну плитку у фаворити серед оздоблювальних матеріалів.

Будь-яка імітація представлена різними типами поверхні – матова, глянсова, полірована, бархатиста сатинована, наполовину полірована з ділянками матової та відполірованої поверхні.

Плитка під дерево за традицією використовується для різних класичних та сучасних інтер’єрів.

Плитка під камінь – середземноморський мотив в інтер’єрі.

Плитка під метал та бетон – сучасні стилі інтер’єру (індустріальний, hi-tech). 

2. Давні традиції різних етносів накладають свій відбиток на оформлення інтер’єрів. Різні візерунки, орнаменти, зістарені поверхні допомагають відтворити в інтер’єрі середземноморські, скандинавські та інші національні звичаї. 

3. Формати, форми керамічної плитки дозволяють задати тон оформлення.

Наприклад, етнічний стиль – це шестигранна плитка.

Класика та мінімалізм – оформлення поверхонь плиткою великого формату після ректифікації, щоб мати можливість укладки з мінімальним швом або безшовним способом допоможе створити суцільні поверхні, максимально схожі на натуральний матеріал. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua в широкому асортименті представлена керамічна плитка під будь-який стиль.

Дизайнерські прийоми, щоб усе поєднувалось

Якщо стіни прикрашені орнаментом, не варто таким самим малюнком прикрашати інші великі простори – оббивку дивану та крісел, килими та портьєри. Достатньо доповнити інтер’єр декоративними подушками, скатертиною або пледом з подібним орнаментом.

Схожість за кольором, матеріалом, декором – інструменти, які дозволяють створити гармонійний інтер’єр.