Як зберегти тепло в житловому приміщенні взимку?

 

Зима вже прийшла, холод потрапляє в будинок через щілини, а тепло намагається прослизнути за межі житлового простору. Однак, ніколи не пізно замислитися про утеплення квартири або будинку, щоб не звести нанівець зусилля з опалення.

Як у зимовий період зменшити втрату тепла в житловому приміщенні? Яка різниця, захищати від втрати тепла міську квартиру чи приватний будинок? Де знаходяться "місточки холоду", як їх називають спеціалісти, й чи можна припинити вихід тепла через них? 

Як знайти "місточки холоду"?

Пошук витоку тепла або "місточків холоду" досвідчені будівельники здійснюють за допомогою спеціального приладу – тепловізора. Лабіринти щілин, через які втрачається тепло, а холод потрапляє всередину, визначаються за допомогою шкали температур.

Елементи конструкцій і багатоквартирних, і приватних будинків пронизаний такими "місточками холоду", тому навіть у панельних будинках зовнішнє утеплення має сенс.

Якщо йдеться про вікна чи двері, існує простий та доступний спосіб визначення місцезнаходження щілин. Достатньо намочити руки та провести за периметром вікна або дверей. Місця, де холодне повітря потрапляє у приміщення, легко відчути мокрими руками.

Схожу процедуру можна провести і для стін будинку з дерев'яними фасадами. 

Тепла підлога та її переваги у зимовий період. Керамічна плитка у пріоритеті

Близько 10-15 % втраченого тепла у холодний сезон приходиться на напільне покриття. Тепле повітря, відповідно до законів фізики, завжди піднімається наверх. Якщо щілини в напільному покритті пропускають холодне повітря, підлога принесе мешканцям будинку багато неприємних хвилин.

Система "тепла підлога" – це не оперативне, але оптимальне рішення проблеми з холодним напільним покриттям. Варто витратити деякий час та кошти, щоб у майбутньому серйозно зекономити на опаленні.

Використовується два види обігріву у системі "тепла підлога" – водяний та електричний. Для приватного будинку перевага надається водяний спосіб нагрівання, а для міської квартири – електричний.

Водяний обігрів можливий за наявності котла – газового або твердопаливного. Водяне опалення обійдеться значно дешевше, аніж електричне.

Для міської квартири доречним варіантом є електричний спосіб нагрівання підлоги. 

Обладнання системи "тепла підлога" добре поєднується з напільною керамічною плиткою, яка не тільки не боїться високих температур, але й вогнетривка.

Теплопровідність матеріалів вимірюється у ватах на квадратний метр. Нижчий показник свідчить про те, що матеріал повільніше втрачає температуру.

Теплопровідність керамічної плитки дорівнює 0,2-0,8 – показник, за яким матеріал поступається лише натуральному каменю, але значно переважає інші матеріали – паркет, лінолеум та т. ін.

За традицією керамічна плитка використовується для облицювання камінів та печей, від яких система "тепла підлога", з технічної точки зору, в принципі, нічим не відрізняється.

Яка керамічна плитка підходить для системи "тепла підлога"?

Постійні перепади температури вимагає стійкого та гігієнічного покриття, де не будуть розмножуватися шкідники.

Керамічна плитка витримує численні цикли постійного прибирання, не змінює зовнішній вигляд під впливом високих температур та тертя.

Керамічна плитка підходить і для укладки на систему водяного нагрівання, і на нагрівальні кабелі або мати. Процес вибору та укладки керамічної плитки має певні особливості. 

1. Ідеальний вибір - напільний керамограніт, який виготовляється за спеціальною технологією. Керамограніт має нижчу теплопровідність, аніж керамічна плитка, яка призначена для настінної укладки.

2. Плитка на "теплу підлогу" не повинна бути надтонкою. Навпаки, чим товщий керамограніт, тим краще.

3. Ще одна вимога до напільної плитки для системи "тепла підлога" – вона не повинна бути ректифікованою. Ректифікат передбачає укладку з мінімальним швом або безшовним способом. У випадку з підлогою, яка буде нагріватися, з маленьким швом не залишиться простору для розширення матеріалу.

4. Клей для укладки на "теплу підлогу" підбирається спеціально. Якщо використати звичайний клей, під впливом перепадів температури структура клейової суміші зруйнується та окремі плитки поступово випадатимуть "з гнізда". 

У складі суміші для теплої підлоги використовують спеціальні пластифікатори, які не дозволяють структурі висохлого клею зміниться під впливом температури. Підібрати підходящий склад можна серед клейових сумішей на епоксидній основі.

Для схоплення клею для плитки для системи "тепла підлога" необхідно відміряти близько доби, але тільки через 72 години на напільне покриття можна встановити меблі.

Особлива категорія швів – між плиткою та стіною. Шви, які проходять периметром кімнати, вважаються деформаційними та затираються силіконовим герметиком або прокладкою з резини.

Як захистити вікна від втрати тепла у зимовий період?

1. Один з дизайнерських заходів для зими, який до того ж дозволяє утеплити вікна, - це щільні штори з темної тканини. Рідкісне зимове сонце здається не яскравим, але ви здивуєтесь, як добре його промені нагріватимуть темні поверхні занавісок. Усе тепло перейде до кімнати. Світлі тканини не спроможні притягувати сонячні промені так ефективно, як темні.

Взимку сонце сідає рано, тому в нашому регіоні спеціалісти рекомендують щільно закривати штори не пізніше 15:00, щоб не впустити до кімнати зайвий холод. 

2. Захистити вікна від протягів – першочергова задача з утеплення житлового приміщення. Щілини між віконними рамами та стінами, якщо їх пощастило виявити за допомогою нехитрих заходів, що описані вище, необхідно закрити з використанням шпаклівки або герметика.

Ущільнювач для віконних рам – гарний спосіб зробити стики максимально щільними.

Наступним кроком є використання самоклеючої поролонової стрічки – ефективного та не витратного способу остаточно закрити щілини та утеплити вікна.

Поверх скла наклеюють спеціальну термоплівку. 

Як закрити щілини навколо вхідних та міжкімнатних дверей?

Теплоізоляція дверей – важливий етап утеплення житлового приміщення.

Мінімальний зазор між дверима та дверною коробкою повинен завжди залишатися, інакше двері не закриватимуться. Навіть ідеально правильний монтаж не виключає зміни розмірів дверей під впливом вологи та температури. Врешті решт конструкція просідає та утворюються щілини, через які потрапляє холодне повітря від протягів.

Якщо мова йде про вхідні двері, найкращим рішенням є установка других дверей. У подвійних вхідних дверей є декілька важливих переваг.

По-перше, збільшується захист від продування з боку вулиці.

По-друге, між першими та другими дверима утворюється повітряна подушка, яка утримує тепло. 

Навіть метал, який використовується для виготовлення вхідних дверей, у місцях зварних швів має мікроскопічні щілини та утворює "місточки холоду". Холодне повітря потрапляє у приміщення через місця установки фурнітури.

Для кардинального утеплення дверей доведеться демонтувати конструкцію та прокласти внутрішню порожнину з металу спеціальним утеплювачем або заповнити монтажною піною.

Щілини за периметром дверей усуваються за допомогою спеціального ущільнювача.