Як розставити меблі у вітальні?

 

ЗМІСТ:

1. Як розставити меблі у залі: ідеальна формула

1.1. Розмір меблів: критерії вибору

1.2. Призначення вітальні та вибір меблів

2. Варіанти розташування меблів у вітальні

3. Напільна плитка – широкий вибір дизайну поверхні

 

1. Як розставити меблі у залі: ідеальна формула

Дизайн інтер’єру – витончене мистецтво, в якого значення має кожна деталь. Особливе поєднання напільних та настінних оздоблювальних матеріалів із меблевим гарнітуром, текстилем та декоративними елементами надає інтер’єру стиль. 

Яке оздоблення вибрати для вітальні та як розставити меблі, диктують розмір та геометрія приміщення. Ідеальний варіант, коли обстановка у вітальні планується з нуля та обмірковується до найдрібніших деталей.

Комфорт у жилому приміщенні знаходиться у безпосередній залежності від вільного пересування, яке можна забезпечити лише завдяки достатній відстані між предметами меблів.

По-перше, комфортна відстань між м’якими меблями та журнальним столом - від 40 до 50 см. Ширина проходів в інтер’єрі не має бути менше 60 см та більше 120 см – в залежності від розмірів приміщення.

По-друге, екран телевізору має розташовуватись на відстані 1,8-3 метри від дивану.

По-третє, відстань між кріслами та диванами повинна бути комфортною для бесіди. 

1.1. Розмір меблів: критерії вибору

Вибір меблів за розміром залежить приміщення, обраного стиля інтер’єру та індивідуальних побажань.

Безумовно, в просторому залі габаритні меблі виглядають природно. М’які меблі середніх розмірів дозволить створити в інтер’єрі декілька зон – для відпочинку перед екраном телевізору, читання та святкових посиденьок із гостями.

В маленькій вітальні вибір предметів меблів за розміром залежить від стиля та особистих побажань мешканців.

Мінімальна кількість габаритних меблів виглядає ефектно у невеликому просторі. Менш великі предмети добре впишуться до інтер’єру, але потрібно подумати про стильне розташування. 

1.2. Призначення вітальні та вибір меблів

Вітальня – приміщення, яке може мати різні функції. Прийом гостей – не єдине можливе призначення.

Якщо вітальня призначена для відпочинку усієї сімї, доречним буде великий диван, пара крісел та журнальний столик, які розташовуються півколом або літерою П перед екраном великого телевізору або каміну. 

Вітальня та одночасно бібліотека – ще один тип планування, особливо доречний для просторого приміщення. Знадобиться велика книжкова шафа, затишні крісла із журнальним столиком або зручний стіл із парою стільців. 

Вітальня-кабінет для роботи та/або навчання передбачає комп’ютерний стіл із підвісними полицями для книжок або книжковою шафою.

У вітальні-залі, призначеній для прийому гостей, обов’язково потрібен розкладний стіл та стільці. Інтер’єр доповнить сервант із сімейними фотографіями, колекцією фарфорового посуду або шафа із книжками про мистецтво та репродукціями відомих художників. Фотографії та репродукції можуть прикрашати й стіни вітальні. 

Грамотне освітлення є важливим елементом дизайну інтер’єру вітальні. Якщо в приміщенні декілька зон, для кожної з них варто підібрати тип освітлювальних приладів, який максимально відповідатиме дизайнерському задуму.

Торшери доречно розмістити біля журнального столика в оточенні м’яких меблів – крісел та дивану. Особливо, якщо меблева група розташована у вигляді острову.

Настінні світильники функціональні, якщо журнальний стіл із кріслами розташовані біля стіни.

Настільні лампи підійдуть для установки на робочий стіл.

Центральна люстра або точкові вбудовані світильники у сучасному стилі – освітлення, яке підійде для просторого залу із високими стелями, призначеного для прийому гостей. 

2. Варіанти розташування меблів у вітальні

Якщо підлога у вітальні вкрита килимами, потрібно пам’ятати, що габаритні меблі або група меблів (наприклад, м’який диван та/або крісла + журнальний стіл) має вміщуватися на килимі повністю.

Шафи та серванти ставлять на килим лише передніми ніжками.

В інтер’єрі обов’язково має бути центр композиції, який привертає увагу й задає тон усьому приміщенню.

Традиційне розташування меблів вздовж стін – не оригінальний, але цілком прийнятний варіант для невеликих віталень. Однак, і в такому випадку не можна забувати про центр композиції. Це може бути просторий модульний диван навпроти телевізору або меблева група для відпочинку – журнальний стіл та пара крісел, яка розташовується півколом.

У просторій залі таке розташування предметів меблів призведе до пустоти у середині кімнати. Дизайн інтер’єру здаватиметься незавершеним. В гостей обов’язково з’явиться думка, що центр потрібно чим-небудь заповнити.

Форма приміщення тісно пов’язана зі способом розташування меблів у вітальні.

У квадратному та досить просторому залі ідеальним вибором буде симетричне розташування. Центром композиції найчастіше буває камін із великим екраном телевізору над ним, а симетрично розташовуються два однакових за стилем диванчики по обидва боки від журнального стола. 

Шафи для зберігання доречно розмістити біля віддаленої від вхідних дверей стіни.

Довгу прямокутну кімнату врівноважити допоможе розділення на дві зони. У зоні, віддаленій від входу до кімнати, варто поставити меблеву групу, що складається з комп’ютерного столу із зручним кріслом та настільної лампи. Меблі мають займати максимум об’єму за шириною вітальні – таким чином, кімната виглядатиме більш гармонійною.

У зоні, розташованій біля входу до зали, можна біля стіни встановити диван, а навпроти дивану - телевізор.

Кутовий диван – ще одне вдале рішення для довгою прямокутною кімнати. Перед диваном доречно поставити журнальний стіл, а протилежна стіна підійде для тумби із телевізором.

Підвісні полиці розміщують на боці телевізору або над диваном. 

3. Напільна плитка – широкий вибір дизайну поверхні

Напільне покриття – важлива деталь дизайну інтер’єру кімнати для прийому гостей, особливо, в просторій залі.

Значення дизайну підлоги очевидне лише у комбінації із меблями.

Виробники керамічної плитки пропонують широкий вибір дизайну поверхні. В цьому відношенні оздоблення з випаленої глини може замінити будь-яке напільне покриття – дерево, бетон, камінь або мармур.

Наприклад, глянсова плитка під мармур – виразний фон, на якому добре виглядають сучасні м’які меблі у нейтральних тонах – білих, сірих або бежевих.

Ніжні відтінки ванілі або кави із молоком ефектно виглядатимуть на фоні «мармурової» підлоги білого або чорного кольору.

На фоні бежевої плитки під мармур добре виглядають м’які меблі білого або темно-коричневого кольору.

Колекція універсальної плитки (напільної та настінної) Almera Ceramica Carrara унікальна. До лінійки входять імітації білого мармуру із різною текстурою малюнку з темних прожилок. 

Плитка під дерево виглядає не так яскраво та дозволяє вибрати для інтер’єру класичні форми меблів та більш строкаті кольори.

Колекція напільної плитки Almera Ceramica Toronto – натуралістична імітація текстури дерева природних кольорів, на фоні якої ефектно виглядає й класичні, й сучасні меблі. 

Плитка під бетон – унікальний фон, на якому особливої виразності набувають вишукані речі. Раритетні предмети меблів, картини та скульптури виглядають більш надзвичайно.

Колекція Almera Ceramica Beton представлена напільною плиткою із імітацією бетонних поверхонь – поцяткованих подряпинами, що надає оздобленню особливого шарму.