Як подовжити строк служби змішувача?

 

Купити змішувач для раковини або ванни – як вибрати, щоб збільшити термін служби

Змішувач служитиме довго, якщо с самого початку зробити правильний вибір. Якісний корпус з латуні з хромованим покриттям або з нержавіючої сталі не трісне через короткий проміжок часу й не перетвориться на потертий непривабливий кран.

Економити на виробах, які піддаються впливу високої температури та абразивних домішок у воді, точно не варто. Важливо пам’ятати: якщо змішувач сильно відрізняється за ціною в бік дешевизни, скоріше за все, виріб служитиме недовго та матеріал виготовлення – - це ламкий силумін (сплав алюмінію з кремнієм). 

Чи існує формула ідеального змішувача? Як купити змішувач для ванни або для кухні, щоб він тривалий час бездоганно? Насамперед, він повинен бути виготовлений з металу, але з керамічними картриджами всередині.

Про очищення поверхонь змішувача краще замислитися в перший же день після купівлі й не допускати накопичення забруднень та вапняних відкладень.

Головні види змішувачів:

- змішувач кухонний;

- змішувач для раковини у ванній кімнаті;

- змішувач для ванни. 

Загальне правило щодо очищення будь-якого змішувача: не можна використовувати металеві мочалки та жорсткі абразиви, а також миючі засоби, які містять кислоти. Мурашина, фосфорна – категорично не повинні використовуватися для очищення змішувачів.

Щоб картриджі або кран-букси працювали довше, необхідно встановити фільтри для очистки води. Фільтри подовжать строк експлуатації не тільки будь-якого змішувача, але й побутової техніки, яка пов’язана з використанням води. Пральня та посудомийна машина працюватимуть без проблем набагато довше. 

Купити змішувач для кухні чи ванни – в чому різниця?

Побудова змішувача для умивальника у ванній або для кухонної мийки, здебільшого, однакова. Будь-який змішувач складається з гусака (виливу), механізму змішування гарячої та холодної води та подачі струменя потрібної температури, а також корпусу. 

Додаткові можливості сучасного змішувача

1. Сьогодні змішувач кухонний може мати висувну лійку як атрибут, що полегшує процес експлуатації.

Зазвичай для поверхні шлангу використовують гофровану металеву або нейлонову оплітку.

Висувна лійка – це зручність та комфорт на кухні. Бажаєте набрати води у велику каструлю або відро? Не біда, якщо з гусаком такий фокус не можливий. Змішувач кухонний з висувної лійкою швидко набуде популярності серед господарок, тому що вирішує будь-яку проблему з набором води та полегшує миття посуду. 

Ще одне – не можна допускати перегинів шлангу – буде це висувна лійка або душовий шланг.

2. Аератор – це насадка на носик, яка розподіляє суцільний водний струмінь на багато дрібних, насичує воду молекулами повітря (аерує) та подає м'який струмінь води без бризків. Мінімізація бризків сприяє економії води, тому користь від аератора зрозуміла.

Якщо аератор засмітився, насадку необхідно викрутити та промити під проточною водою. 

Матеріали виготовлення змішувачів та їх вплив на вибір засобів догляду

Якісні змішувачі для ванни або кухні виготовляються з різних матеріалів.

1. Сьогодні популярні кухонні змішувачі та аксесуари з неіржавіючої сталі, які потребують мінімальних зусиль для догляду.

Вибирайте будь-який змішувач для раковини або ванни з нержавійки та він здається стійким до високих температур та дуже міцним.

Гігієнічність змішувача з неіржавіючої сталі полягає в повній безпеці матеріалу з точки зору токсичності.

Очищувати змішувачі з нержавійки легко за допомогою звичайних миючих засобів або спеціальних засобів для догляду за неіржавіючою сталлю. 

2. Варто купити змішувач для ванної кімнати, душової системи або кухні з латуні без покриття або з шарами хрому в якості покриття, які мають високі експлуатаційні та гігієнічні якості та акуратним елегантним зовнішнім виглядом. 

Що робити, щоб крани завжди блищали?

Як зберегти презентабельний вигляд змішувач? Перш за все, варто витирати змішувач насухо після кожного застосування.

Допоможе серветка з бавовняної тканини, м'яка ганчірка з будь-якого матеріалу, який всмоктує вологу. Один-два рухи й змішувач знаходиться у безпеці.

Необхідно ретельно очищувати усі поверхні змішувача. Найкраще допомагають миючі засоби на основі лимонної кислоти.

Картридж, прокладки всередині крану також поступово руйнуються – проблема, яку можна вирішити тільки шляхом заміни деталей. 

Подряпини – головний ворог змішувача

Миючі засоби, які містять тверді частки (абразивні) або речовини, які здатні роз'їдати поверхню з причин, які пов’язані з законами хімії, категорично заборонені для очищення змішувача.

Якщо накопичення вапняного нальоту все ж таки має місце, допоможе харчовий оцет, після використання якого важливо вимити поверхні чистою водою. 

Картридж – як використати та як замінити?

Інша проблема, пов’язана з довговічністю змішувача, - це картридж. Які причини поломки картриджа найпоширеніші:

- домішки у водопровідній воді;

- регулярні гідравлічні удари у водопровідній системі – різко та сильно підвищений тиск;

- закінчення гарантійного строку.

Вплинути на якість водопровідної води та гарантійного строку не можна, але інші причини можна передбачити.

Установка найпростішого фільтру дозволить очистити воду від шкідливих домішок. Чиста вода не залишить на керамічних пластинах змішувача осаду, що складається з солей та іржі. 

Природні засоби очищення змішувача

Інгредієнти, які можна знайти у будь-якому будинку, допоможуть утримувати змішувач в ідеальній чистоті:

- мильний розчин

Ідеально підійде знамените господарське мило. Необхідно натирати шматок мила, залити гарячою водою та розмішати до утворення однорідної маси.

- сода

Використання соди гарантує чистоту та відсутність серйозних забруднень. Відкладіть зубну щітку, яка відслужила своє, щоб натерти кран содою, а потім ретельно вимийте поверхні та протріть насухо.

- оцет

Оцет реально допомагає у видаленні вапняного нальоту завдяки протилежному хімічному складу. Необхідно зробити розчин оцету та води у співвідношенні один до одного, змочити ганчірку в ньому та протерти поверхні.

- лимон

Ефективний засіб для боротьби зі застарілими забрудненнями. Протерти змішувач розчином лимонної кислоти – окрім очищення сприяє поліруванню поверхонь. Після вимити чистою водою та протерти насухо.

- сіль

Надає блиск. Не можна терти, просто акуратно нанести, почекати декілька хвилин та змити. 

Змазка риб'ячим жиром – профілактика появу іржі. Обробити риб'ячим жиром поверхні змішувача знадобиться декілька разів – допоки забруднення не зникне. Як тільки це відбулося, видаляйте жир м'якою ганчіркою та протріть бензином або іншим розчинником жирів.

Існують спеціальні чистячи засоби від провідних виробників змішувачів, які дорожче натуральних засобів, але досить ефективні.