Як правильно вибрати затірку та клей для укладки плитки?

 

Плитка, клей, затірка – тільки правильний вибір

Вибір керамічної плитки – не єдине випробування, яке доведеться витрати кожному, хто наважився на зміну свого житлового простору або, простіше кажучи, на ремонтні роботи.

Варто починати саме з вибору облицювального матеріалу, оскільки від виду плитки залежить, який клей для плитки вибрати. Адже спеціалісти радять купити клей для плитки одразу ж, як тільки ви визначилися із колекцією керамічної плитки, яка прикрашатиме оновлений інтер’єр. 

Вибір затірки залежить від параметрів керамічної плитки та способу її укладки. Якщо не вирішене питання щодо укладання плитки, із придбанням затірки варто почекати.

Будівельну хімію краще вибирати за технічними характеристиками, а не за ціною.

Правильний вибір плитки, клею та затірки впливає на кінцевий результат. Чи виправдає він очікування, чи, можливо, розчарує? 

Керамічна плитка – на що звернути увагу при виборі?

Виробники додають до колекцій облицювального матеріалу технічну документацію, де вказують параметри та властивості плитки.

Особливої уваги варті рекомендації з застосування або маркування. На які умови експлуатації розрахована керамічна плитка? Чи підходить колекція для зовнішнього застосування? 

Для якого приміщення призначена керамічна плитка?

Насамперед виробники вказують, для якої саме поверхні призначена керамічна плитка:

- напільна;

- настінна;

- універсальна – підходить для підлоги та стін.

Визначити тип керамічного покриття, потрібний вам, допоможуть відповіді на два простих питання:

1. Чи піддаватиметься керамічна плитка впливові перепаду температур? Оздобленню цоколя будинку, ганку та сходів доведеться витримати мороз та потепління, тому у специфікації повинна бути спеціальна позначка.

Сніжинка свідчить про те, що плитка морозостійка. За технологією виробництва – це завжди керамограніт.

Поверхня матеріалу настільки щільна, що волога не потрапить у тіло плитки (коефіцієнт поглинання вологи - < 0,05%, у звичайних кахлів – від 3-5 до 10-20 %). Вода не перетвориться на лід, утворення якого призводить до внутрішніх розривів та тріщин. 

2. Якщо оздоблення потрібно для вулиці або холу, їй доведеться витримати механічний вплив грубих підошов.

Подряпини та забруднення з'являться дуже швидко на глянцевій або сатинованій поверхні, тому краще обрати матову або наполовину поліровану плитку ("lappato" – в пер. з італ. "притертий"), поверхня якої має невеликий рельєф, а тому не буде ковзати.

Важливо: рекомендації підходять для приміщень із підвищеною вологістю – ванної кімнати, кухні.

Клас зносостійкості плитки позначається латинськими буквами – PEI та римськими цифрами - від I до V:

PEI I-II - ходити по напільному покриттю можна тільки босоніж або у домашньому взутті із м'якими підошвами.

PEI III - досить стійка до стирання, але підходить для передпокоїв у житлових приміщеннях та небагатолюдних офісів з невеликим навантаженням на напільне покриття.

PEI IV-V - підходить для громадських місць із високим навантаженням (багатолюдні офіси, супермаркети, торгові центри, станції метро). 

Який клей для плитки вибрати?

Нюанси, які варто врахувати при виборі клею:

- формат плитки та її здатність до адгезії (схоплення із поверхнею);

- тип основи – здатність всотувати вологу та деформуватися;

- умови експлуатації - система "тепла підлога", зовнішнє застосування, приміщення із підвищеною вологістю.

Важливим критерієм вибору клею є склад клейової суміші, який має власне маркування – С (цементний), D (дисперсійний), R (реактивний). 

Основні види клею та їх особливості:

1. Цементний клей - традиційний склад. У якості основи використовується цемент. Клей відрізняється високою адгезією та вологостійкістю, стійкий до різких перепадів температур, однак підходить для укладки плитки у будь-якому приміщенні, в тому числі у ванній або на кухні.

Важливо: цементний клей підходить для плитки, яка має невелику вагу. 

2. Дисперсійний клей – склад з акрилом в основі. Готова клейова суміш підходить для поверхонь, які схильні до деформації (дерево, пластик, штукатурка).

Важливо: дисперсійний клей призначений тільки для інтер’єрів і не використовується на бетонних поверхнях.

3. Реактивний клей – склад із епоксидною смолою в основі. Універсальний клей, який використовується для поверхонь будь-якої складності. Вважається "міцним" клейовим складом.

Важливий параметр - адгезія клейової суміші, яка маркується арабськими цифрами (0-2):

0 - підходить для плитки невеликого формату із високим показником поглинання вологи при оздобленні інтер’єрів.

Вимоги до основи: тверда, на цементній основі.

Виключенням є приміщення із підвищеною вологістю – ванна кімната, кухня.

1 – клейова суміш, стійка до підвищеної вологості, високих (до +70 °С) та низьких (до −15 °С) температур.

Рекомендується використовувати для плитки невеликого та середнього формату, підходить для приміщень із підвищеною вологістю.

2 – ідеально підходить для укладки широкоформатної плитки на основі, яка відрізняється низькою адгезією. 

Латинські букви F, E, T, S1/S2 позначають спеціальні властивості клею.

F – можливість купити клей для плитки, який швидко сохне. Укладка та затирання швів можна здійснити за один день.

E – клей для плитки, який не надто швидко сохне, надаючи можливість скоректувати укладку та підходить для недосвідчених майстрів.

T – в'язкий клей, використання якого попереджує сповзання настінної плитки при укладці зверху униз.

S1/S2 – клейова суміш, яка попереджує підвищену напругу поверхонь після висихання клею. Як правило, йдеться про широкоформатну плитку. 

Який розмір шва між плитками вибирати?

Сьогодні у тренді безшовний спосіб укладки плитки, завдяки якому можна отримати монолітну поверхню. Однак, шви між плитками однаково залишаться.

Більше того, спеціалісти рекомендують залишати непомітний шов розміром 1,5 мм для настінного покриття, а для підлоги – 1,5-2 мм, щоб у плитки було хоч трохи місця для усадки та вона не розтріскалась.

Ідеально з мінімальним швом виглядають імітації інших оздоблювальних матеріалів – дерева, каменя, мармуру, бетону, металу, текстилю або шпалер.

Важливо: для створення суцільних поверхонь потрібно купувати ректифіковану плитку.

Затірка для плитки відрізняється різноманітністю кольорової палітри, тому можна підібрати такий самий тон, зупинитися на темнішому або світлішому відтінку, а можливо, навіть на контрастному кольорі.

Готові ідеї дизайну інтер’єрів зберігають багато прикладів яскравого оформлення, в основі якого знаходиться широкий шов та кольорова комбінація – плитка / затірка. 

Яка затірка для плитки краще?

Існує два види затірки – цементна та епоксидна.

Цементна затірка для плитки не використовується для приміщення з підвищеною вологістю – з часом вона розмокне та буде місцем для розмноження плісняви.

До переліку включено не тільки ванна кімната, хол та кухня, але й зовнішні території – балкони, тераси, алеї та доріжки.

До складу входять абразивні речовини – наприклад, пісок. Необережні дії призведуть до подряпин глянцю та поліровки.

Із затиранням швів впорається навіть недосвідчений майстер. Однак, через 3-5 років шви доведеться оновити. 

Епоксидна затірка ідеальна для укладки, але складна у роботі та коштує дорожче.

До суміші входять два компоненти, які потрібно ретельно відміряти на електронних вагах із аптечною точністю. Не рекомендується змішувати приблизно або додавати зайві компоненти (наприклад, воду) на власний розсуд.

Затірка швидко схоплюється, стерти її з поверхні плитки буде дуже складно. Шви потрібно одразу якісно затирати.

Важливо: епоксидна затірка використовується для укладки мозаїки та плитки невеликого формату, тому що очистити велику кількість швів – велика морока. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлена керамічна плитка з будь-якими технічними характеристиками, а також клей та затірка для укладки.