Як правильно розставити меблі у помешканні?

 

Дизайн інтер’єру – комплексне рішення, реалізація якого складається з декількох етапів.

Перший етап – найголовніший на шляху до створення комфортної обстановки у будь-якому житловому приміщенні. Насамперед, необхідно здійснити планування, а вже потім вибором оздоблювальних матеріалів, меблевого гарнітуру, побутової техніки та сантехніки.

Існує декілька загальних правил розстановки меблів, дотримуючись яких можна уникнути дискомфорту у будь-якому приміщенні.

Правила побудови композиції в інтер’єрі

1. Перевага темних відтінків в оформленні та нагромадження меблів із темними фасадами та оббивкою – помилка, яка гарантує похмуру атмосферу, де навряд чи буде затишно.

Навіть якщо приміщення добре освітлене, обстановка буде гнітючою. Динаміку інтер’єру надають контрасти та яскраві акценти, які стосуються не тільки кольорової палітри, але також форм та фактур.

Баланс неможливий, якщо нічого врівноважувати, а у "тотально" темному приміщенні форми, розміри та фактури губляться серед нагромадження темних відтінків. 

2. Розставити меблі за периметром, перетворюючи приміщення на своєрідний "колодязь" із пустотою у центрі – планування, яке позбавлене гармонії.

Така розстановка колись була унітарною, але часи змінилися. Сьогодні навіть легка асиметрія – ознака сучасного інтер’єру. 

Розстановка меблів без вибору центру композиції матиме негативні наслідки. Центром композиції може бути наймасивніший або найяскравіший предмет інтер’єру. Решта предметів та елементів декору вибудовуються в залежності від дизайнерського задуму – симетрично (класичний стиль) або асиметрично (сучасний стиль).

Однак, про баланс ніколи не можна забувати. Якщо біля однією стіни розташовується великий зручний диван, не обов’язково навантажувати протилежну стіну масивною шафою.

Стіл в оточенні стільців, розташований на відстані від стіни, але не зовсім у центрі, у достатньому ступені візуально врівноважить габаритний диван.

Важливо дотримуватись простого правила: не варто допускати надто велике накопичення предметів меблів та декору у будь-якій зоні інтер’єру. У рівній мірі не повинно залишитись й надто великих пустих ділянок, схожих на дірку. 

Різні відтінки одного кольору або поєднання дружніх кольорів – ще один інструмент створення гармонійного інтер’єру.

Дизайнери дуже часто використовують кольори для поділу приміщення на функціональні зони. На практиці виправдовує себе комбінація з 2-3 кольорів та відтінків та кольорового акценту з іншої палітри.

Монотонний інтер’єр – "тотальний" світлий або темний втомлює погляд, гіпнотизуючи не гірше за рівномірні погойдування маятнику перед очима. Про активність у подібній обстановці можна забути. Навіть для інтер’єру спальні такий дизайн буде надто виснажливим.

3. Пропорційність – візуальний закон дизайну.

В оформленні інтер’єрів існують пропорції у використанні кольорів – 50-60 % займає основний або базовий колір, 30-35 % - додатковий, дружній базовому (визначається за кольоровим колом Герінга), 10 % - кольоровий акцент, який ніби яскрава пляма оживлює простір.

Правило застосовується до форм, фактур та розмірів предметів обстановки. Якщо поставити надто великий диван або шафу у маленькому приміщенні, решта предметів інтер’єру загубляться. Увагу до себе привертатимуть тільки габаритні меблі. Більше того, візуально здаватиметься, що предмет більшого розміру, аніж насправді. 

Протилежна ситуація виникне, якщо у просторому приміщенні поставити диван, крісло або шафа, що не відповідають габаритам. Візуально предмети меблів здаватимуться іграшковими, а обстановка набуде дещо комічний вигляд. Сприйняття меблів, непропорційний за розміром, викривляється. Говорити про збалансований інтер’єр не доводиться.

Почуття гармонії притаманне кожній людині, потрібно тільки дослухатися до нього, вибираючи меблі, сантехніку або побутову техніку.

Прагнення втиснути у невеликий простір увесь комплекс меблів продиктовано чим завгодно, але тільки не почуттям гармонії.

В той же час, обстановка у просторому приміщенні виглядатиме гармонійно із мінімумом предметів меблів та декору, якщо інтер’єр оформлено у стилі мінімалізм.

Будь-який дизайнерський стиль розвивається за законами візуальної гармонії, однак експерименти краще проводити у програмах з візуалізації інтер’єрів, а не в реальності. Будь-яка помилка в оформленні власного інтер’єру потягне за собою не тільки розчарування, але й зайві трати. 

4. Килими та доріжки – традиційні елементи декору у різних стилях, а функціонально додають інтер’єру додаткового комфорту.

Існує декілька правил, якщо на полу є килими:

- в ідеалі килим повинен вкривати або 65-70 % підлоги, або бути невеликого розміру та мати чіткі обриси на загальному фоні;

- предмети меблів розташовуються або повністю на килимі, або повністю за його межами.

Килим може бути інструментом зонування – в цьому випадку він повинен елегантно розташовуватися у вибраному місці. Якщо у зоні розташовуються меблі, її габарити повинні відповідати розмірам зони та, відповідно, килиму.

Предмет меблів ставиться або на килим, або на "голу" підлогу. 

5. Кути не варто залишати пустими, особливо у просторих приміщеннях. У невеликих кімнатах не залишати кути вільними диктують закони ергономіки, одним із завдань якої є економія корисної площі.

У кухні або ванній кімнаті кут може займати шафка для побутових дрібничок.

У куті вітальні можна розташувати етажерку, а її поверхню прикрасити сімейними фотографіями або гарною вазою із квітами.

У дитячій кімнаті доречна кутова шафка або тумба для іграшок. 

6. Усі зусилля з дизайну приміщень можна звести до нуля, якщо не потурбуватися про правильне денне або штучне освітлення.

Практично у будь-якій кімнаті на протязі дня є час, коли сонячне світло осліплює, заповнюючи приміщення відблиском теплих променів. Окрім тепла, яскраве сонячне світло дещо недоречне, якщо сліпить очі, коли потрібно читати, працювати на комп’ютері або займатися рукоділлям.

В усі часи господарки турбувалися, щоб вікна завішувались за бажанням – або щільними шторами, або напівпрозорими тюлевими занавісками.

Для вечірнього часу ідеально підійде зональне точкове освітлення. Створити ефект зоряного неба завдяки декільком вбудованим у стелю світильникам вступатиме у приємний резонанс із зоряним небом за вікнами та затишним вогником свічки. 

7. Останнє правило має відношення до того, як не зруйнувати гармонійний інтер’єр безліччю дрібничок.

Дрібнички не завжди некорисні.

Це можуть бути колекції монет, слоників або ляльок, виставлених за склом, які свідчать про захоплення господаря (стиль Бохо), або гарний фарфоровий сервіз (класика або кантрі).

Однак, якщо річ підходить під визначення "зайва", її краще позбавитися. Приміщення із великою кількістю предметів, які не вписуються у концепцію інтер’єру, втрачає стиль.

До того ж, в залежності від поверхні, більшість дрібничок по сумісництву збирають пил. 

У нашому магазині Plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлені меблеві гарнітури та аксесуари для ванної кімнати, а також керамічна плитка для оздоблення та сантехніка (раковини, ванни, унітази, біде, змішувачі).