Як оформити вікна в будинку?

 

ЗМІСТ:

1. Вікна - декоративний елемент інтер’єру

1.1. Механізм відкриття вікон

1.2. Розмір та форма вікна

2. Екскурс по дизайнерських стилях – яке вікно вибрати?

 

1. Вікна - декоративний елемент інтер’єру

Нещодавно вікна в будинку вважалися лише отвором, заскленим та призначеним пропускати у житлове приміщення світло та повітря.

У сфері дизайну інтер’єру вікна - важливий декоративний елемент. Форма віконного отвору, матеріал та колір рами, дизайн карніза, текстиль для портьєр, жалюзі або римська штора – кожна деталь оформлення вікон повинна відповідати дизайнерському стилю.

У будь-якому випадку, вікно здатне як зруйнувати, так і підтримати дизайнерський задум. 

1.1. Механізм відкриття вікон

Розпочинається капітальний ремонт у приватному будинку / квартирі або розробка проекту з нуля? У першому випадку форму вікон вже не можна змінити, однак механізм відкриття вікон – цілком піддається заміні.

Планування вікон у мансардному приміщенні – нюанс, про який важливо не забути. Горищні та мансардні приміщення без вікон – не затишне місце для організації житлових кімнат. Саме тому на етапі планування будівлі варто вирішити, чи буде мансарда або горище використовуватися для проживання та визначитися із кількістю та розміром віконних отворів.

Обладнати на горищі чи мансарді кабінет, бібліотеку чи дитячу кімнату – гарна ідея, але необхідно забезпечити у приміщенні достатній рівень освітлення. Вікна можуть розташовуватися як звичайним чином – збоку, на даху – зверху, а можуть бути комбінацією – віконний отвір, який розташовується на даху та стіні.

Розпашні вікна – звичайний варіант. Вікно в буквальному смислі розпахуються – здебільшого всередину, але іноді назовні. Приємне відчуття – штовхнути ставні та насолодитися звуками природи – цвіріньканням птахів та шелестом листя. 

Розсувні вікна – зручний механізм відкриття вікон, добре знайомий сучасному споживачеві. Вікно відсувається у бік. 

Поворотні вікна – зручна конструкція, яка здебільшого використовується в утилітарних приміщеннях – коморах, коридорах, ванних кімнатах та кухнях. Поворотне вікно – це зручно та гарно. 

Відкидні вікна – чудовий варіант для приватного будинку. Відкидне вікно кухні, обладнане фіксаторами, яке виводить на терасу, є вражаючим елементом дизайнерського оформлення.

Якщо відкрити вікно, можна милуватися світанком під час вранішньої кави або вечеряти, дивлячись на неперевершений колір заходу. Блюда та атрибути для трапези можна без перешкод передавати з приміщення кухні на терасу - через розкрите вікно, раму якого утримують фіксатори. 

1.2. Розмір та форма вікна

У деяких стилях конфігурація та розміри вікон є елементом, що визначає стиль. Віконний отвір привертає увагу та сигналізує про належність до дизайнерського стиля.

Як акцентна стіна, так і вікна будуть композиційним центром інтер’єру та висхідною точкою для стилізації.

Форма вікон відрізняється великим розмаїттям. Квадратні, прямокутні – дуже поширені. Круглі, арочні, трапецієподібні, у формі ромбу або трикутника зустрічаються не так вже й часто, але є незаперечною прикрасою інтер’єру.

Арочні або круглі вікна ідеально підходять для класичних та середземноморських інтер’єрів. Обидві стильові групи походять з античних часів, коли арки, карнизи, колони та пілястри були канонічною прикрасою екстер’єрів та інтер’єрів.

Арки бувають циркульними та напівциркульними, у формі трапеції або еліпсу. 

Квадратні та прямокутні вікна гармонійно вписуються в індустріальні та сучасні стилі.

Панорамні вікна – універсальна форма та розмір. Тип вікна дозволяє інтер’єру житлового приміщення стати продовженням оточуючого ландшафту, що актуально для заміського будинку, призначеного для літнього відпочинку.

Панорамне вікно пропускає до приміщення більше повітря та світла, дозволяючи відчути безмежний простір.

Французькі вікна - вікна-двері від підлоги й до стелі. Виглядають як дві стулки із перепльотом.

Панорамні та французькі вікна не прийнято приховувати за портьєрами або легкими занавісками. 

Якого розміру повинні бути вікна з точки зору пропорційності? Площа осклених поверхонь повинна складати не менше 10 % від площі приміщення. Однак, ширина вікна повинна складати не менше половини ширини житлового приміщення.

У кімнаті із маленькими вікнами не залишає відчуття похмурості, тут може бути не затишно та темно.

Правда, якщо вікон у невеличкому приміщенні надто багато й вони надто великі, відсутність комфорту буде пов’язано із відчуттям незахищеності.

Не варто робити панорамні або французькі вікна, якщо за вікном – тільки сіра стіна будівлі, що розташована навпроти. Якщо за вікном зелений пейзаж у променях сонця, великі вікна покращуватимуть настрій. 

2. Екскурс по дизайнерських стилях – яке вікно вибрати?

В основі скандинавського стиля знаходиться прагнення до наповнених світлом приміщень. Великі стандартні вікна та білі рами з дерева або пластика – ідеально для скандинавського інтер’єру.

Текстиль для занавісок у скандинавському стилі не використовується – найчастіше вікна нічим не закривають, щоб до приміщення потрапляло якомога більше світла. 

В індустріальному стилі перевага надається просторим приміщенням із високими стелями. Великі вікна – головне джерело освітлення. В інтер’єрі буде доречною висота та ширина панорамних вікон.

Декор віконного отвору - мінімальний. Рами під метал або дерево, а навколо недбала цегляна кладка або бетонна стіна. Жодних занавісок або штор не повинно бути, однак жалюзі або римська штора – цілком. 

Для вікна у стилі кантрі підійдуть прості дерев'яні стулки, пофарбовані у білий та природні кольори. Занавіски з натурального текстилю – не яскраві, але із квітковим малюнком.

Щільні портьєри, легкі занавіски – не припустимі тільки жалюзі. Підвіконня варто прикрасити – кімнатні рослини, вази, милі іграшки.

Будь-яка класика передбачає великі вікна – головне дотримуватися принципу симетрії у розташуванні та розмірах. Вікна закривають легкими занавісками, щоб сонячне світло потрапляло у приміщення із полірованими фасадами меблів та наповнювало приміщення переливами.

Для Провансу ідеальним варіантом буде конфігурація, в якій віконний отвір виконує ще й функцію дверей, що ведуть на терасу або у сад. 

У класичному стилі чудово виглядають арочні вікна із ліпниною за периметром віконного отвору. Імітація античних колон або карнизів буде прикрасою вікон у класичному стилі. Підвіконна під мармур, дерев'яні рами – ідеальна комбінація. 

Стиль hi-tech поєднує в собі провідні технології та граничну практичність. В основі стиля знаходяться правильні геометричні форми та прямі лінії, сучасна техніка, багато сталевих та хромованих поверхонь.

Вікно в такому інтер’єрі – це сучасний варіант із металевим профілем. Колір рами може перегукуватися з іншими предметами інтер’єру та/або оздобленням. 

Замість штор - жалюзі або їх комбінація із тонкими занавісками. Популярністю користуються інновації для оформлення вікон. Роллетні системи із дистанційним керуванням, підсвічення навколо вікон та електричний карниз – новинки, які зручні в експлуатації та дуже практичні.