Як облаштувати балкон: оздоблення, оформлення, освітлення

 

ЗМІСТ:

1. Балкон у міській квартирі – барахолка чи корисна площа?

2. Як вибрати плитку для напільного та настінного оздоблення балкону?

2.1. Властивості керамічної плитки

2.2. Укладка керамічної плитки на балконі

3. Дизайнерські рішення для балкона

 

1. Балкон у міській квартирі – барахолка чи корисна площа?

Навіть маленький балкон не повинен залишатися безхазяйним приміщенням. Недоглянутий балкон дратує та відверто псує настрій. Порядок робить приміщення більш гармонійним, а дизайн надає йому характер та особливий шарм.

Конструктивний підхід до облаштування балкона вимагатиме зусиль та витрат, які обов’язково виправдаються, коли сім'я отримає можливість відпочивати у комфортних умовах. 

З настанням весіннього тепла усіх неначе магнітом тягне на балкон – подихати повітрям і подивитись на оточуючий ландшафт, послухати шум вулиці та шелестіння молодого листя.

З балкону можна зробити додаткову кімнату для відпочинку та релаксації, підвісивши до стелі гамак.

Або облаштувати невеликий кабінет для роботи за комп’ютером.

А можна поставити столик та пару крісел для вранішньої кави або вечірнього чаювання.

Якщо ви ще не облаштували балкон, покваптесь й розпочніть ремонт!

Насамперед, варто позбавитися від непотрібного непотребу, який тільки займає місце. Коли простір звільниться, час зайнятися плануванням. 

По-перше, потрібно визначитися із призначенням додаткового житлового простору.

По-друге, оцінити фронт потрібних робіт. Як далеко ви готові зайти із облаштуванням балкону?

По-третє, визначитися із вибором дизайнерського стиля, оздоблювальних матеріалів та меблів.

2. Як вибрати плитку для напільного та настінного оздоблення балкону?

Балкон – це частина квартири, яка у холодний період піддається впливові низьких температур, у сезон дощів – підвищеній вологості, а у спеку – прямих сонячних променів.

Оздоблювальний матеріал для напільного та настінного покриття повинен мати перелік спеціальних властивостей, щоб ремонт протримався багато років.

Керамічна плитка повністю відповідає вимогам, які висуваються до оздоблення на балконі.

У залежності від технології виробництва розрізняються й умови експлуатації плитки. За технічними характеристикам для балкону ідеально підходить керамогранітна плитка або керамограніт. 

2.1. Властивості керамічної плитки

Для експлуатації керамічної плитки на балконі мають значення наступні технічні характеристики:

- вологостійкість та морозостійкість

Дві технічні характеристики, які пов’язані між собою. Під час замерзання вода у порах розширюється, що призводить до руйнування плитки.

У процесі виробництва керамограніту заготовки піддаються пресуванню під високим тиском та випаду в умовах високих температур. У результаті у тілі плитки практично повністю відсутні пори, крізь які могла б потрапити волога.

Для балкону прийнятний показник поглинання вологи – 3 %. Поглинання вологи для керамограніту коливається від 0,1 до 0,5 %, що робить його незамінним в умовах підвищеної вологості. 

- невелика вага керамічної плитки

На балконні перегородки краще не давати надмірне навантаження, тому тонка та легка плитка підійде якнайкраще.

Сучасні технології дозволяють отримати надтонку керамічну плитку, яка ущільнюється за допомогою скловолокна та важить менше. 

- якісний візерунок

Балкон, як правило, займає невелику площу, тому візерунок повинен бути якісним та привабливим під час споглядання з близької відстані.

Керамічна плитка із візерунком або малюнком може бути гладкою (малюнок під шаром емалі) або рельєфною (контури малюнка виступають над поверхнею). 

- матова або глянсова

Вибір залежить від розташування балкону. На півдні та сході для настінного оздоблення краще використовувати матову плитку. Глянець відображатиме сонячне світло та дратуватиме очі зайвим блиском.

На північному боці, навпаки, глянсова плитка збільшуватиме сонячне світло.

Для напільного покриття підійде матова плитка із шорсткою поверхнею, особливо якщо балкон не засклений та у сезон дощів або під час сніжної зими на підлогу потраплятиме вода. 

2.2. Укладка керамічної плитки на балконі

Купити керамічну плитку на балкон необхідно із невеликим запасом. Невелика площа укладки неминуче призведе до обрізання.

Перш ніж починати укладку, необхідно перевірити якість поверхонь. Якщо підлога нерівна необхідно зробити бетонну стяжку та дочекатися її повного висихання.

Правильно вибрати товщину керамічної плитки допоможе вимірювання відстані від підлоги до порогу балконних дверей. Не варто забувати про товщину клейового розчину, який зазвичай не повинен бути більше 5 мм.

Клейовий розчин повинен відповідати умовам експлуатації – підвищена вологість та досить значний перепад температур. Інакше кажучи, клей повинен підходити для зовнішнього застосування. 

Окрім вологості та морозостійкості клей повинен бути еластичним та таким, що вирівнює підлогу, щоб за необхідності компенсувати невеликі дефекти напільної поверхні та уникнути усадки та деформацій.

Укладка плитки на балконі здійснюється від зовнішнього краю до стіни. Однак, перед тим як "посадити" плитку на клей, варто здійснити "суху зборку" – викласти плитку на підлогу з урахуванням ширини швів.

Під час укладки плитки обов’язково потрібно використовувати хрестики. Коливання температури призводять до усадки плитки, тому ширина шва не повинна бути мінімальною. Ширина шва залежить від кількості плитки та діапазону перепаду температур – багато плиток вимагатимуть більшої відстані між ними.

Затірка повинна підбиратися стійка до вологи та низьких температур. Під час затирання швів необхідно слідкувати за тим, щоб затірка була врівень із поверхнею плитки, інакше у шви потраплятиме вода та бруд. 

3. Дизайнерські рішення для балкона

Балкон к класичному стилі – варіант цілком прийнятний. Вибір стиля залежить від особистих переваг.

Однак, здебільшого для оформлення балкону обирається стилізація більш легка та фривольна.

Якщо виникне бажання використати багато яскравих кольорів, ідеально підійде Бохо. Багато фарб, текстиль ручної роботи (пледи, килими, серветки), різноманітні меблі чудово вписуються у цей яскравий та впізнаваний стиль.

Для освітлення ідеально підійде високий торшер або настінні бра – усе це може бути різностильним.

Напільне покриття – плитка під дерево натурального кольору, максимально схожа на традиційний паркет. Для стін – однотонний кахель яскравого кольору. 

Маленький балкон повинен бути світлим. Скандинавський стиль – універсальне рішення для невеликої площі.

Світлі стіни можна оформити однотонною плиткою під штукатурку або бетон. Для підлоги традиційно використовується дерево. Ідеально підійде плитка під дерево – натурального кольору або вибілене у сірих тонах.

Видатних дизайнерів меблів та освітлювальних приладів зі скандинавських країн не перелічити, як і зразків їх творінь. Традиційні скандинавські крісла та стільці мають незвичайну форму – наприклад, у формі яйця.

Світильники звисають на довгих проводах із металевими плафонами всіляких форм, представляють собою чудернацькі переплетіння або нагадують розкльошену коротеньку юбку. 

Середземноморський балкон – ще одне привабливе рішення. Плитка під камінь зі слідами патини та притертими краями, плетені меблі та світильники з кованого металу – традиційний ансамбль для стилізації.

І звичайно – багато кімнатних рослин!

У нашому магазині plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлена керамічна плитка для балкону, а також будівельна хімія – клей та затірка для плитки. А до 30 квітня проходить АКЦІЯ – великий розпродаж керамічної плитки зі знижкою до 25 %.