Як поєднати плитку під дерево та плитку під мармур у ванній кімнаті?

 

Природа створює гармонійні комбінації, перевершити які не здатний жоден досвідчений дизайнер.

Дерево, камінь та вода – природна тріада, яка повсюдно зустрічається у природних умовах. Природне походження цього поєднання пояснює появу модної тенденції, яка знаходиться у тренді вже на протязі багатьох років – об’єднання дерева з мармуром в якості оздоблення для ванної кімнати. 

Дерево та мармур – елегантна класика чи сучасний тренд?

Теракотово-медові відтінки натуральної деревини ідеально поєднуються з прохолодою мармурового блиску. Дерево наділяє інтер’єр з мармуром теплом, в той же час не обмежуючи його елітарність.

У відомій казці Г.Х. Андерсена проблема полягала не у засніженій Лапландії, а у холодному серці Кая. Герда примусила серце брата розтанути і все стало на свої місця – потекли сльози щастя та з'явилось відчуття задоволення.

В інтер’єрі красота мармуру, зіткана з великої мікроскопічних зерен кальциту, набуває чарівності, як тільки дерево доповнює благородний камінь. 

Чому дерево та мармур – найпопулярніші імітації на поверхні керамічної плитки?

Класифікації як алфавітний покажчик не дають потонути у бурному морі інформації.

Різноманітність текстур – особливість популярного оздоблення. Багатий грунт для дизайнерської фантазії спеціалістів, які декорують керамограніт під мармур та керамограніт під дерево. 

Мармур

Мармур поділяється на групи не тільки за кольором, але й за типом будови:

- простий – чистий вапняк, іноді з домішками;

- з раковинами – складається з раковин молюсків, зцементованих вапняковою породою;

- складна - посеред вапняку зустрічаються прожилки та гнізда різних домішок;

- брекчії - в однотонній породі зустрічаються включення інших кольорів.

Різноманітність пофарбування мармуру зобов’язаний мінеральним добавкам, які в силу обставин додавались до основної кам’яної маси на протязі сторіч.

Кольори, притаманні благородному каменю: чорний, білий, червоний, зелений, голубий, сірий, бежевий, жовтий, рожевий, синій, коричневий. 

Твердість мармуру не надто висока та за шкалою Мооса досягає 3-4, завдяки чому мармур легко обробляти. Зворотнім боком є вразливість до впливу агресивного середовища – харчових кислот, засобів для очищення, до ударів та падіння важких предметів.

Керамічна плитка під камінь як оздоблювальний матеріал для ванної кімнати популярна сьогодні не тільки завдяки фантастичним за достовірністю імітаціям мармуру, але й з причини високих показників якості, зносостійкості, вологостійкості, стійкості до перепаду температур та спеціального покриття проти ковзання.

Безшовна плитка під мармур виглядає наче монолітне полотно з мармурових слябів, що можливо завдяки ідеально рівним краям після ректифікації матеріалу – обрізки кромки модулів.

Дерево

Наука знає близько 40 000 порід дерев, але тільки 30 з них використовуються для оздоблення. Текстура деревини – це калейдоскоп унікальних поєднань заболоні та розсіяних, кільцеподібних серцевидних променів та річних кілець горизонтальних та вертикальних розпилів. 

Окраска деревини залежить від способу обробки матеріалу:

- обробка морилкою;

- покриття лаком;

- шліфування;

- відбілювання;

- витримка у воді;

- японська технологія випалу.

Деревина вразлива до вологи, а для використання у ванній кімнаті знадобиться додаткова обробка матеріалу спеціальними засобами, щоб він не набирався водою, не гнив та не руйнувався.

Плитка під дерево у ванній – це плитка під керамограніт, який має високий показник вологостійкості (< 0,5 %).

Керамічна плитка під дерево, як правило, повторює подовжену прямокутну форму традиційних оздоблювальних матеріалів з деревини. Завдяки технології цифрового друку спеціалісти галузі створюють достовірні імітації текстури будь-якої деревини – від розповсюджених порід до цінних та рідких.

Основні принципи поєднання дерева та мармуру в інтер’єрі

Якщо придбати матеріали та просто поєднати їх в одному інтер’єрі без дотримання будь-яких правил, підсумкова картинка може розчарувати. 

Дизайнери розділяють текстуру мармуру на дві категорії:

Спокійний мармур. До цієї візуальної групи належить керамічна плитка під білий мармур – з прожилками та без них. Головне, щоб малюнок не був надто насиченим та яскравим. Фактура плитки – матова (глазурована та неглазурована).

Варіанти кольору спокійної текстури – сірий, бежевий, коричневий. 

Ефектний мармур. Ефектною фактурою, наприклад, вважається глянсова або полірована плитка під мармур на стіну. Наполовину полірована плитка для підлоги під мармур з поверхнею Lappato, бархатна сатинована плитка – варіанти ефектної фактури.

Виразний малюнок, широка палітра кольорів на одній поверхні – усе це ознаки, за якими керамічна плитка відноситься професійними декораторами до категорії ефектного мармуру. 

Ефектний мармур застосовується у якості акцентів в інтер’єрі, а як базове оздоблення вимагає обережності у використанні інших оздоблювальних фактур та деталей інтер’єру.

Яким чином така класифікація сприяє тому, що оздоблення під мармур та плитка у ванну під дерево поєднуються правильно та гармонійно?

До спокійного мармуру пасує плитка напільна під дерево з різною фактурою поверхнею – глянсова, лапатована, сатинована, полірована, різних кольорів та форм. 

Дизайнерський принцип, який застосовується у даному випадку, можна сформулювати наступним чином: якщо фактура мармуру не є яскравим акцентом, на перший план виходить фактура дерева. Якщо ефектними будуть обидві фактури, інтер’єр виглядатиме перенасиченим акцентами і тоді про гармонію не може бути й мови.

Поруч зі спокійним мармуром можна дозволити важкі балки на стелю з грубої необробленої деревини, а напільна плитка під дерево може "мати" червоточини, тріщини, потертості та сліди браширування.

З ефектним мармуром добре поєднується матова плитка для підлоги під дерево, яке пройшло через обробку, з глухим пофарбуванням.

Керамічна плитка під дерево на стіну повинна виглядати лаконічно, тим більше, що дерево у якості настінного оздоблення – незмінно привертає підвищену увагу. Жодного натяку на кантрі або шале з неоднорідним пофарбуванням – тільки однотонність (без вираженого інтонування).

Загальні принципи поєднання мармуру та дерева в інтер’єрі

Нестандартна форма, кольорові поєднання – дизайнерські рішення, які приймає спеціаліст у відповідності з принципами оформлення інтер’єрів та незалежно від використаних фактур.

Наприклад, біла плитка під мармур у ванну + плитка під дерево на підлогу натурального кольору виглядатимуть дуже природно. Але якщо імітація мармуру містить разом з сірими прожилками золотисті штрихи – поєднання з коричневою деревиною буде набагато ефектнішим.

Повторення кольорів та форм на різних поверхнях – один з головних принципів оформлення, який у ванній кімнаті – ледве не єдиний засіб створення візуальних ефектів.

У каталозі товарів нашого магазину у розділі "Плитка" керамічна плитка з імітацією фактури мармуру та дерева представлена в широкому асортименті. Бажаєте придбати плитку під дерево в нашому магазині? До 15.08.2020 проводиться АКЦІЯ – замовлення на суму від 3000 грн. доставляється безкоштовно. АКЦІЯ має відношення до будь-якої керамічної плитки під дерево.