Як позбавитися вологості та її наслідків у ванній кімнаті?

 

ЗМІСТ:

1. Система вентиляції у ванній кімнаті: правила організації

2. Як позбавитися плісняви та колоній грибка у ванній кімнаті?

2.1. Установка рушникосушарки

2.2. Засоби для боротьби із грибком та пліснявою

 

Від підвищеної вологості та перепаду температур у ванній кімнаті нікуди не подітися, а тепло та волога – два фактори, які сприяють розмноженню грибка та плісняви.

Якщо до них додати третій фактор – погану вентиляцію, у приміщенні дуже швидко з’являться перші ознаки розмноження патологічної мікрофлори.

Поставитися байдуже до грибка та плісняви у власній ванній кімнаті неможливо. Вдихати їх спори, які обов’язково будуть присутніми у повітрі, шкідливо для здоров’я.

Підвищена вологість призводить до корозії металевих поверхонь у ванній кімнаті, які вкриваються іржою та псуються. Серед невиправданої шкоди опиняються не тільки труби, але й пральна машина, змішувачі та бойлер. 

Що ж робити, щоб позбавитися від грибка та плісняви та попередити їх появу?

1. Система вентиляції у ванній кімнаті: правила організації

Вентиляція у ванній кімнаті (у квартирі або приватному будинку) завжди має природний та/або примусовий характер.

Найпростіший спосіб вентиляції ванної кімнати – природний. Природна вентиляція з самого початку закладається у конструкцію будинку. Повітряні маси видаляються через вентиляційну решітку у загальну систему вентиляції будинку, а надходять через щілину між підлогою та дверима.

Повітрообмін відбувається за рахунок природного руху повітряних мас, на який впливає різниця температури та перепади тиску у приміщенні. 

Окрім того, між підлогою та дверима потрібно передбачити щілину, щоб забезпечити природний повітрообмін.

Якщо такого зазору немає, варто зробити у дверях отвір та закрити його решіткою.

Здебільшого, природна вентиляція має низьку ефективність та доведеться вдатися до використання додаткових вентиляційних приладів. 

Примусова вентиляція облаштовується за рахунок використання спеціального обладнання - вентиляторів.

Найчастіше для вентиляції ванної кімнати використовуються настінні вентилятори. Двигун, який примушує механізм працювати, ховається у стіні, а у приміщення виводиться тільки забірна решітка із панеллю.

У будь-якому випадку, повітря має видалятися через систему повітроводів, що виходить на дах – у міській квартирі у багатоповерховому будинку або у приватній будівлі.

Обладнати ванну кімнату вентилятором та функціональною витяжкою варто на етапі облаштування або капітального ремонту. Двигун вентилятора ховається у стіну під фінальне оздоблення.

Вибираючи вентилятор у ванну кімнату варто звернути увагу на низку дрібниць. 

По-перше, витяжка у ванній кімнаті у приватному будинку має забезпечувати повітрообмін 100 кв. м / годину, а у ванній кімнаті у типовій квартирі – 25 кв. м / годину. У сумісному санвузлі вимоги подвоюються і продуктивність витяжного вентилятора має дорівнювати 50 кв. м / годину.

Не варто встановлювати у ванній кімнаті витяжний вентилятор, якщо шахта повітроводу забруднена або погано працює. Витяжку перевіряють за допомогою запаленого сірника або листку паперу. Для очищення потрібно звернутися до комунальної служби.

По-друге, у ванній кімнаті потрібно використовувати спеціальні вентилятори із захистом від бризок, що знано підвищить строк їх експлуатації.

По-третє, варто надати перевагу вентилятору із датчиком вологості. Пристрій коштуватиме більше, але буде вмикатися тільки тоді, коли вологість перевищуватиме припустиму норму.

По-четверте, обирати варто прилад із більшою потужністю. В інструкції для кожної моделі вказується максимальна площа, для якої призначений вентилятор. 

В нашому магазині plitka.kiev.ua в асортименті представлені вентилятори від ТМ Electrolux. У класичних вентиляторах із вісевим механізмом вентиляція здійснюється завдяки обертанню робочого колеса із прикріпленими до нього лопатями.

Головні переваги вічевих вентиляторів:

- підходять для встановлення у невеликих за площею приміщеннях;

- економний режим споживання електроенергії;

- низький рівень шуму;

- простота в експлуатації та доступний ремонт;

- доступна ціна. 

2. Як позбавитися плісняви та колоній грибка у ванній кімнаті?

Тільки-но з’являється пліснява та грибок починають швидко розмножуватися, перетворюючись на серйозну проблему для власників помешкання.

Існує навіть послуга з позбавлення приміщень від грибка та плісняви й можна звернутися до спеціалістів.

Однак, появу плісняви та грибка простіше попередити, аніж подолати. Насамперед, варто потурбуватися про умови, в яких подібна проблема просто не виникне.

2.1. Установка рушникосушарки

Одним з факторів, що сприяють виникненню колоній грибка та плісняви, вважається підвищена вологість та вогкість у ванній кімнаті.

Насамперед, потрібно потурбуватися про те, щоб в жодному куточку не накопичувалась волога та не розливалася вода. Саме тому спеціалісти рекомендують ретельно витирати калюжі й висушувати поверхні.

Окрім якісної системи вентиляції приміщення на вологістб добре впливають рушникосушарки, які окрім виконання безпосередніх функцій з сушіння рушників, підсушують повітря та сприяють зниженню вологості у ванній кімнаті. 

В нашому магазині в широкому асортименті представлені водяні та електричні рушникосушарки від провідних виробників. Зокрема, зверніть увагу на електричні рушникосушарки Deweit Whole Wall від української компанії ТОВ «Агромат-Декор Плюс». Нагрівальні елементи працюють за інноваційною технологією й витрачають на 30 % менше електроенергії, аніж аналогічні електричні прилади. 

2.2. Засоби для боротьби із грибком та пліснявою

Перемогти плісняву досить складно, тому для досягнення мети доведеться застосувати різні засоби. Можливо, різновидів грибка та плісняви надто багато і для кожного підходить тільки певний метод?

Війна з грибком ведеться вже давно, тому спеціалісти рекомендують спробувати різні засоби для його знищення. 

Тільки-но помітили перші ознаки грибка, засипте вражені ділянки харчовою содою, яку не варто жаліти. Соду потрібно залити оцтом до появи великої кількості піни.

Ще одним універсальним засобом вражається суміш з води, перекису водню та борної кислоти (50 г). Після обробки ніхто не повинен користуватися ванною кімнатою протягом декількох годин.

Й нарешті, ефективно діє олія чайного дерева у пропорції 1-2 ложки на склянку води.

Перед тим, як починати обробку сильнодіючими засобами, варто запастися респіратором та рукавичками, щоб захистити дихальні шляхи та руки від впливу грибка та хімічних речовин.

1. Мідний купорос розводиться у пропорції 100 гр / 10 л води. Густою щіткою вкрийте розчином усі поверхні – навіть ті, де не видно плісняви або грибка. Через деяких час поверхні промити водою та просушити, залишаючи двері у ванну кімнату хоча б протягом доби.

2. Відбілювач – це засіб із хлором. Потрібно узяти 1 літр відбілювача й розвести його у 10 літрах води. Розчин вважається досить сильним засобом й повторна поява грибка виключається.

Після обробки не варто мити поверхні водою. Обробку слід проводити у теплий сезон, оскільки доведеться терпіти їдкий запах та краще мати можливість провітрювання квартири.