Як почистити пральну машину?

 

ЗМІСТ:

1. Чому саме потрібно регулярно чистити пральну машину?

2. Ефективні заходи, які допоможуть чистити пральну машину рідше

3. Як чистити деталі пральної машини?

ТЕН пральної машини

Очищення барабану пральної машини

Очищення фільтру зливного насосу

Лоток для завантаження порошку

 

1. Чому саме потрібно регулярно чистити пральну машину?

Ванна кімната – це приміщення, в якому постійно утворюється теплий пар та виникають умови підвищеної вологості.

Ретельне прибирання та догляд за меблями та сантехнікою дозволяють уникнути серйозних забруднень та утворення колоній всюдисущого грибка та плісняви.

Пральна машина у ванній кімнаті знаходиться на своєму місці. Однак не варто забувати, що волога може погано вплинути і на неї. 

Вологість – не єдиний ворог для пральної машини. Водопровідна вода, яка використовується для прання, містить домішки різних солей, які осідають на внутрішніх деталях.

Головна функція пральної машини полягає у тому, щоб брудні речі знову були чистими. А куди зникає бруд? Переважно, зливається через зливний шланг разом із мильною водою, але частково осідає на стінках баку та інших внутрішніх деталях пральної машини.

Очищення поверхонь пральної машини – важлива процедура, яку потрібно проводити регулярно. Запущений процес приведе до забруднення електричного приладу.

Окрім того, з часом пральна машина для виконання власних функцій використовуватиме більше електроенергії, а згодом – зовсім поламатися. 

Добре, якщо господар із технікою на "ти", в іншому разі доведеться терміново витрачатися на ремонт. Залишитися без пральної машини у домі – серйозна проблема, яку потрібно вирішувати оперативно. Без пральної машини у домі будуть накопичуватися гори брудної білизни, особливо якщо сім'я складається з декількох членів. А повертатися до бабусиних методів і прати вручну – для сучасних домогосподарок є практично нереальною задачею.

Основні побочні ефекти забруднення пральної машини:

- поява неприємного "затхлого" запаху;

- білизна не виглядатиме такою чистою, яка на початку експлуатації;

- збільшуватимуться витрати електроенергії;

- виникне поломка, яка вимагатиме ремонту. 

2. Ефективні заходи, які допоможуть чистити пральну машину рідше

Подовжити термін експлуатації пральної машини та зробити інтервали між чистками меншими допоможуть поради спеціалістів:

1. Завантажувати порошок у надмірній кількості – погана ідея, яка не призведе до більш якісного прання. А ось до осідання та накопичення надлишків на стінках спеціального лотка та на інших деталях пральної машини – 100 %.

Краще ретельно відміряти порошок, дотримуючись рекомендацій виробників миючих засобів. 

2. Спеціальні засоби для захисту від накипу – не міф. Вони справді подовжують термін служби деталей пральної машини.

Особливо нагрівального ТЕНу, на якому осідає вапняний наліт.

3. Якщо брудний одяг ще й пильний або вкритий шерстю домашніх тварин, варто почистити її перед тим, як завантажувати у бак пральної машини.

4. Періодично запускайте прання на максимальну температуру – це кращий спосіб профілактики забруднення внутрішніх деталей. Пральна машина здатна на самостійне та ефективне самоочищення.

5. Після завершення циклу прання, не закривайте люк та пральний бак. Провітрювання дозволить позбавитися від сторонніх запахів, а також допоможе підсушити гумову манжету. 

6. Прання на максимальній температурі вивільняє з прального порошку максимум солей, які осідають на внутрішніх деталях пральної машини. За можливості, перевагу варто надавати програмам прання із температурою нагрівання води до 30-40 градусів.

3. Як чистити деталі пральної машини?

ТЕН пральної машини

Накип на нагрівальному ТЕНі – небезпечне забруднення, яке загрожує серйозними проблемами з пранням, а згодом й виходом з ладу та необхідністю заміни деталі.

У процесі підвищення температури на нагрівальному елементі відкладаються солі магнію та кальцію. Навіть невеликий шар накипу перешкоджає правильній роботі пральної машини.

Для нагрівального елементу, вкритого накипом, складно гріти воду. Агрегат працюватиме на повну потужність, а температура води підвищуватиметься незначним чином. В решті решт, ТЕН перегорає. 

В залежності від моделі пральної машини ціна на новий ТЕН не буде надто високою. Правда, для заміни доведеться запрошувати спеціаліста, а ось його робота коштуватиме у 4-5 раз дорожче нової деталі.

Критичного моменту можна уникнути зовсім або віддалити його на невизначений час, якщо потурбуватися про профілактику.

По-перше, боротьба із жорсткістю води. Поставте фільтр, який буде позбавляти воду домішок, роблячи її м'якіше.

Якщо установка фільтра не можлива, до порошку варто додавати спеціальний засіб типу "Калгон" або використовувати порошок, у якому вже міститься його аналог.

По-друге, раз у 2-3 місяці потрібно проводити профілактичну чистку пральної машини.

Солі магнію та кальцію – це лужна сполука, яка розчиняється під впливом кислоти.

Важливо: Оцтову кислоту використовувати не можна – вона роз'їсть гумові деталі пральної машини!

Спеціалісти рекомендують додати у відділення для порошку лимонну кислоту у порошку з розрахунку 25-30 грам на кожний кг білизни (пральна машина розрахована на завантаження певної кількості білизни – у кг). Не завадить насипати ще 50 грам лимонної кислоти прямо у барабан.

Білизну завантажувати не потрібно не потрібно. Пральна машина із пустим баком запускається на цикл прання із максимальною температурою. 

У баку утворюється гарячий розчин лимонної кислоти, який ефективно руйнує наліт з лужних солей. Вапняний наліт розпадається на крихти, які видаляються з пральної машини у процесі зливу.

Таким чином очищується нагрівальний ТЕН та барабан пральної машини. Якщо наліт надто масивний, у середині програми рекомендується відключити живлення на декілька годин, а краще - на усю ніч.

Потім програма прання відновлює цикл, після завершення якого почистити зливний шланг, фільтр та гумову манжету від подрібненого вапняного каменя.

Очистка барабану пральної машини

100 мл відбілювача, який містить хлор, дозволить очистити барабан від забруднень та плісняви. Відбілювач заливається прямо у барабан. Бак повинен бути пустим, а температура – не нижче 60 градусів. 

Очистка фільтру зливного насосу

Процедура очистки фільтра, який знаходиться на передній панелі пральної машини, прихований за круглим або квадратним люком, знайома більшості домогосподарок.

У відсік із фільтром потрапляють інородці предмети, що випадково опинилися у баку разом із брудними речами. Про їх наявність зазвичай повідомляє сигнал на електронній панелі управління. Різне сміття також накопичується саме у зливному відсіку.

Для очистки зливного фільтра потрібно відкрити кришку. Перед цим варто підставити миску або підкласти рушник - з відсіку витікатиме вода. Як правило, не більше 0,5 літра. 

Очищення здійснюється вручну, тому важливо запастися гумовими рукавичками. Далі усе зрозуміло – старанно вичищаємо сміття, проникаючи до доступних меж.

Лоток для завантаження порошку

Лоток виймається з гнізда, в якому тримається завдяки пластиковій засувці.

Зручніше використовувати стару зубну щітку, звичайне мило та гарячу воду. 

Без засобів, що містять хлор не обійтись, якщо наліт вже утворився, та ще й з'явилась пліснява. Потрібно 1-2 години, щоб позбавитися від забруднення.