Італійський стиль в інтер’єрі

Італійський стиль в інтер’єрі, які особливості?

Класичні риси італійського стилю – спадок, який італійці побожно шанують. Елементи декору, як правило, належать до різних історичних періодів - античні колони, пілястри, барельєфи, карнизи та арки, середньовічні кушетки, дивани та крісла з каретною стяжкою, камінні кладки та ковані світильники.

 Італійський стиль в інтер'єрі

Сувеніри та пам’ятні предмети зберігаються у кожному будинку. Розповіді про них за сімейною вечерею або дружнім застіллям – гарна традиція. А дизайн італійських будинків завдяки цим дрібничкам набуває унікальності.

Сімейні сервізи, старі фотографії, картини та настінні годинники, які передаються у спадок, - реліквії, що нагадують про історію сім'ї.

 Італійський стиль в інтер'єрі

Італійський стиль в інтер’єрі, як зветься?

Італійський стиль називають античним або середземноморським. І те, й інше правильно.

Італійський дизайн умовно поділяється на класичний та сучасний напрямок, але за замовчуванням у кожному окремому інтер’єрі ці вектори оформлення змішуються у різних пропорціях. 

В найсучаснішому оформленні обов’язково відшукається класична деталь – скульптура, ліпнина на стелі, арочний дверний отвір, зонування приміщення за допомогою колон.

 Італійський стиль в інтер'єрі

Дизайн-інтер’єр будинку в італійському стилі починається з просторого приміщення та сонячного світла. Великі вікна не завішуються портьєрами – здебільшого використовується жалюзі та римські штори. 

Хол у звичному для європейців розумінні тут, в прямому сенсі слова, не завжди є. В  січні -  найхолоднішому місяці зими, температура знижується лише до 10-12 градусів тепла. Немає потреби у зимовому одязі та взутті, для яких варто було б відводити окреме приміщення. 

 Італійський стиль в інтер'єрі

Плитка для холу, якщо він все ж таки є, може бути будь-якою, оскільки вимощені каменем вулиці міст практично не забруднюють взуття. 

З теплим кліматом пов’язана й традиція не склити лоджії та балкони, заставлені кімнатними рослинами.

 Італійський стиль в інтер'єрі

Входячи до італійського будинку, зразу ж потрапляєш до просторої вітальні, яка за традицією відділена меблевою від території для приготування їжі та кухонної техніки.

Ніші та виступаючі стіни – спадок античності. Центром в інтер’єрі стане камін з оздобленням білим каменем. У сучасних італійських будинках для напільного покриття використовується італійський керамограніт під дерево, стельові дерев'яні балки, текстиль ручної роботи, ретро предмети з різних часів, які розбавляють сурову античність.

 Італійський стиль в інтер'єрі

Але ані пластикових стінових панелей, ані лінолеуму в італійському інтер’єрі не може бути. 

Італійська плитка – це компроміс. Вона натуральна та сьогодні на її поверхні дизайнери відтворюють фактуру натуральних матеріалів.

Італійський стиль - дві чаші терезів, які весь час коливаються

Дизайнери італійських інтер’єрів знаходяться в постійному пошуку рівноваги між венеціанським та тосканським напрямками. 

Венеціанські традиції ближче до класики – це дорогі матеріали, розкішні меблі. Венеція так і залишилась законодавцем моди, хоча її канони мають середньовічне походження.

Мармур, кришталь, бархатні або шовкові портьєри з ламбрекенами повертають до кімнат епоху Ренесансу. 

 Італійський стиль в інтер'єрі

Тосканська нотка в інтер’єрі – це стриманіші тони, відсутні химерності та нарочитих розкошів. Тоскана – це середземноморська простота, гостинність та затишок.

Еклектика романського та кантрі - кольори землі та оливок, аромати жасмину та розмарину, натуральний текстиль з виразною текстурою та візерунком (наприклад, гобеленовий), гарна кована люстра, в якій лампочки імітують свічки, прості пейзажі та натюрморти на стінах. 

 Італійський стиль в інтер'єрі

Змішувач для кухні – Італія з сантехнічною продукцією від відомих брендів лідирує на ринку. Стилізований під бронзу або мідь, з патиною та класичними вигинами, традиційний з двома кранами – можна обрати будь-який італійський змішувач.

Венеціанська штукатурка – винахід древніх римлян та найпопулярніше оздоблення для стін в італійському стилі.

Після обробки мармурових брил залишки перемелювались, а потім змішувалися з гашеним вапном та натуральним фарбником. Суміш використовувалась для оштукатурювання стін.

Сьогодні натуральні фарбники часто замінюють на неорганічні та додають у якості сполучної речовини ще й акрилати. 

Венеціанську штукатурку наносять у декілька шарів. Поверхню інтонують, створюючи хаотичними мазками кольорові переходи. За допомогою венеціанки створюють імітації різних камінних поверхонь. На вологу штукатурку наносять розпис – орнаменти, фрески. Фарба глибоко проникає в оштукатурені шари та міцно тримається. 

 Італійський стиль в інтер'єрі

Для глянцю оштукатурену поверхню покривають шаром бджолиного воску. Глянсового блиску сьогодні досягають іншими методами.

Оздоблення венеціанської штукатуркою довіряють спеціалісту. При правильному нанесенні штукатурка служитиме значно довше за шпалери. 

 Італійський стиль в інтер'єрі

Італійська плитка – модний тренд завдяки дизайну, для якого джерелом натхнення є декоративні традиції Італії.

Мозаїка об’єднує всі напрямки італійського дизайну. Мозаїчна плитка з дрібних та великих фрагментів, з візерунками – аутентична прикраса інтер’єру в італійському стилі.

 Італійський стиль в інтер'єрі

Керамогранітна італійська плитка для підлоги повинна бути виразним фоном – підійдуть рельєфна фактура або орнамент, камінь або дерево з потертостями та патиною.

Мозаїчна плитка в ванну з дрібних фрагментів геометричної форми – традиційне оздоблення.

 Італійський стиль в інтер'єрі

Яскраві акценти не властиві італійському стилю. Кольорове оформлення нагадує скоріше омбре без різких переходів. Земля, горіх та кава або лаванда, бузок та роза – будь-які натуральні поєднання кольорів будуть гармонійно виглядати в італійському інтер’єрі.

 Італійський стиль в інтер'єрі

Як повинна виглядати італійська класика в інтер’єрі ванної кімнати?

В Італії за рідкісним виключенням не зустрінеш ванних кімнат без вікон, крізь які до приміщення потрапляє багато сонячного світла. Тому італійська плитка в ванній повинна мати глянсову фактуру. 

 Італійський стиль в інтер'єрі

Плитка в ванну для стін задаватиме тон оформленню. Вбудована сантехніка, екран ванни, стіни з оздобленням в єдиному стилі відбивають дух стиля.

 Італійський стиль в інтер'єрі

Які використовуються меблі для ванної кімнати в італійському стилі:

  • тумба для раковини;
  • дзеркальна шафа;
  • пенал підвісний – білий;
  • шафа підвісна.

Раковина з тумбою для італійського інтер’єру може бути класичною або сучасною. Еклектика тільки збагатить інсталяцію та надать їй реалістичності.

Підвісні шафи не використовуються в італійському інтер’єрі. Для зберігання підійдуть тумби, сундуки та напільні шафки.