Історія появи змішувача

Сьогодні легко купити змішувач будь-якої конструкції та з додатковими функціями, а починалось усе з одного винаходу. 

Геніальний винахід Герона Олександрійського

Внесок у створення запірної сантехніки серед перших зробив Герон Олександрійський, період життя якого припав на I сторіччя нашої ери. 

Модель крану, створена Героном, була примітивною, але достатньо функціональною. Конструкція складалась з труби, з’єднаної з джерелом води. На невеликій відстані від крану у трубі був зроблений отвір. За необхідності перекрити воду, в нього вставлялась втулка з бронзи, яка зупиняла потік.

Історія появи змішувача

Перший змішувач пропускав воду не під тиском, як у сучасній системі водопостачання. Щоб вода полилась, треба було лише витягти металеву втулку.

Герон не випадково залишився в історії людства як видатний інженер. Після його винаходу затишшя у цій сфері тривало надто довго.

Гігієна епохи Середньовіччя шокує. Антисанітарія та недбале ставлення до особистої гігієни в цей період досягли апогею. Найпростіші крани використовувались для діжок з пивом та вином, але нікому не спадало на думку застосувати конструкцію за призначенням – для подачі води.

Історія появи змішувача

Кінець XVIII сторіччя – початок глобального перевороту у світі запірної сантехніки 

Тільки у кінці XVIII сторіччя в історії запірної сантехніки відбулась чергова революція. Англійський винахідник Джозеф Брама отримав патент на гвинтовий водопровідний кран – практично такий самий, як сучасний, який повсюдно встановлюється для перекриття води. Для водопроводів, якими в той час надходила тільки холодна вода, винахід був ідеальним та без затримки був запущений у масове виробництво, майже 100 років залишаючись вершиною досягнень. 

Історія появи змішувача

У XIX сторіччі італійський вчений О. Вольта винайшов метод хромування металевих поверхонь. В основу винаходу було покладено відоме зі шкільних підручників фізичне явище – дифузія, згідно якого атоми хрому проникають вглиб металу, а тим самим робить його міцнішим та захищаючи від іржі. Завдяки хромуванню металеві деталі набувають блискучого вигляду, а строк їх служби помітно збільшується.

Однак, проблема змішування гарячої та холодної води все ще залишалась невирішеною. 

Тільки на початку XX сторіччя інший англієць, відзначений регаліями - сер Уїльям Томсон, який був відомий широкому колу як талановитий фізик лорд Кельвін, винайшов першу модель справжнього змішувача – пристрою, що складався з двох кранів (для холодної та гарячої води). Ручне регулювання потоків з обох кранів дозволяло отримувати змішаний струмінь необхідної температури.

 

 

Двовентильний змішувач Grohe Grandera

Це були гарні змішувачі, одразу ж запущені у серійне виробництво. Конструкція лорда Кельвіна не втратила популярності навіть сьогодні, коли ринок збагатили лаконічні та легкі в експлуатації одноважільні змішувачі. 

Не зважаючи ні на що, у наші дні зручні та дешеві змішувачі з двома вентилями нерідко стають предметом вибору сучасного споживача. 

Провідні виробники створюють моделі з різним дизайном. Змішувачі з дизайном під старовину набувають статусу основи класичних інтер’єрів. У більш простому виконанні, змішувач з двома кранами – це вінтаж, без якого не можна уявити ванну кімнату в індустріальному стилі.

Початок нової ери – винахід "одноруких бандитів"

В середині минулого сторіччя американський винахідник та бізнесмен армянського походження Алекс Манукян отримує авторські права на конструкцію змішувача, в якій усе управління змішуванням та подачею води здійснюється за допомогою одного-єдиного важеля. 

Зручність та лаконічний зовнішній вигляд, якісний запірний механізм з більш тривалим строком експлуатації швидко вивели одно важільні змішувачі, які в Америці назвали "однорукими бандитами", на пік популярності.

Зовнішній вигляд змішувачів змінювався – колір покриття, розташування важеля (зверху або збоку). 

Історія появи змішувача

Одноважільний змішувач Grohe Eurocube

Чорний або білий змішувач як елементи дизайну витончено впливають на інтер’єр ванної кімнати або кухні. Матовий змішувач за принципом контрасту гармонійно поєднується із дзеркалами та глянсовою керамічною плиткою на стінах. Гладкі хромовані поверхні добре виглядають в одному інтер’єрі з матовою фактурою оздоблення.

Доведення до досконалості – сучасні досягнення у галузі запірної сантехніки

Сьогодні зростає інтерес до змішувачів, багатофункціональність яких ще більше розширює можливості споживача та спрощує процес експлуатації:

Змішувач з термостатом

Пристрій для автоматичного регулювання температури, вбудоване у змішувач, дозволяє задавати необхідну температуру, яка не зміниться аж до введення іншого значення. 

Термостатичний змішувач може бути обладнаний сенсором, завдяки якому подача води відбуватиметься безконтактно.

Історія появи змішувача

Термостатичний змішувач Hansgrohe Rainfinity

Функціонал змішувача з термостатом:

  • шкала цифрових показників температури, з яких можна вибрати потрібний;
  • пристрій, який обмежує збільшення температури;
  • регулятор, призначений для визначення співвідношення холодної та гарячої води;
  • регулятор напору потоку, його вмикання та вимикання.

Змішувач сенсорний або змішувач безконтактний

Забезпечення подачі та вимикання потоку води з крану без вентилів, які потрібно приводити у рух, стало доступним завдяки винаходу змішувачів з вбудованими датчиками тепла. Достатньо просто піднести руки до крану, щоб з нього потекла вода. Датчик уловлює теплове випромінювання від рук та приводить механізм подачі води у дію.

Подібна технологія зводить до мінімуму вірогідність виникнення аварійної ситуації, а вода подається заданої температури.

Історія появи змішувача

Сенсорний змішувач Grohe Euroeco Cosmopolitan

Як вибрати змішувач для ванної кімнати?

Який змішувач вибрати для кухні?

Термостатичний змішувач для ванної кімнати – ідеальний вибір. Термостат забезпечить потрібну температуру та захистить від перепадів.

Підбирати кухонний необхідно за декількома параметрами:

  • довжина та висота гусака (залежить від розмірів мийки та її глибини);
  • потреба у висувній лійці;
  • необхідність у безконтактній активізації механізму подачі води.

Де купити змішувач?

Швейцарські та польські, італійські та німецькі змішувачі від провідних виробників представлені у каталозі нашого магазину. В той же час вартість змішувача завжди буде гарантовано оптимальною. 

Можна купити змішувач у Києві з доставкою по Україні. Замовити змішувач можна в особистому кабінеті на сайті магазину або у наших менеджерів – за телефоном або в режимі on