Історія появи керамічної плитки

Випал глиняних будівель у Трипільських поселеннях

Трипільська культура історично - ровесниця шумерів та розташовувалась на території сучасної України.

Трипільські поселення будувались у формі концентричних кіл. Будинки зводились по колу, всередині якого розташовувався ще одне коло з будівель. 

Будинки з дерева ззовні та зсередини обмазувались глиною. На наступному етапі на свіжій глині малювали візерунки, а потім навколо новобудови розпалювали великі вогнища для випалу стін та їх захисту від гниття та непогоди. Випалені стіни білили.

 Історія появи керамічної плитки

Чи була трипільська глинобитна технологія першим в історії людства досвідом випалу глиняних поверхонь. Глина завжди була найдоступнішою сировиною, а вогнище – джерелом тепла. Знайомство з особливостями впливу вогню на глину було лише справою випадку.

Міжріччя та Давня Персія – перші прообрази сучасної керамічної плитки

У Давньому Вавилоні у якості оздоблення для храмів та палаців використовувалися цеглини, поверх малюнка вкриті глазур'ю світло-зеленого кольору.

Випалена глина зіграла особливу роль у розвитку письменності, витіснивши наскальний живопис. У Месопотамії глина була головним багатством і тут винайшли клинопис. Глиняні таблички зі старовинними документами не піддаються тлінню та гниттю, а вогонь пожеж їх лише загартовує.

Знайдені у Міжріччі кахлі можна вважати прообразом сучасної керамічної плитки. Оздоблювальна плитка - скоріше плитка-мозаїка, хоча за розміром вона й була більше схожа на невеликі цеглинки. Кожний модуль містив закінчений малюнок, не будучи окремим фрагментом.

 Історія появи керамічної плитки

Однак, облицювальна плитка 15х15 см з товщиною, що дорівнює 1 см, практично аналогічна сучасній, знайдена археологами не у Міжріччі, а у Давній Персії.

Саме тут винайдено метод подвійного випалу глиняних плит – правда, в умовах невисокій температурі. Спочатку на поверхню плитки наносились геометричні та рослинні візерунки одного кольору, а з часом з'явились і багатокольорові кахлі. 

Колір плитки, вкритої глазур'ю, залежав від її кольору, а неглазурованої – від сорту глини та додаткових домішок. 

Щоб отримати глазур різних кольорів, в якості основи використовувались свинцеві білила, до яких додавались оксиди металів. Додавання кобальту давало сині відтінки, міді - зелені, сурми та свинцю - жовті, а марганцю – пурпурні.

 Історія появи керамічної плитки

На Сході мозаїка на протязі віків втримувала пальму першості серед облицювальних матеріалів. Наприклад, для храмів у Візантії (V ст. до н.е.) традиційним стало мозаїки з мармуром. Мозаїка прикрашала зводи та куполи, а стіни внизу були вкриті полірованим мармуром.

До наших часів дійшла легенда, в якій розповідається про появу мозаїки у Китаї. У гончарній майстерні перші кроки робив учень. Одного разу, він вийняв з печі керамічну вазу та застиг від захоплення від її краси. Забувшись, учень випустив вазу з рук і вона розбилась. Страх перед покаранням молоде дарування швидко зібрати осколки, трошки глазурі та бігти у ліс. 

У творчому пориві, він вирізав з дерева основу, виклав на неї осколки вази та покрив глазур'ю. Долаючи страх, учень постав з саморобкою перед гончарем, який прийшов у захват від побаченого. Так була створена перша мозаїчна поверхня з керамічної плитки. 

Європейський період в історії керамічної плитки

Сьогодні саме Китай – лідер з виробництва керамічної плитки. А почесне друге місце займає іспанська плитка, хоча саме Іспанія першою успадкувала від східних майстрів технології виготовлення керамічної плитки.

На іспанські землі готові технології завезли загарбники на початку VIII ст. Через сторіччя, після вигнання маврів з Піренейського півострову, технологія виробництва якісної плитки збереглася в анналах іспанських католицьких орденів.

Завдяки католицькій церкві секрети виготовлення керамічного оздоблення потрапляли в Італію, яка стала батьківщиною декоративної плитки.

 Історія появи керамічної плитки

Майоліка або декоративна італійська плитка, виробництво якої в Італії було налагоджено ще на початку XI ст. уродженцем Флоренції Лукою де ла Робіа, який ввів новацію та розпочав вкривати плитки особливою молочно-білою глазур'ю, яку називали майолікою – на честь острова Мальорка, через який кераміка привозилась з Іспанії до Італії. 

Глазурі надавався синій колір завдяки підмішуванню до складу окису олова. Зелений колір додавала мідь, а фіолетовий - марганець.

Сьогодні майоліка – ідеальна плитка для кухні на фартух, незамінна не тільки для середземноморського інтер’єру, але й для інших сучасних стилів. Італійська плитка напільна недорога з характерним орнаментом синього або зеленого кольору укладається у формі килима та незмінно є яскравим акцентом в інтер’єрі.

 Історія появи керамічної плитки

У XVII сторіччі центром європейського виробництва керамічної плитки виявилася Голландія. Голландські виробники прагнули скопіювати популярний біло-блакитний фарфор з Китаю відкрили технологію масового виробництва розписних біло-блакитних плиток, вкритих глазур'ю, які використовувались як плитка для стін на кухні, у їдальні, поверхонь камінів та печей. Оздоблення і сьогодні використовують у скандинавських інтер’єрах, де центром інтер’єру є традиційна піч-колонка.

 Історія появи керамічної плитки

Промислова революція XIX ст. принесла свої плоди. У Великобританії була розроблена технологія, завдяки якій стало можливим масове виробництво та керамічна плитка для підлоги та стін стала доступна для більшості споживачів.

Кахель або однотонна квадратна плитка - 10 х 10 см, наприклад, розпочав тріумфальний хід світом. Для індустріального стиля – це вінтаж, яким колись були поголовно облицьовані сантехнічні приміщення та кухні у громадських закладах та квартирах.

Сьогодні однотонний кахель – найдешевша напільна плитка на кухню, підлога в якій буде легко очищуватися, а підбір меблів не буде важким – підійде будь-який сучасний гарнітур.

 Історія появи керамічної плитки

XXI сторіччя принесло нові технології, завдяки яким сучасні інтер’єри прикрашає керамічна плитка під дерево, камінь або бетон. 

Різноманітні типи поверхонь керамічної плитки – матова, глянсова, наполовину полірована та сатинована (бархатиста та розкішна) пропонує дизайнерам нові можливості в оформленні інтер’єрів.

 Історія появи керамічної плитки

Скільки коштує плитка на підлогу?

Де купити справжню іспанську плитку?

В нашому магазині представлена за найкращою ціною:

  • плитка для кухні;
  • плитка у ванну;
  • плитка для холу;
  • плитка для фасаду.

Наші менеджери радо нададуть кваліфіковану допомогу у виборі товару.