Іспанська чи італійська плитка – яку обрати?

 

Іспанські та італійські виробники – лідери на ринку керамічної галузі

Виробництву керамічної плитки в Іспанії та Італії вже майже тисяча років, тому ремесло глибоко та міцно пустило коріння.

Переважна більшість фабрик в обох країнах Середземномор'я засновані на підґрунті сімейного бізнесу. До того ж в кожного виробника є власний унікальний почерк у виробництві плитки. 

На фото: Витончена італійська плитка – декоративний бетон у союзі з орнаментом (колекція Mandala від фабрики Маinzu)

Суперництво між виробниками – це конкуренція майстрів. Спеціалісти визначилися остаточно: Іспанія є визнаним експертом у сфері технологій, а Італія диктує моду в сфері дизайну керамічної плитки. Як саме розвивалося виробництво на іспанській та італійській території. 

На фото: іспанська плитка Dune Cremabella – нанесена "золотом" королівська лілія

З самого початку була іспанська плитка

Таємницями ремесла з виробництва керамічної плитки спершу володіли маври – нащадки арабських завойовників іспанської землі. Вони принесли до Іспанії давні технології виробництва керамічної плитки, прозорої глазурі та ангоба – фарби з рідкої глини.

Перше виробництво з'явилось у Малазі, де керамічна плитка вироблялась невеликими партіями. Популярності набули золоті деталі, які в якості облицювання прикрашали мечеті та інші будівлі в місті. 

На фото: іспанська фабрика Azulev колекція Capuccino – яскравий мармур на матовій фактурі

Після вигнання маврів з Піренейського півострова секрети ремесла дісталися католицьким священикам та з невідомих причини ретельно приховані.

В ті стародавні часи Італія була серед важливих клієнтів іспанських виробників керамічної плитки. Іспанська плитка прикрашала палац Папи Римського та впливових громадян країни.

Як змінили керамічну плитку італійські майстри?

Італійці завжди прагнули надати будь-яким предметам привабливості. Керамічна плитка не була виключенням.

Іспанська плитка не відрізнялась декоративністю. Перетворитися на справжню прикрасу керамічній плитці судилося саме в Італії. 

На фото: колекція Imperfetto від італійської фабрики Marazzi – традиційний розпис у синіх відтінках

Майоліка з'явилась на початку X сторіччя. Майстер з Флоренції Лука де ла Робіа винайшов метод фарбування керамічної плитки у різні кольори - синій, зелений, фіолетовий.

З цих пір італійська плитка почала виглядати привабливіше іспанської.

Популярність майоліки зростала в Італії та далеко за ї межами. Плитка використовувалась в оздобленні храмів та будинків багатих городян.

Так яку плитку вибрати?

В чому полягає різниця між іспанською та італійською плиткою, адже якість продукції обох країн поза сумнівом. Іспанія виробляє більше плитки з червоної глини, а фабрики Італії надають перевагу білій, але зважаючи на сучасні технології вважати цей момент критерієм вибору точно не варто. 

На фото: Ceracasa Nuit – іспанська колекція з імітацією активної текстури мармуру

Саме з цим пов’язана більш демократична ціна на іспанську плитку. До того ж, іспанці менше уваги приділяють маркетингу, участі у виставках, випуску буклетів, каталогів та іншої рекламної продукції. А італійська плитка додає до собівартості ще й цю розхідну статтю.

Іспанська плитка для ванни або кухні – це завжди яскравий елемент, в той час як італійська плитка для ванни або кухні лише розповсюджує свій тонкий аромат на інші елементи інтер’єру. 

На фото: Колекція Materia від італійської фабрики Novabell –зістарений бетон, за естетикою близький до натурального каменя

Чому італійська плитка краща?

Італійська плитка має одночасно стриманий та витончений вигляд. Італія – визнаний законодавець моди у багатьох галузях. Але відтворити фактуру каррарського мармуру на поверхні плитки – це одне, а розробити унікальний дизайн – зовсім інше.

Італійські фабрики працюють у співробітництві з відомими дизайнерами.

На фото: італійська плитка Naxos Ceramica Start – елегантна фактура каменя

Італійці створили чимало інновацій, але їх винаходи здійснені не тільки у сфері дизайну. Нові виробничі технології італійським майстрам теж до снаги.

Італійський керамограніт гідний називатися італійським, адже з'явився цей міцний матеріал саме в Італії. Чи це розробка спеціалістів, чи результат збою у виробництві, але світ отримав неперевершений за властивостями матеріал, який значно збільшив сферу застосування керамічної плитки.

Італійці вигадали фонову текстуру "сіль-перець" – дрібнозернисту поверхню чорно-білого с сірими відтінками кольору. 

На фото: керамограніт с текстурою "сіль – перець"

Використання цифрового друку для нанесення зображень на керамічну плитку – теж італійське досягнення, завдяки якому з'явились імітації плитки фактур інших оздоблювальних матеріалів – дерева, мармуру, бетону, штукатурки та металу.

Яка ж вона – сучасна італійська плитка?

Італійська плитка для ванної кімнати – мінімалізм чи класика? Межа, яку можна визначити тільки завдяки іншим елементам інтер’єру.

Сьогодні італійці виробляють багато плитки під бетон - монотонної з відблиском або грою рельєфу, миловидними панно з квітками або потертим орнаментом. 

На фото: італійська плитка з колекції Manhattan від фабрики Fap Ceramiche

На противагу деякі італійські фабрики випускають керамічну плитку, до створення якої долучають художників, які наносять на поверхню неповторний малюнок.

Вважається, що фактура деревини дуже складна для дизайну. Створити нову унікальну поверхню та при цьому зберегти натуралістичність –велике мистецтво, а італійцям це вдається раз по раз.

Коротше кажучи, мінімалізм та витонченість – характерні риси, які італійський керамограніт ніколи не втрачає. 

На фото: Італійська плитка Fioranese Wood Mood – реалістична імітація дерева

Іспанський керамограніт – який він на вигляд?

Пристрасний іспанський темперамент, схильність до яскравих фарб та візерунків вплинула й на дизайн керамічної плитки.

Великий малюнок, яскраві відтінки привертають увагу та виступають центральним елементом в інтер’єрі.

Надбанням Іспанії є тротуарна плитка у Барселоні, прикрашена мальовничим візерунком.

На фото: Тротуарна плитка у Барселоні

Іспанія насправді багато уваги приділяє технологіям. Під час опрацювання нових проектів виробники використовують незвичайні методи. Наприклад, на одній з іспанських фабрик максимально реалістичне зображення мармурового слябу отримують, використовуючи велетенський сканер.

Новинка у світі кераміки, яка наробила галасу останнім часом - великоформатна тонка плитка Coverlam (товщина 6 мм), розроблена на іспанській фабриці Grespania.

До дизайну іспанці теж долучаються, але у притаманному їм яскравому стилі. Одна з видатних розробок - іспанський керамограніт, що імітує мармур, але імітація містить зображення у збільшеному масштабі. 

На фото: колекція Valeria від іспанського бренду Geotiles – масштабне зображення унікальної текстури мармуру 

Іспанська плитка для ванни ідеально пасуватиме до яскравого інтер’єру у класичному, іспанському або східному стилі. Ажурних абажурів на додачу буде досить для готового марокканського інтер’єру.

Іспанська плитка для ванни в якості прикраси незамінна для невеликих приміщень, в яких надмірне декорування лише погіршує зовнішній вигляд. 

На фото: колекція Mainzu Florentine – італійська майоліка

Так яку ж плитку вибрати – іспанську чи італійську?

Правильна відповідь: потрібно купувати плитку, яка подобається особисто вам!

Потрібна італійська чи іспанська плитка для ванни? В нашому магазині широко представлений асортимент виробників з обох країн – погортайте каталог та купуйте з нами вигідно!