Інтер'єр кухні: керамічна плитка як спосіб створення дизайнерського образу

 

Готові ідеї інтер’єрів кухні від практикуючих дизайнерів виглядають стильно та практично, але відтворити будь-яку з них на власній кухні – не просте завдання.

Інтер'єр кухні складається з оздоблення, кухонного гарнітуру та побутової техніки, текстилю, а також кухонного начиння – посуду та інших предметів побуту, призначених для приготування та споживання їжі.

Матеріали для напільного та настінного оздоблення посідають важливе місце в оформленні кухні та повинні знаходитись у відповідності зі специфічними умовами експлуатації приміщення. 

Головні вимоги до оздоблювального матеріалу для кухні

1. Вогнетривкість та стійкість до високих температур. У зоні варильної поверхні нагрівання може спричинити деформацію настінного оздоблення.

2. Вологостійкість матеріалу – важлива властивість в умовах перепадів температури. Навіть з найідеальнішою витяжкою концентрація пари призведе до осідання вологи на поверхнях.

3. Простий догляд за поверхнею. У зоні приготування їжі на оздоблення регулярно потрапляє жир та кіптява, які потребують очищення за допомогою миючих засобів. Окрім того, миючі засоби містять їдкі хімічні речовини, до яких оздоблення повинно бути стійким.

4. Висока міцність та зносостійкість. У кухні напільне та настінне оздоблення забруднюється (сік, кава, вино) та мити її доведеться досить часто, а вірогідність падіння на підлогу важких предметів достатньо висока. 

Керамічна плитка в інтер’єрі кухні

Сучасна керамічна плитка – найбільш практичне рішення не тільки завдяки технічним характеристикам, але й з причини різноманітності дизайну поверхні.

Для роботи над декоративними властивостями керамічної плитки компанії залучають дизайнерів зі світовим ім'ям. Декор плитки не обмежується кольором, формою та типом поверхні (матова, глянсова та т. ін.). Серед напрямків дизайну поверхні - відтворення візерунків та орнаментів в етнічних та сучасних традиціях, імітації фактур інших оздоблювальних матеріалів (дерево, камінь, мармур, бетон, метал, текстиль).

Керамічна плитка у якості оздоблювального матеріалу – інструмент для створення унікальних кухонних інтер’єрів. Сучасний асортимент дозволяє підібрати оздоблення для будь-якого стиля, не порушуючи його принципи. 

Кухонний фартух та його альтернатива

Кухонний фартух призначений для захисту поверхні від бризок з мийки та жирної пари у процесі готування. Навіть у бюджетному проекті стіна у зоні приготування їжі та підлога повинні бути захищеними. Керамічна плитка ідеально підходить для рішення цієї задачі.

Кухонний фартух можна оформити у вигляді ніші. Оздоблення переходить на бокові стінки зони та на стільниці й виглядає як важливий елемент дизайнерської композиції. 

Замість того, щоб облицьовувати вузький фрагмент стіни між меблями, все частіше однаковим матеріалом облицьовують стіну повністю. Дизайнерський прийом ідеально підходить в тому випадку, коли верхній ряд кухонних меблів відсутній. Відсутній лише поділ на фартух та не фартух, а оформлення набуває оригінальну нотку.

Дизайнери радять обійтись без верхнього ряду кухонного гарнітура у приміщеннях з низькою стелею. Оздоблення керамічною плиткою від стільниці до стелі візуально "підіймає" стелю. Для посилення ефекту використовується плитка прямокутної форми, яка укладається вужчою стороною у вертикальному напрямку. 

Вбудована у стелю система освітлення, вікна без портьєр та відкриті стелажі, що торкаються стелі, будуть служити тій самій меті.

Деякі стилізації складно уявити без фартуха. У середземноморському інтер’єрі традиційно використовується керамічна плитка для фартуха у стилі італійської майоліки.

Складно уявити без кухонного фартуха й будь-який інтер’єр кухні у стилі кантрі. Ідеї інтер’єрів кухні в одному зі стилів кантрі без фартуха абсолютно не життєздатні. Кухонний фартух – це важливий елемент сільських стилів, а його оздоблення керамічною плиткою – білими кахлями або імітацією цегляної кладки, полегшує дотримання традицій стиля. 

Як вибрати плитку для різних стилів?

Керамічна плитка влучить точно у стиль, якщо звернути увагу на особливості різних дизайнерських напрямків.

Класичний інтер’єр кухні

Як ні парадоксально, класика завжди сучасна. Якою ж повинна бути "класична" плитка для кухні?

Імітація мармуру, обробленої деревини преміальних порід – фактури, традиційні для класичного інтер’єру. Вирішальну роль відіграє якість та виразність імітацій.

Керамічна плитка під камінь з нальотом старовини, контраст чорного, білого та червоного, нейтральні сірі та бежеві відтінки з витонченим квітковим візерунком на тон світліше або темніше фонового кольору – варіанти декору у класичному стилі. 

Портьєри з дорогої тканини, класичні меблеві силуети, стільці з високими спинками та різьбленням, металевою фурнітурою зі слідами патини – незамінні атрибути класики в інтер’єрі.

Середземноморський інтер’єр кухні

Середземноморські традиції передбачають імітацію кам’яних або оштукатурених поверхонь. Необрізані краї плитки в процесі укладки утворюють грубий шов з нарочитою кривизною, що підкреслює середземноморський мотив в інтер’єрі.

Потертості, поверхні, зістарені під впливом часу, патина та шорсткість підкреслюють особливості стиля.

Для кухонного фартуха ідеально підійде плитка у стилі італійської майоліки.

Антична тематика (арки, ніші, колони), грецькі амфори, плетені корзинки для хліба, овочів та фруктів, плетені меблі та проста лляна тканина, кований метал у деталях інтер’єру – елементи середземноморського стиля, які перетворять інтер’єр до невпізнання. 

Стилі кантрі в інтер’єрі кухні

Декор керамічної плитки у стилі французького кантрі або, точніше, у стилі Прованс нагадує акварельний етюд. Тут квітковий візерунок буквально передає красу ніжно схилених головок роз або півоній, ї вигнуті стебла та природно звисаюче листя.

Світлі пастельні тони повинні виглядати природно, щоб навіть не виникало щонайменших сумнівів в їх природному походженні.

У стилі Прованс ніжні тони дивно поєднуються зі штукатуркою, цегляною або кам’яною кладкою. Пофарбовані меблі виглядають так, наче цією ж тумбою користувалась ще бабуся, а дверцята обов’язково повинні мати фільонки. 

Шале або альпійський кантрі – стиль, який складається з каменя та дерева. Необроблена деревина, грубий натуральний камінь – фактури, традиційні для інтер’єру у стилі шале. Шкіряна оббивка кухонного дивану, стільниці та лавки з ледве обробленої деревини, а щоб було м’яко сидіти використовуються хутра. 

Сучасний стиль в інтер'єрі кухні

Глянсова настінна плитка – ідеальний фон для пласких фасадів сучасних кухонних гарнітурів. Окрім того, глянець добре очищується та ідеально підходить для укладки на фартух.

У сучасному стилі однаково добре виглядає і мармур, і бетон.

У кухні з метою безпеки в якості напільного покриття краще використовувати матову плитку. На кухонну підлогу проливають рідину, сюди потрапляють очистки, тому краще, якщо напільне покриття не ковзатиме. 

Окрім пласких фасадів та простих геометричних форм, сучасний стиль відрізняється демонстрацією кухонної техніки, особливим дизайном освітлювальних приладів, наявністю в інтер’єрі пластика та металу.

У магазині plitka.kiev.ua керамічна плитка від провідних виробників представлена в широкому асортименті.