Інтер’єр Вабі-Сабі. Колекції керамічної плитки для оформлення

 Що таке "Вабі-Сабі"?

Японська культура нерозривно пов’язана зі стилем життя японців та буддійською релігією. Для людини з Заходу східне світосприйняття – це розрив шаблонів. Однак, усе частіше традиції Сходу цікавлять тих, кому не подобаються прагматичні західні цінності та міський пейзаж.

Вабі-Сабі – головний нерв японського світосприйняття. Вабі означає піднесену красу та чистоту душі посеред суворих реалій оточуючого світу, а Сабі ототожнюється із покірністю – плину часу та неминучому старінню, та безтурботністю як результат впевненості у цінності життя.

 Інтер'єр ваби-сабі

Японські критерії краси незвичайні для європейців. Розкіш та надто виразна краса не є цінністю для східної людини, тому справжній японський стиль не підійде тим, для кого наріжним каменем є власний статус у суспільстві у традиційному розумінні – чим розкішніше, тим значиміше.

"Вабі-Сабі" – це демонстрація незвичайної естетики та краси простих речей, які з точки зору звичайного обивателя далекі від досконалості. Навіть предмети мистецтва в цьому незвичайному стилі мають багато недосконалостей та шорсткості.

 Інтер'єр ваби-сабі

Недосконала, але незвичайно жива естетика, коли сліди, які залишає час, тільки примножує цінність предмету меблів або елементу декору інтер’єру.

Поглиблення у потертій деревині, полотняна оббивка імпровізованої кушетки, вишивка або в’язаний плед, старий гамак та бувалий глиняний чайник для заварки чаю - усе відповідає філософії стилю, яка змінюється під впливом важливих подій життя, значущих моментів та предметів, які нагадують про це.

Існує три філософських тезиси, які визначають суть стилістики Вабі-Сабі: 

  • втіленого ідеалу не існує;
  • немає нічого вічного під Місяцем;
  • немає нічого завершеного.

 Інтер'єр ваби-сабі

Як створити Вабі-Сабі інтер’єр?

В інтер’єрі Вабі-Сабі домінують натуральні кольори та фактури. Камінь, цемент, глина мають велике значення, але домінує дерево різних порід – необроблене, оброблене, зістарене, вибілене. Головне, щоб текстура деревини не була завуальована засобами обробки, а виглядала природною. 

Керамогранітна плитка для підлоги та стін – універсальне оздоблення для інтер’єру Вабі-Сабі. Завдяки сучасним технологіям імітації натуральних матеріалів візуально не відрізнити від аналогів.

 Інтер'єр ваби-сабі

Натуральний текстиль у монохромній кольоровій гаммі – білий, сірий, чорний. Чим грубіша фактура, тим краще. Ніяких кольорових акцентів в інтер’єрі не передбачається – лише кімнатні рослини стануть джерелом додаткового зеленого кольору.

Зображення на декорі:

  • вода;
  • геометричний малюнок;
  • камінь;
  • орнамент;
  • смужки.

Сучасні предмети у стилі Вабі-Сабі – сьогодні не рідкість. З деяких пір, натуралістичність та простота користуються популярністю у втомлених від динаміки сучасного життя людей, які знаходяться у пошуку додаткових стимулів та свіжого погляду на речі. 

 Інтер'єр ваби-сабі

Слід уникати надто виразних орнаментів та осліпленого білого кольору.

Можна пошукати цікаві речі на блошиному ринку – раптом пощастить?

Для Вабі-Сабі ідеально підійде старовинна ваза зі сколом або дефектом у пофарбуванні, потемніла та вкрита патиною металева рама для дзеркала або незвичайний глиняний сервіс для чаювання.

Один з послідовників стилю Ендрю Джуніпер визначає предмети Вабі-Сабі таким чином: "...якщо об’єкт може викликати в нас почуття безтурботної туги та духовного захоплення, тоді ми можемо сказати, що цей об’єкт - Вабі-Сабі!"

 Інтер'єр ваби-сабі

Контраст Вабі-Сабі незвичайний, як і сам стиль. Витончена керамічна чаша раковини, встановлена на стільниці зі старої деревини – контраст, який у всій красі демонструє концепцію стилю.

Сьогодні популярний трансцендентний погляд на Вабі-Сабі – стиль не належить Японії, тому що у ньому немає ані національної, ані художньої традиції. 

Просто японці змогли виділити та назвати фундаментальні властивості загальнолюдської культури та універсального стану душі, створили зразок затишного природного оазису, а елементи стилю можуть відрізнятися у залежності від географічної локації інтер’єру.

 Інтер'єр ваби-сабі

У французів інтер’єр Вабі-Сабі матиме одне обличчя, а в українців –інше. Усе залежить від традицій етносу. Речі ділять з нами час та врешті решт, життя. Речі просотуються духом хазяїв. Саме тому Вабі-Сабі надає перевагу тому, чим люди часто нехтують - зношеність, потертість та… звичність.

В інтер’єрі Вабі-Сабі можуть з'явитися і предмети класичних меблів, та сучасні елементи декору.

Головне, що надає стилю впізнаваності у будь-якому місці планети – натуральність, присутність природи, простота та недосконалість у своєму первинному, природному вигляді. 

До Вабі-Сабі не байдужі знамениті актори та журналісти, фотографи та письменники.

Який керамограніт вибрати для Вабі-Сабі інтер’єру?

Інтер'єр Вабі-Сабі може бути досить дешевим, а може коштувати дорого.

 Інтер'єр ваби-сабі

Керамічна плитка для інтер’єру Вабі-Сабі – це перш за все імітації оздоблювальних матеріалів – дерева, каменя, бетону, штукатурки. 

Матовий керамограніт для підлоги у стилі Вабі-Сабі з імітацією дерев'яної дошки або натурального каменя – практичне оздоблення з натуральної сировини, яка служитиме довго та візуально практично не відрізняється від свої прототипів.

Квадратний керамограніт під камінь допомагає створити в інтер’єрі атмосферу рівноваги, тому він дуже популярний в інтер’єрах Вабі-Сабі.

Ідеальний контраст у дусі Вабі-Сабі – глянсовий керамограніт під мармур у поєднанні з недбало оштукатуреними цегляними стінами, зістареними дерев'яними меблями, сучасною побутовою технікою. 

 Інтер'єр ваби-сабі

Керамічна плитка під білий мармур в інтер’єрі Вабі-Сабі виглядає ефектно у поєднанні з темною деревиною, текстилем ручної роботи.

Коричневий керамограніт під камінь добре поєднується з деревом різних порід, глиняними виробами теракотових відтінків.

 Інтер'єр ваби-сабі

В нашому магазині представлена керамічна плитка під дерево та плитка під дошку з декором, який ідеально підійде для інтер’єру Вабі-Сабі:

 колекції Ecodream, My Space та Eiche від італійського бренду Novabell;

колекція Alven Forest від іспанського бренду Almera Ceramica;

 колекція Malmo від іспанського бренду Ceramica Deseo;

 колекції Allwood та Legno від українського бренду Zeus Ceramica.

 Інтер'єр ваби-сабі

Керамічна плитка під натуральний камінь у каталозі нашого магазину:

  • колекція Aruba від іспанського бренду Alaplana;
  • колекція Basalto від іспанського бренду Almera Ceramica;
  • колекція Tivoli від українського бренду Golden Tile;
  • колекція Materia та Moterrey від італійського бренду Novabell.