Інсталяція для унітазу. Історія виникнення

 

Історія розвитку унітазу

Шлях від вигрібної ями до сучасної конструкції підвісного унітазу був досить тривалим. 

Винаходи на протязі історичного розвитку конструкції унітазу визначали переламні моменти та кардинальні зміни сантехнічного оснащення.

1. Вигрібні ями та дренажні системи, що складались з труб, вважаються історично першим видом туалету.

Давньоримські громадські туалети – перша модернізація організації туалетів. Нечистоти потрапляли у стоки, які розташовувались під сидінням кожного туалету, а звідти змивались проточною водою по трубах у спеціальні відстійники або колектори, що мали гучну назву - клоаки.

Тепер туалети знаходились скрізь по вулиці та у знаменитих римських банях, де, приміщення туалетів мали розкішне оздоблення мармуровими плитами та прикрашені живописом. 

2. Унітаз з системою змиву – другий історичний етап, що істотно вплинув на зручність користування туалетом.

Перша модель унітазу зі змивом з'явилась з легкої руки турботливого придворного підстаркуватої королеви Єлизавети I серу Джону Харрингтону. Винахідник першого ватерклозету був поетом, який, до речі, одразу ж розхвалив нову конструкцію у своїх віршах.

Однак, у ті, досить давні часи винахід Харрингтона, що датований XVI сторіччям, широкого розповсюдження не отримав з цілком зрозумілих причин – відсутність системи водопостачання та каналізації. 

3. Винахід Олександра Каммінгса - гідравлічний затвор.

Проблема усунення неприємних запахів у клозетах була вирішена тільки з часом. U-подібний вигин труби або гідравлічний затвор працює за простим принципом, який має фізичне підґрунтя.

Коли труба або гідравлічний затвор заповнений водою, клапан як поплавок знаходиться "на плаву" і не перешкоджає відтоку рідини у каналізацію. Вода витікає і поплавковий клапан застигає у фіксованому положенні, герметично закриваючи просвіт.

В 1755 році, а за деякими джерелами - у 1775, конструкція гідравлічного затвора була запатентована і Джозеф Брама відкрив майстерню, де розпочалось виготовлення унітазів зі зливом. Лондон увійшов до анналів історії ще й як місто, де вперше почалось масове встановлення вдосконаленої конструкції ватерклозетів.

Широке розповсюдження унітази зі змивом отримали тільки у XIX сторіччі, коли відкрились мануфактури, що займались їх виробництвом. 

4. Винахід керамічної чаші.

Поширення у світі потягло за собою нові винаходи та ноу-хау до існуючої конструкції унітазу.

До 1883 року унітази були металевими, а допоки Томас Твайфорд не подарував світу ще один винахід – єдину конструкцію з чаші унітазу та гідравлічного затвора з гарного зовні та гігієнічного матеріалу – кераміки. Конструкція отримала остаточно назву "унітаз", що походить від англійського слова "unity" - "єдність".

Дуже скоро в США почалось використання унітазів з бачками, підвішеними аж під стелею. Нова система змиву функціонувала завдяки іншим законам фізики – вода подавалась не за рахунок гравітації, а під тиском.

Винахід за винаходом - вихрова система змиву виявилась найефективнішою – відтепер вода стікала всередині чаші як по воронці. 

Останньою важливою подією можна вважати інновацію Брюса Томпсона – зливний бачок з двома ємкостями для води (1980 р.) та унітаз Філіпа Хааса зі зливом, що утворювався завдяки великій кількості розташованих під обідком отворів (1914 р.).

Сучасні конструкції - інсталяція для унітаза

Комусь, мабуть, здавалось, що конструкція унітазу вже досягла межі досконалості. Але винахідними вважали інакше. Народна мудрість провіщає, що краще – завжди ворог гарного, але у випадку з унітазами народна мудрість дала осічку.

В решті решт в 80-ті роки XX сторіччя відбулась чергова революція у сфері виробництва унітазів, яка на цей раз стосувалась монтажу.

Чаша унітазу тепер кріпилась до стени та ніби злітала над землею, а бачок при цьому ретельно приховувався всередині стіни. Конструкція, до якої кріпився підвісний унітаз, отримала назву - інсталяція для унітазу. 

Купити інсталяцію для унітазу – яку вибрати?

Існує лише два види інсталяції для унітазів, кожний з яких має свої особливості під час монтажу.

1. Навісна або блочна інсталяція. Абсолютно усі деталі конструкції кріпляться безпосередньо до стіни, а між собою з’єднані тільки за допомогою комунікацій.

Які переваги має навісна інсталяція? Перш за все, має значення свобода вибору місця для локації унітазу в приміщенні. Однак, купити інсталяцію підвісного типу можна тільки у випадку, якщо наявна можливість локації на несучій стіні. Для монтажу краще запросити професіоналів, оскільки недолік досвіду призведе до пустот у стіні, що з часом погано вплине на оздоблення – наприклад, тріщини в настінній плитці. 

2. Рамна інсталяція. До комплекту входить звичне обладнання – зливний бачок, комунікації та кріпильні деталі, а також міцна рама з оцинкованої або пофарбованої сталі. Інсталяція, купити яку обійдеться дорожче за навісну, займає більше місця, тому підійде для більш-менш просторих клозетів.

Купити інсталяцію можна для монтажу на будь-яку стіну – ця очевидна перевага рамної конструкції приваблює сантехніків та користувачів. 

Інсталяція для унітазу – нюанси установки

Інсталяція для унітазу – це конструкція з міцної сталі, яка нагадує раму, зі змивним бачком у комплекті. Конструкція металевої рами, до якої кріпиться унітаз, досить проста. Рама кріпиться до підлоги та стіни в чотири дотики - по два у стіні та у підлозі.

Чашу унітазу утримують два металевих штирі, які міцно вмонтовані у раму. Система кріплення витримує, як правило, до 400 кг.

Вбудовані зливні бачки виготовлені з міцного та довговічного пластику та обладнані системою теплоізоляції, яка зашкоджує утворенню конденсату на стінках бачка. 

До комплекту входять спеціальні шпильки, що призначені для кріплення чаші унітазу до інсталяції. Ввертати шпильки у стіну варто до фінішного оформлення поверхні, що потім не довелося робити отвори навмання та ще й по керамічній плитці.

Отвори, у які вставляють кріплення, ущільняються санітарним герметиком, який ще додатково фіксує шпильки у стіні.

Раму обшивають водостійким матеріалом у два шари, а зверху укладають плитку, штукатурять або фарбують стіну.

Якщо фінішне оздоблення стіни, де прихована інсталяція для унітазу, – це укладка керамічної плитки, кнопку для зливу варто розташувати у центрі плитки або по шву. 

Яку інсталяцію купити?

Geberit та Grohe давно вже прозивні імена, якщо йдеться про підвісні унітази та інсталяції для їхнього монтажу. Інсталяції для унітазу від швейцарського та німецького брендів постійно перебувають у трійці найкращих.

Звичайно, що продукцією від цих двох провідних європейських виробників сьогодні асортимент не обмежується. В нашому каталозі у розділі  Інсталяції для унітазів – це довгий перелік відомих торгових марок та моделей спеціальних та універсальних конструкцій, призначених для підвісних унітазів.

З нами купувати зручно – ми пропонуємо кращі ціни, ретельно перевіряємо товар перед відправкою у будь-який куточок України, готові розглянути повернення товару на протязі 21 дня.