Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Важкий шлях людства до сучасного комфорту та гігієни

Перш ніж з'явилась лаконічна конструкція, яку ми називаємо підвісним унітазом з інсталяцією, минуло не одне сторіччя.

Керамічний унітаз зі зливним бачком, гідравлічним затвором та каналізацією як єдина сантехнічна система – інженерний шедевр, винахід якого став доступним для людства не відразу.

Митарства людей у пошуках можливості справляти насущну потребу комфортніше та гігієнічніше тривали багато віків. Цивілізації та імперії змінювали одна одну, а проблема гігієни залишалась.

 Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Перший унітаз, відомий людству, був прикрашений різьбленням та належав цариці шумерів. Сьогодні експонат зберігається у Британському музеї.

 Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Єгиптяни розташовували під плитою з вапняку з отвором необхідного діаметру ящик з піском, який періодично міняли. Знахідки археологів датуються XIV ст. до н.е.

У Давній Греції горшки виливали з вікна, а вулицею інколи неможливо було пересуватися, не використовуючи спеціальні ходулі, які називались "весняне взуття".

Цивілізована каналізаційна система була споруджена у Давньому Римі. Під камінними сидіннями змив здійснювався за допомогою струменя води, який спрямовувався у спеціальні колектори – клоаки. 

 Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Римська імперія пала, а разом з нею були забуті й досягнення великої цивілізації. Середньовічна Європа перетворилась на смердючий осередок, в якому виникали спалахи епідемії інфекційних захворювань.

Досить розвинута давньоримська система каналізації залишилась у минулому, а все, на що виявився здатним середньовічний Рим зводилось до спорудження кабінок, що виступали за межі стіни. 

Епоха Відродження внесла свої корективи і в містах було розпочато спорудження загальноміських стічних систем. 

Великий Леонардо да Вінчі ще в XV сторіччі запропонував королю Франції Франсуа Першому креслення унітазу з системою зливу, але винахід так і залишилось незатребуваний. 

Тільки у XVII сторіччі Джон Харрінгтон – хрещеник англійської королеви Єлизавети I, створив для неї перший туалет з бачком для змиву.

 Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Шотландський годинникар та винахідник Олександр Каммінг першим запатентував туалет зі зливом. Щоб посилити напір, бачок розміщувався трохи вище і конструкція була доповнена U-подібною трубою для зливу, у якій утворювалась водяна пробка або гідравлічний затвор. Іншими словами, у вигині труби завжди затримувалась певна кількість води, завдяки чому нарешті була вирішена проблема потрапляння смердючих запахів назад – до житлового приміщення. 

Види гідравлічних затворів

Сьогодні гідравлічний затвор називають сифонами, які бувають двох видів:

  • колінний сифон – використовується для ванни та унітазу;
  • пляшковий сифон – використовується для раковин та умивальників.

Саме перший варіант має знамениту U-подібну форму та використовується у зливній системі унітазів.

Інсталяція для унітазу – що це?

Подальший розвиток конструкції був лише питанням часу. Загальна тенденція прагнення до ергономіки та функціонального використання простору не могла не відбитися на вдосконаленні сантехніки.

 Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Історія використання інсталяцій для унітазів розпочалась у 60-х рр. минулого сторіччя, коли швейцарська компанія Geberit розробила змивний бачок з прихованим монтажем для напільних унітазів. Завдяки конструкції, яка ховалась за стіною, унітаз щільно прилягав до стіни. Geberit і сьогодні входить до п’ятірки лідерів на ринку сантехніки.

 

 

Слово "інсталяція" походить від англійського "installation", що перекладається як "установка". 

Інсталяція для унітазу – це конструкція з міцного металу, яка монтується на стіну та призначена для кріплення на неї чаші з сантехнічного фаянсу або фарфору. 

До комплекту інсталяції для унітазу входить:

  • клавіша, натискання на яку приводить у рух систему зливу;
  • зливний бачок;
  • елементи для кріплення кутової та пристінної конструкції;
  • зливний патрубок;
  • прокладка для шумоізоляції.

 Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Як встановити інсталяцію для унітазу?

Існує два типи конструкції інсталяцій:

  • інсталяція для напільного унітазу;
  • інсталяція для підвісного унітазу.

Для напільного (приставного) унітазу використовується бачок, призначений для прихованого монтажу. Плаский бачок встановлюється в спеціальний отвір з використанням комплекту кріплень. З зовнішнього боку розташовується кнопка управління змивом, на яку достатньо натиснути, щоб система запрацювала. 

Така інсталяція називається блочною та використовується також для установки підвісних унітазів. З урахуванням того, що в даному випадку конструкція повинна витримати вагу чаші унітазу та людей, які сідають на неї, інсталяція кріпиться тільки на несучу стіну.

 Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Стіна вважається несучою, якщо вона є елементом будівельної конструкції на протязі декількох поверхів.

Цей спосіб монтажу інсталяції користується заслуженою популярністю, оскільки його здійснити легше та дешевше. 

Якщо міцність стіни, до якої здійснюється кріплення інсталяції, викликає сумніви, краще обрати напільний спосіб монтажу, який передбачає наявність опірних ніжок, які кріпляться до підлоги.

Використання міцної металевої рами передбачає використання спеціальних кріплень. За допомогою шпильок фіксується система зливу та відводу каналізації, а також безпосередньо підвісний унітаз.

 Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Інсталяція для унітазу - як обрати?

Інсталяція для унітазів за розташуванням у приміщенні буває двох видів:

  • фронтальна інсталяція для унітазу;
  • кутова інсталяція для унітазу.

Кутова інсталяція – ергономічна конструкція, завдяки якій для установки унітазу можна використати кут, який здебільшого залишається порожнім та незатребуваним.

 Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Вибираючи інсталяцію, потрібно враховувати наявність вільного місця у приміщенні. У деяких випадках стандартні розміри інсталяції для унітазу надто великі і може знадобитися компактніша конструкція.

Вузька інсталяція для унітазу наявна в асортименті усіх провідних виробників. Вузька інсталяція для підвісного унітазу підбирається під розміри ніші у стіні, куди буде встановлюватися чаша унітазу.

 Інсталяція для унітазу: історія виникнення

Дешева інсталяція для унітазу не завжди оптимальний вибір. Помилка у виборі може коштувати набагато більше.

В нашому магазині в широкому асортименті представлені якісні несучі конструкції від відомих виробників сантехніки:

Інсталяція для унітазу (Київ) може бути придбана після кваліфікованої консультації. 

Інсталяція для унітазу - акція зі зниження ціни на окремі позиції проходить регулярно в нашому магазині.

Скільки важить інсталяція для унітазу?

Комплект в упаковці важить у межах 10-12 кг.