Ідеї ​​планування кухні

 

Дизайн кухні починається з вибору оздоблення

Вдалий дизайн кухні визначає її атмосферу та функціональність.

Для оздоблення маленького приміщення підійдуть світлі тони, завдяки яким кухня виглядатиме просторішою. У великому просторі можна дозволити собі повну свободу у виборі кольорів, не забуваючи про закони поєднання кольорів та впливові світла на колір.

Закони вибору кольорових рішень та впливу світла на візуальне сприйняття кольору

Універсальні поради з підбору кольорового рішення для кухні від спеціалістів:

1. Співвідношення базового, додаткового та акцентного кольорів (у %) завжди дорівнює 60/30/10. 

2. Білий колір впливає на візуальне сприйняття, згладжуючи та розширюючи межі приміщення. Важливо пам’ятати, що такого ефекту можна досягти тільки в умовах гарного освітлення.

3. Бежевий колір широко розповсюджений у природі – це колір деревини, каменя та землі. Світлі відтінки коричневого кольору називають нейтральними, тому що вони настільки звичні, що часто залишаються непомітними для очей.

4. Сірий колір вважається не тільки нейтральним, але й універсальним. Кольорові акценти відтінки сірого роблять "приглушеними" або "вираженими" в залежності від того, теплі або холодні тони для них вибрані. 

5. Контрастні кольорові поєднання – світлі відтінки з темними, теплі з холодними наповнять кухню візуальним об’ємом.

6. Темні (кобальтовий, шоколадний, чорний), яскраві та насичені кольори (смарагдовий, васильковий, червоний, малиновий, винний) візуально зменшують приміщення.

7. Холодна кольорова гамма (лазурний, блідо-рожевий, блакитний, м’ятний, лимонний) ефектно "розсувають" стіни. 

Керамічна плитка – ідеальне оздоблення для кухонних поверхонь

Купити кахель для кухні – перше, що спадає на думку. Сьогодні навіть для проектів з обмеженим бюджетом можна підібрати керамічну плитку за прийнятною ціною. Приймати компромісне рішення не доведеться – плитка для кухні від українських та польських виробників разом з демократичною ціною відрізняється високою якістю та різноманітним дизайном.

Технічні характеристики керамічної плитки для кухні

Керамічна плитка - кухня передбачає таке оздоблення з причини особливих умов експлуатації. 

Керамічна плитка у кухню повинна відповідати наступним вимогам до технічних параметрів матеріалу:

- вологостійкість

Кухня – приміщення, в якому на стіни та підлогу потраплятимуть бризки з-під крану, краплі з мокрих рук або продуктів. Плитка для підлоги - кухня є приміщенням, в якому оздоблення повинно бути стійким до впливу води, тому що може потекти холодильник або морозильна камера.

Абсолютно не сприйнятливий до вологи тільки керамограніт – матеріал, виготовлений за технологією, яка передбачає випал та пресування в умовах високою температурою та під високим тиском. В решті решт, тіло керамічних модулів позбавлене пор, через які мала б можливість проникати волога. 

- стійкість до зносу

Клас зносостійкості керамічної плитки за шкалою PEI визначає здібність матеріалу витримувати навантаження та вплив абразивних та хімічних речовин. Для кухні підходить керамограніт з класом зносостійкості PEI III-V.

- легке очищення від бруду

З поверхні керамічної плитки легко видаляються будь-які забруднення. У технічному супроводі до керамічної плитки вказується клас стійкості до утворення плям.

Глянсова плитка для кухні на фартух не тільки краще очищується, але й відображає світло, створюючи ефектні візуальні ілюзії у приміщенні.

З точки зору естетики для кухонного фартуха ідеальне оздоблення – плитка з імітацією мозаїки, італійської майоліки, орнаментами та рослинними візерунками. 

Керамічна плитка на кухню, купити яку можна у нашому магазині, представлена в каталозі в широкому асортименті – глянсова та матова, квадратна та прямокутна, з імітацією фактури інших оздоблювальних матеріалів – дерево, камінь, бетон, метал, текстиль.

Стандартні способи планування кухні

Спонтанне планування кухні – погана ідея. Придбання та розстановка меблевого гарнітуру та кухонного обладнання без врахування розміру та геометрії приміщення обов’язково призведе до низки помилкових рішень, додатковим грошовим затратам та втраті часу.

Чи варто знову винаходити колесо? Стандартні типи планування кухонного простору включають усі можливі варіанти розташування робочої зони з меблями, стільницею для готування, побутовою технікою, мийкою та зони для приймання їжі.

1. Лінійна схема планування – універсальна завдяки власній простоті. Збудовані у лінійку предмети кухонного інтер’єру полегшують рух вузьким невеликим простором, а у більш великих приміщеннях дозволяють навпроти робочої області розмістити зону для приймання їжі. 

Відсутність кутових конструкцій у гарнітурі здешевлюють вартість проекту.

Якщо розміри кухні дозволяють встановити холодильник, краще розташувати його в куті, неподалік від мийки. У крайньому випадку, холодильник може знаходитися у передпокої.

Між мийкою та плитою повинна розташовуватися робоча зона для готування, довжина якої дорівнює від 90 до 120 см.

У маленькій кухні мийку та/або плиту можна розташувати нестандартним способом – широким боком до стіни, по вертикалі.

Важливо врахувати висоту гусака змішувача та глибину мийки, щоб бризки не вилітали за межі. Висувний кран на мийку – це додаткова зручність під час експлуатації. Безконтактний кран на кухню – ще одна гарна ідея, завдяки якій можна вимити руки, фрукти або овочі, не торкаючись до поверхні.

Якщо плита розташовується поблизу вікна, відстань повинна складати не менше 40 см.

У маленькій кухні розширити можливості для зберігання можна за рахунок верхнього ярусу шаф. 

2. Г-подібна схема планування оптимальна за рахунок кутового розташування інсталяції. Лінії розстановки ідеально підходять для кухні прямокутної форми.

Легко дотримуватися правила трикутника для розташування холодильника, мийки та варильної поверхні у приміщенні з Г-подібним плануванням. 

Якщо задіяний кут у входу до кухні, йому можна надати скошеної форми, щоб він не став перешкодою для вільного пересування.

3. Паралельна або дворядна схема планування дозволяє ефективно використовувати обидві стіни витягнутого у довжину приміщення.

Один з паралельних рядів варто зробити коротшим, щоб викроїти місце для обідньої зони.

У більш просторій кухні квадратної форми зону для приймання їжі можна розташувати у центрі. 

4. П-подібна схема планування дуже зручна – усе знаходиться під рукою, достатньо тільки розгорнутися на 180 гр. Максимальне використання простору вздовж стін. Розкладка ідеальна для квадратних приміщень.

Для П-подібного планування у маленькій кухні можна задіяти зону підвіконня. Однак, слід врахувати, що надто вузький прохід (менше 100 см) та надто широкий (більше 150 см) буде незручним. 

5. Острівна схема планування підходить тільки для кухонь з площею не менше 15-20 кв. м. Слід дотримуватися певних правил:

- форма острову повинна відповідати формі приміщення;

- навколо острову (обідній стіл, простір з мийкою або варильною поверхнею та робочою зоною) проходи повинні мати ширину не менше 1 метра. 

6. Напівострівна схема планування займає менше місця та дозволяє розділити простір на зони за рахунок торця, що впирається у стіну.

Обладнання стійки на кшталт бару на одному з кінців стола – чудове рішення для сучасних інтер’єрів. 

7. Вільне планування кухні – призначена для просторих приміщень у приватних будинках. Комбінація декількох схем планування, довільне розміщення меблів та побутової техніки призведе до організації кухні вашої мрії. 

Технічна оснащеність та освітлення кухні

Люстра для центрального освітлення залишається у минулому. Ідеальна система освітлення – зональна, багаторівнева.

Вбудована побутова техніка (духова шафа, посудомийна машина) сприяє полегшенню зовнішнього вигляду інтер’єру, навіть якщо він належить до класичного або етнічного напрямків, а зручне розташування розеток спрощує експлуатацію побутової техніки.

Зробивши схему власної майбутньої кухні, подумки уявіть собі, наскільки комфортною вона буде! Придбати меблевий гарнітур, керамічну плитку та сантехнічне обладнання можна в нашому магазині за кращою ціною в Україні.