Ідеї інтер’єру родом з минулого, які популярні сьогодні

 

Як народжуються модні тренди?

Декоративне мистецтво безпосередньо впливає на дизайн інтер’єрів. Орнаменти та візерунки, текстури текстилю, обробка матеріалів (наприклад, різьблення по дереву), предмети ручної роботи, поєднання кольорів – елементи інтер’єрів, оформлених у різних стилях.

Модний тренд – швидкоплинне явище. Сьогодні у моді відтінки коралу, а завтра – морської хвилі. Приємна особливість трендів – їх несподіване повернення на верхівку популярності. "Усе нове – це добре забуте старе" та модні тренди не є виключенням.

Чи можна передбачити "come back" кольорів, фактур та декоративних прийомів оформлення? Прилад зі стрілкою, яка вказує на новий модний тренд, ще не винайдено. Появу модних тенденцій можна вгадати тільки за духом часу та настроями у суспільстві – два фактори, які породили більшість дизайнерських стилів та модних трендів.

Наприклад, на початку минулого сторіччя на піку популярності екзотичних культур – єгипетської, африканської, індійців майя, з'явився яскравий Арт-деко. 

У післявоєнний час на фоні падіння економіки та розрухи знаменитий Ле Корбюзье запропонував лаконічне оформлення у стилі конструктивізму та мінімалізму. 

У середині 50-х рр. в Америці влада переносила фабрики та заводи за межі великих мегаполісів. У покинутих промислових будівлях селилися ексцентричні представники богеми, облаштовуючи їх на власний смак. Події давно минулих днів залишили слід – з'явився стиль Loft, який до цих пір знаходить прихильників. 

Минулий рік залишив за собою довгий шлейф нових поглядів на домашній затишок. Вироби ручної роботи, спокійні приглушені відтінки, квіткові візерунки та панно, фактура дерева та плетені меблі ніби зійшли з верхівки хіт-параду 80-х рр. XX ст., щоб зайняти гідне місце серед нових віянь та технологій.

Ідеї дизайну інтер’єру, які родом з минулого

1. Середземноморський стиль – перлина сучасного дизайну. Елементи стиля навіть на чужій території – в інтер’єрах, оформлених в інших стилях, приваблюють елегантністю та надають приміщенням особливого античного шарму.

Арки, ніші та тонкі карнизи – знову у моді.

Арочні форми сьогодні приймають віконні та дверні отвори, системи зберігання та дзеркала.

У нішах розташовуються стелажі, плазмові панелі, а тонкі античні карнизи використовуються як елемент, що розділяє настінні оздоблювальні матеріали, різні за кольором або фактурою. 

2. Терраццо має італійське походження, а його історія почалась у Древній Греції. Венеціанське терраццо або мозаїчна підлога – це шматочки каменя, мармуру та скла, залиті в єдине полотно цементом.

Виробники керамічної плитки створюють чудові імітації знаменитого італійської підлоги, завдяки чому оформлення у стилі італійського терраццо має можливість дозволити собі будь-хто. До того ж оформлення не тільки напільних, але й настінних покриттів.

Дрібні камінці, що нагадують різнокольорову гальку, добре виглядають на стільницях, раковинах, кухонних фартухах.

На піку моди знаходиться терраццо з великими яскравими вкрапленнями на світлому або темному фоні. 

3. Вироби ручної роботи створюють в інтер’єрі атмосферу домашнього затишку. До в’язаних пледів, тканих килимів та доріжок у скандинавському стилі додались плетення у стилі макраме – від настінних кашпо до килимів з сизалю.

Вважається, що макраме походить від морської справи. Моряки плели сіті та гамаки, в’язали хитрі вузли та згодом майстерність перейшла у галузь декоративного мистецтва.

У моді плетення, виконані з деякою недбалістю та асиметрією. Вироби можуть виглядати незавершеними, Поєднуватися з еко деталями – наприклад, "ловці снів" в узголів’ї ліжка, закріплені на товстій гілці дерева.

Дизайн ванної кімнати у скандинавському стилі стає теплішим завдяки використанню в інтер’єрі предметів та текстилю ручної роботи.

Разом з хитросплетіннями ниток у моду ввійшла бахрома. Звисаючі пухнастим килимом нитки виглядають на стіні не менш ефектно, аніж плетення у стилі макраме. Дизайн інтер’єру з виробами у стилі "хендмейд" набувають індивідуальних рис та особливої м'якості. 

4. Геометричний орнамент та оптичні тримірні ілюзії здаються дуже сучасним декором, однак перша хвиля їх популярності прийшлась на 70-80-е рр. XX ст.

Керамічна плитка з геометричним орнаментом "мемфіс" у готовій укладці виглядає як тримірна конструкція з об'ємних геометричних фігур.

Дизайн ванної кімнати з невеликою площею далеко не завжди можна збагатитись предметами інтер’єру. В цьому випадку 3D-ефект дуже доречний. Завдяки геометричному об’єму приміщення набуває глибини та візуального розширення. 

5. Спокійні природні кольори та фактури лише на деякий час поступилися місцем штучним матеріалам та високим технологіям.

Фактура дерева та "земляна" кольорова гамма наділяють будь-яке приміщення атмосферою спокою та затишку. До широкої палітри відтінків сірого та коричневого кольору приєднуються жовті, зелені та сині тони природного походження. Кольори лимону, гірчиці, трави та польових волошок ідеально підходять для створення яскравих акцентів. 

Дизайнери називають інтер’єр 2021 "другою шкірою", яку ніщо не повинно дратувати. Оформлення повинно бути м'яким та приносити задоволення. Функція житлових просторів – бути захищеною територією, тому високо цінується природна недосконалість та будь-який привід відчути себе якомога ближче до природи у будь-якому вигляді.

Для напільних та настінних поверхонь у пріоритеті матеріали, які виглядають без обробки, форми не мають бути ідеальними, а фактури - приємними на дотик.

Штучні матеріали, кольори та суворі лінії з правильними кутами встигли набити оскомину. Дизайн інтер’єру набуває м'якості та нейтрального забарвлення.

Чи можна говорити про повернення знаменитого квіткового стиля модерн? Якщо судити з популярності округлих форм, натуральних приглушених кольорів та квіткових візерунків – так, модерн повертається! 

6. Популярність грубих необроблених поверхонь завжди супроводжується сплеском цікавості до розведення кімнатних рослин та різноманітних зелених насаджень, здатних рости в умовах міських квартир.

Окрім кімнатних рослин у моді рослинні візерунки, намальовані зображення рослин та квітів, в тому числі тропічних. Декор розташовується на стінах - чим крупніший візерунок, тим краще. У якості фону найчастіше виступає груба фактура необробленого бетону або натурального каменя. 

7. Дизайн ванної кімнати та кухні прагне до ретро оформлення. Замість хромованих поверхонь популярність повертається до латуні, неіржавіючої сталі та інших металевих поверхонь. Дуже часто використовуються керамічні вставки.

Змішувач може мати будь-яку конструкцію, тому що комфортні речі вміють вписуватися до дизайну ванної кімнати або кухні у будь-якому стилі.

Керамічна плитка під мармур все частіше використовується для кухонних фартухів та стільниць, тому що латунь та неіржавіюча сталь ідеально виглядають на фоні мармуру.

До дизайну ванної кімнати мармурове оздоблення гармонійно вписується вже за традицією, отже, ретро поверхні змішувачів лише посилюють класичний ефект. 

У нашому магазині plitka.kiev.ua у широкому асортименті представлена керамічна плитка з імітацією терраццо, мармуру, дерева або бетону.